"A könyvek olyanok, mint a tükör: mindenki azt látja bennük, amit a lelkében hordoz.” Carlos Ruiz Zafón

Könyvkuczkó

Charles Dickens: Karácsonyi ének

2017. december 25. - BubuMaczkó

Amikor a szeretet hatalma legyőzi a hatalom szeretetét, a világ megismeri a békét!

kara_csonyi_e_nek_01.jpgJimmy Hendrix szavai elég tömören, de igen találóan írják le a Karácsonyi éneket. Dickens karácsonya az önértékelésről, magunkba nézésről, alázatról, a rosszabb sorsúak megsegítéséről, és a szeretetről szól. Ahogy sokan év vége felé, vagy a születésnapjukon, Ebenezer Scrooge is elemzi, értékeli saját magát, és átgondolja, hová is tart az élete. (Más kérdés, hogy ő nem magától teszi mindezt.)

Hogyan is láthatnánk objektívan a jövőt, ha nem nézünk bele a saját múltunkba, mások jelenébe? Ha korábbi énünk szemszögéből kezdjük látni a mostanit, könnyen előfordulhat, nem fog tetszeni, amit látunk. Felmerül a kérdés: Biztos ezen az úton szeretnék tovább haladni? Elvesztegetjük az életünk? Lehetséges, hogy annyi éven át tévedtünk? Ha a válasz igen, az még csak a kezdet. Mert önmagunkon változtatni az egyik legnehezebb dolog. Tudnunk kell, min szeretnénk változtatni, hogyan lehetséges egyáltalán, és nagyon erős motiváció kell hozzá. Nem vagyok biztos benne, hogy ilyen erős beidegződéseknél, mint amikkel Scrooge rendelkezik elég motiváció pár szellem. A biztos halál mindent megváltoztat: az ember értelmet akar adni az életének, amíg lehet, az örömökhöz, szeretteihez fordul, megbánja a hibáit. De a lehetséges halál nem biztos, hogy hosszútávon elég ehhez.

kara_csonyi_e_nek_02.jpg

A könyvben nagy hangsúlyt kap, hogy karácsonykor milyennek is kéne lennünk. Törekedjünk békességre családi körben, segítsünk az elesetteknek, adakozzunk a szegényeknek! Tegyük a karácsonyt a szeretet és a béke ünnepévé! Azzal nem értek egyet, hogy ennyire a karácsonyra élezi ki mindezt Dickens. Mert mire megy azzal a világ, hogy három napig mindenki egy angyal, ha az év többi részében akár maga az ördög? Mit ér azzal egy éhező, hogy egy napra jóllakatjuk? Mit ér egy család, ha egy napig mindenki ölelkezik, mosolyog, és utána kikaparják egymás szemét? Úgy vélem, egész évben törekednünk kell ezekre az értékekre, amikre az író felhívja a figyelmet.

Most, amikor már karácsonykor sem ez a mérvadó, és sokan a "tökéletes karácsony"-t hajszolják, közben idegeskednek, veszekednek, jó egy ilyen emlékeztető, miről is kéne inkább szólnia az egésznek. Nagyon örülök, hogy a környezetemben a legtöbb család nem ilyen. Nálunk a legfontosabb ajándék még mindig az egymásra szánt idő és figyelem. Ha valami nem úgy sikerül, mert egyikünk nem jutott el odáig, akkor sem szakad le a plafon. Ezért is olvasom el ezt a könyvet időről időre, hogy emlékeztessen ezekre.

kara_csonyi_e_nek_03.jpg

By BubuMaczkó 2017. december 25.

A kötet a Helikon Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

A bejegyzés trackback címe:

http://konyvkuczko.blog.hu/api/trackback/id/tr7113523093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.