"A könyvek olyanok, mint a tükör: mindenki azt látja bennük, amit a lelkében hordoz.” Carlos Ruiz Zafón

Könyvkuczkó

J. K. Rowling: Harry Potter és a tűz serlege

2017. december 10. - BubuMaczkó

Mit számít, hogy nyelvünkben és szokásainkban különbözünk, ha a célunk közös?

harry_potter_es_a_tuz_serlege_02.jpg

Egyre inkább ott ólálkodik a Roxfort ódon falai körül a kegyetlen, borotválatlan fickó: a valóság. Csak gyűlnek a kérdések: Hogyan kezdődik egy háború: A sötét jeggyel? Vagy talán a sajtóban? Netán különös eltűnésekkel? Egy fiú tusájával? Országok és fajok közti széthúzással? A nagyúr visszatértével? A minisztérium konokságával? Nagyon átgondolt már ez a regény a vihar előtti csendről, mely összeköti a várható baljós eseményeket a látszólag összefüggéstelen előzményekkel, közben mégis szórakoztat. A végén pedig minden kérdésre választ kapunk. 

Egyfajta kettősség járja át ezt a könyvet, háború és béke, jó és rossz, a gyermekkor és a felnőttkor között. Különös és baljós események miatt érezhető a feszültség, az élet és a fiatalkor ünneplése mellett. Miközben Harry-ék agyát túszul ejtik a hormonok, világukba nem csak új kihívások, de új ismertségek is érkeznek a trimágus tusa keretein belül. Miután kidobja a serleg Harry nevét, az életveszély már nem csak ígéret lesz, mint az előző kötetekben. Verseny kezdődik az idővel, aminek a végén mindenki elfoglalja a helyét a nagy sakkjátszmában, még akkor is, ha a bábuk egy része nem egyértelmű, hova is tartozik.

harry_potter_es_a_tuz_serlege_05.jpg

Több új szereplőt is megismerhetünk, akik a varázslók világának más-más szegmensét mutatják be, és Harry történetére is nagy befolyással vannak. Rita Vitrol, Barty Kupor és a fia is becsvágyó emberek, akik sokakan átgázolnak a hírnévért, dicsőségért. Hármójuk közül az ifjabb Barty Kuport mégis sajnálom. Fiúként megesett rajta a szívem, mert egy gyermeket láttam, aki szomjazik az édesapja szeretetére, amit sosem kapott meg. Ál-Mordonként lehetetlen nem kedvelni, mert neki legalább vannak érzései, elvei, és mindig kitart mellettük. Ellenben az apja szívtelenül, Rita Vitrol pedig egy undorító kis csótányként viselkedik.

A bizalmatlanság, a félelem felszínre hozza, vagy felerősíti a személyes ellentéteket. Emiatt a legnagyobb tusát még mindenki a közvetlen környezetével, vagy önmagával vívja. Barát fordulhat barát ellen, fiú az apa ellen, az úr a hűséges szolga ellen. Az addig ki nem mondott, de tolerált konfliktusok, ellenvélemények megfogalmazódnak, és a leggyengébb kapcsolatok a közelgő háború első áldozataivá válnak. Jól látszik, hogy azok, akik nem kapnak elég figyelmet, törődést könnyű célponttá válnak azok számára, akik ezt hajlandóak megadni nekik. Ennek jelei nem csak a Kupor családban, hanem például Weasley-éknél is mutatkoznak. Persze ezek a problémák csak kívülről tűnnek ilyen egyszerűnek.

harry_potter_es_a_tuz_serlege_07.jpg

Az egyes varázslények helyzete, jogai és kötelességei közötti szakadék is egyre mélyül, de szerencsére nekünk itt van Hermione és a "Manók Alkotmányos Jogaiért" Országos Mozgalom! Ami nem csak a varázslók életének visszásságaira hívja fel a figyelmet, hanem azt is megmutatja, Hermionének a szíve legalább akkora, mint az esze. Megismerhetünk még egy manót, Winky-t is közelebbről, akinek a gondolatai távolabb nem is állhatnának Dobby és a M.A.J.O.M. szellemiségétől. Kettőjük története teletöltene egy merengőt rabszolgasággal, a felszabadítás körüli problémáikkal, és az évszázadok óta fennálló elvek rendíthetetlenségével. De bármennyire is különbözzenek egymástól, jó látni egy közösséget, akik segítenek egymásnak, történjék bármi.

harry_potter_es_a_tuz_serlege_09.jpg

Ahhoz, hogy a varázslók között is létrejöhessen egy ilyen közösség, nagyon fontos a trimágus tusa, és a máguskapcsolatok bővítése, mélyítése. A torna előrehaladtával szerencsére több előítélet is alaptalannak bizonyul. A bajnokok nem csak erejüket, leleményességüket csillanthatják meg, hanem erkölcsi szilárdságukat is. Különösen igaz ez Cedric-re, akinek méltatlan halála megmutatja, mire is lehet számítani a sötét varázslóktól.

Emlékezzetek Cedricre! Emlékezzetek rá, ha úgy hozza a sors, hogy választanotok kell a helyes út és a könnyű út között. Jusson majd eszetekbe, milyen sorsra jutott egy kedves, becsületes, bátor társatok, akinek nem volt más vétke, mint hogy keresztezte Voldemort nagyúr útját. Emlékezzetek Cedric Diggoryra...!

harry_potter_es_a_tuz_serlege_11.jpg

By BubuMaczkó 2017. december 10.

A kötet az Animus Kiadó gondozásában jelent meg, itt, és itt megrendelhető!

A bejegyzés trackback címe:

http://konyvkuczko.blog.hu/api/trackback/id/tr413287061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.