"A könyvek olyanok, mint a tükör: mindenki azt látja bennük, amit a lelkében hordoz.” Carlos Ruiz Zafón

Könyvkuczkó

Stephen King: 11.22.63.

2017. november 22. - BubuMaczkó

11_22_63_02.jpg

Stephen King az az irodalomnak, mint Alfréd Hitchcock a filmnek: a Feszültségkeltés Mestere. Kedveli a szokatlan helyzeteket, amikben megmutathatja az emberi lélek borzongató oldalát. Szereti megmutatni a színpadon a pisztolyt, ami tudjuk, el fog sülni, de addig is feszülten várakozhatunk. Rendkívül jól ért az atmoszféra teremtéshez, legyen szó egy fullasztó városról, vagy egy csillogó táncteremről. Az érzelmekhez is nagyon ért: a brutalitás, az agresszió nyers, a szerelem elsöprő, a problémák hétköznapiak és mégis globális szintre lépnek. Közben lépésekkel az olvasó előtt jár, váltakoztatva különböző hatások elemeit, míg össze nem áll a kép. 

Szerintem a fenti szempontokat figyelembe véve a 11.22.63. az egyik legnagyszerűbb regénye: nem csak izgalmas thriller, rejtélyes sci-fi, hanem az emberi gyarlóságnak és a társadalom sebezhetőségének mély ábrázolása is. A főszereplő, Jake elvállal egy küldetést: visszautazik az időben, hogy megakadályozza John Fitzgerald Kennedy meggyilkolását, hogy ezzel is elejét vegye a vietnami háborúnak, a faji zavargások elharapózásának, valamint Martin Luther King és Robert Francis Kennedy megölésének is. Jutalomként várhatóan egy jobb világ köszönt rá, mikor visszatér a jelenbe.

11_22_63_04.jpg

A múlt nagyon csökönyös. Nem akarja, hogy megváltoztassák. Ha próbálkozol, visszatámad. És minél nagyobb változást szeretnél elérni, annál ádázabbul küzd.

King nagyon jól választotta meg fő témának a történet alapjául szolgáló, ma pont ötvennégy éve történt Kennedy-gyilkosságot, hiszen kevés olyan eseményt találunk, ami ennyire megrázta a világot. Ráadásul a merénylet önmagában a történelem egyik legnagyobb kérdése, amire még mindig nincsen pontos válasz. Az időutazás, a múlt megváltoztatása fontos témák, amik szintén ezernyi kérdést vetnek fel: Ha a legkisebb esemény is hozhat váratlanul nagy változást, mi történik, ha egy ilyen jelentős eseményt változtatunk meg? A túl korai közbelépés biztosan megváltoztat mindent? Büntethető valaki egy még el nem követett bűnért? Meg lehet figyelni valakit anélkül, hogy nyomot hagynánk rajta? Ha válaszút elé érünk, ebben az esetben nagyon nem mindegy, melyik pillangó rebbenti fel a szárnyát, és hogyan. A legkisebb hiba is beláthatatlan következményeket hordoz magában. Éppen ezért ez nehéz téma, hiszen egy idő után a saját logikai bukfencen a legkönnyebb elhasalni. De nem a Mesternek.

E mellett a kötet elgondolkodtat a szerteágazó, kiszámíthatatlan jövőről. Ezek a kérdések a hatvanas évek elején különösen fontosak, mikor az emberek nem lehettek abban biztosak, hogy valamelyik nagyhatalom elindítja-e az emberiség utolsó háborúját. Nem tudhatták, létezik-e egyáltalán a jövő. Persze, ma már mindenki tanult a hidegháborúról, a fontosabb eseményekről, de ezek csak számok. Addig, amíg valaki el nem meséli, vagy elénk nem tesz egy ilyen könyvet, nem érthetjük, mi zajlott le az emberekben, milyen lehetett átélni mindezt.

11_22_63_05.jpg

King az általános hangulat mellett nagyon jól bemutatta, milyen is volt a hétköznapi élet akkoriban. Több volt a bizalom, a kedvesség, fontos volt a hit, finomabb volt az étel. De a társadalom végletesen megosztott és képmutató is volt, legyen szó faji, nemi, etnikai vagy politikai hovatartozásról. Ezekről is hajlamosak vagyunk elfeledkezni, de a Mester nagyon érzékletesen szemlélteti az előnyök mellett a visszásságokat is, ahogyan az idillt is jó érzékkel párosítja a borzongató hangulattal. 

Az elnökgyilkossággal kapcsolatban viszont bölcsen tette, hogy nem ment bele bonyolult kérdésekbe a különböző elméleteket illetően, nem kezdett politikai fejtegetésekbe, egyszerűen kiválasztotta a számára legszimpatikusabb változatot. Így a könyv rákoncentrált Lee Harvey Oswaldra, és arra a folyamatra, hogyan is válik valaki gyilkossá. Már a kötet elején is látunk olyan szereplőket, akiknél elpattan egy-két húr, és ez nagyon jó kiindulópont ennek a témának a boncolgatására. Tetszett, hogy Oswald és családja nagyon is kézzel fogható, emberi, és nem egy mítikus szörnyeteg. Ez is teszi összetetté a küldetést, hiszen egy gyilkosságról van szó, ami a főhösünket mindenképpen traumatizálni fogja. Hiszen egy nőt akar özveggyé, két kislányt árvává tenni. Jake a saját kárán tanulja meg, hogy a jótett elnyeri méltó büntetését, hogy minden okkal történik, és bármit választ, neki és a környezetének is viselnie kell a döntései következményeit.

11_22_63_07.jpg

Néhány pillanatra világossá vált, és ilyenkor az ember úgy érzi, megszűnt létezni a világ. Nem tudjuk-e ezt titkon valamennyien? Kerekekként és fogaskerekekként működő kiáltások és visszhangok tökéletes egyensúlyban lévő szerkezetével van dolgunk, s az életnek nevezett titokzatos üvegedényben álombeli óra muzsikál.

By BubuMaczkó 2017. november 22.

 A kötet az Európa Kiadó gondozásában jelent meg, itt és itt megrendelhető!18263_556720531010011_654525621_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

http://konyvkuczko.blog.hu/api/trackback/id/tr5313007520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.