Legendás könyvek és megfigyelésük

Könyvkuczkó

Tűz és jég világa: A Stark-ház

2018. március 14. - Könyvkuczkó

A tűz és jég dala regényfolyam egy kiterjedt világ. Szerencsére az író adott nekünk pár mankót, amivel egyszerűbben felismerhetjük, épp kivel van dolgunk. Minden emberhez tartozik egy családi név, egy helyszín, egy címer, amiről bizonyos tulajdonságaikra asszociálhatunk, és egy mottó, ami deifiniálja őt. Ha tüzetesebben megvizsgálunk ezeket, sokkal többet árulnak el gazdájuk jelleméről, mint elsőre gondolnánk. Ezeket a metaforákat használja Martin bizonyos események előrevetítésére is, így érdemes nyitott szemmel, alaposan megnézni a képet. Ebben a sorozatban elmerülök Westeros lobogóiban, krónikáiban és azok szimbolikus jelentéseiben. A további részeket itt lehet megtekinteni: Targaryen-házBaratheon-ház, Lannister-ház.

(Aki nem olvasta A tűz és jég dala regényeket, annak most szólok, az éj sötét, és tele cselekményleírással!)tuz_es_jeg_vilaga_a_stark-haz_1.jpg

Észak - Deres

A fagyos Északot tekintik a legelső, így a legrégebbi birodalomnak Westerosban. A Starkok az elsőktől származtatják magukat, az andalokkal keveredve. Az ő területük maradt a legfüggetlenebb, talán a hátrányos környezeti viszonyok miatt is. A Targaryen uralom idején pedig a Starkok térdet hajtottak az új királynak, így megőrizték területük egységét, embereik épségét, és ők lettek Észak őrzői. Nem csak a történelmük, de a földrajzi adottságaik is elválasztják őket déli szomszédaiktól. A föld itt a legkevésbé termékeny, az időjárás pedig a legzordabb. Sokszor elhangzik a könyvekben, hogy Észak akkora önmagában, mint a többi hat királyság együttvéve, de valójában Westeros egyharmadát teszi ki. Különösen azután, hogy Adomány (tíz mérföld széles gazdasági terület a Fal teljes hossza mentén, elkülönítve az Őrségnek) területét bővítették az Új Adománnyal, ami Deres területét csökkentette. Ez is mutatja az északiak elkötelezettségét a Fal felé, és azt, ők őrizték meg leginkább az Erdő gyermekeiről, Másokról, vadakról szóló hiedelmeket, a régi Istenek hitét, a szigorú morális szabályokkal együtt. Nagy becsben tartják a régről hozott tradicíókat, mint a vendégjog, vagy a kivégzések menete. Ebben is megmutatkozik, náluk más tövények, más normák érvényesülnek.tuz_es_jeg_vilaga_a_stark-haz_6.jpg

Mottó: Közeleg a tél

A sorozat egyik legkülönlegesebb jelszava ezzel a Starkoké: könnyen megjegyezhető, és emlékezetes. Ám amíg a többi családé öndefiníció, fenyegetés, vagy ígéret, amik általában a hatalomról, dicsőségről, győzelemről szólnak, addig a Starkok egymás felé fordulnak, és figyelmeztetik önmagukat a természet erejére, a külső veszélyekre, amik felülírják, és lényegtelenné teszik a belső harcokat, viszályokat. Ez az egy mondat emlékeztet az ijesztő valóságra, és arra, hogy a napfény, a jólét, a szerencse nem tartanak örökké. Az életnek a sötét oldala váltja fel a világosat, mindig jönnek nehéz időszakok, amire jobb felkészülniük, hogy átvészelhessék. Minél előbb fogadják el ezt, annál nagyobb esélyük van rá, hogy egyben, sértetlenül essenek át a hosszú télen. Amíg a déli kényelemben jobban kiteljesednek a hatalmi játékok, a hazugságok, egymás figyelése, addig északon ez a széthúzás egyenlő lehet a halállal. Ők inkább az elemekhez, a természethez, és egymáshoz állnak közel. A zord környezet, a hideg, a kevés élelem, és a nehézségek formálják a Stark családot: ébernek kell lenniük, tartalékolni, erősnek (németül stark) maradni. Így nem csak időjárásban, de politikában is izoláltak: másfajta kommunikációt, másfajta jellemet, másfajta viselkedést kíván meg. Ez a mondat azt üzeni: Nézzünk túl az apró-cseprő harcokon, tekintsünk nagyobb dolgok felé, legyünk többek ennél, mert létezik ennél nagyobb fenyegetés, nagyobb harc, nagyobb cél.

Hadd mondjak neked valamit a farkasokról, gyermekem. Amikor leesik a hó és fehér szelek fújnak, a magányos farkas elpusztul, de a falka életben marad. A civakodás ideje a nyár. Télen meg kell védenünk egymást, melegen kell tartanunk a másikat, egyesítenünk kell az erőinket.

tuz_es_jeg_vilaga_a_stark-haz_5.jpg

Lobogó: Szürke rémfarkas hófehér mezőben

A rémfarkas egy brutális, veszélyes ragadozó, aki a legjobban csapatban boldogul. A falkában mindenkire ki van osztva a szerep. A szervezettségben áll a legnagyobb erejük, amihez fontosak a szigorú, áthághatatlan szabályok, és az egyén lemondása a saját igényeiről a falka javára. A hatékonyságukhoz elengedhetetlen a tiszta, egyenes, érthető, gazdag kommunikációs rendszer. Bár bizonyos szóhasználatról (lupus: a szervezet farkasa), mondásokról (ember embernek a farkasa) sokan a támadásra, brutalitásra, keménységre asszociálunk, a farkasok valójában hűségesek, barátságosak, intelligensek, családszeretőek, akik a végsőkig kitartanak a társuk, a falkájuk mellett. Higgadtságuk, akaraterejük, állhatatosságuk becsületre méltó. A magányos farkast sem szabad lebecsülni: elvadult, veszélyes, öntörvényű útkeresők ők, akik durva meglepetéseket okozhatnak.

Címerállatukhoz hasonlóan a Starkok is elkötelezettek, és hűségesek egymáshoz, ahogyan önmagukhoz. De ez a hűség egyfajta makacssággal, önfejűséggel párosul a világnézetük és a saját igazságuk felé. A szabályok merev követése, a rugalmatlanság a tőlük idegen körülmények felé a vesztüket okozhatják, különösen, ha a falkának szét kell válnia. A végletekig becsületesek, hajlamosak viszont azonnal kardot ragadni, ha sérelem éri őket. Harcukat, vitás kérdéseiket szemtől szembe, őszintén vívják. Amíg a magasztosabb célokat tartják szem előtt, elveszhetnek a részletekben, az ármánykodásban, amint délre kényszerülnek. Legjobb példa erre Ned Stark, akinek példáját a gyermekei is követik.

A jég éppoly halálos, mint a tűz.

A szürke a fekete és a fehér közötti átmenet, így a semlegesség, a kompromisszum színe. Stabilitást, nyugalmat, csendet is jelent, nem kelti fel különösebben a figyelmet. Hideget, szomorúságot tükröz, ami a Starkok sorsát is szimbolizálja. A köd, amit ez a szín felidéz, mutatja, hogy a család jövője homályba vész, amit nem láthatunk tisztán (reméljük, George R. R. Martin már világosan látja). A fehér az új kezdet, a tisztaság, ártatlanság színe. Mutatja a Stark család őszinteségét, egyenes jellemét. Mindenekelőtt azonban a tél, a hó színe, aminek kiemelt jelentősége van az északiak életében. Az izoláltság, a fagy, a jég jelképe, ami a tűz tökéletes ellentéte, a sorozat egyik legfontosabb eleme. A fehér, a hó utalhat Jon Snow kiemelt szerepére, származására is.tuz_es_jeg_vilaga_a_stark-haz_2_1.jpg

A Stark gyerekek rémfarkasai

A Trónok harca egyik első fejezete érzékletesen bemutatja, mire számíthatnak a Starkok a későbbiekben: Egy rémfarkas kénytelen délre vonulni, és egy szarvassal (a Baratheon-ház jelképe) találkozik, melynek eredményeként mindkét állat elpusztul. A rémfarkas azonban előbb még életet ad kicsinyeinek, és utolsó cselekedeteként biztonságba helyezi őket. Ez egyértelműen Eddard útját mutatja. Minden Stak gyermeknek jut egy farkaskölyök, aki sokkal többet szimbolizál, mint azt elsőre gondolnánk: a gazdájuknak tulajdonságait, lelki világát, és a sorsát mutatják meg:

Sansa Hölgynek nevezi el rémfarkasát, aki a legszebb, legkedvesebb mind közül. Ez mutatja, Sansa hogyan látja saját magát, és milyen jövőt képzel el magának. Hölgy az első, aki meghal, Sansa álmaival együtt, Joffrey herceg közreműködésével, Cersei Lannister parancsára, Ned keze által. Sansa is valaki más bűne miatt bűnhődik királyvárban. Jövője, ártatlansága, a világba vetett bizalma megtörik, elveszti önmagát.

Arya a hírhedt harcos hercegnőről, Nymeria-ról nevezi el farkasát, ami nagyon jól reflektál az ő lázadó, vadóc személyiségére. Amikor vélt bűne miatt Nymeria élete veszélybe kerül, a lány erőszakkal ellöki magától, a vadonba küldi, hogy megvédje. Arya is ezt az utat kezdi meg, mikor édesapja halála után szöknie kell. Mindkettőjükről úgy tudják, elvesztek, bizonytalan a hollétük, és a jövőjük is.tuz_es_jeg_vilaga_a_stark-haz_1_2.jpg

Robb, és Szürke Szél elválaszthatatlanok, minden csatába együtt vonulnak. A farkas Robb erejét, védelmét, nyugalmát jelenti, jelzi a rá leselkedő veszélyt. Vele azonosítják, az Ifjú Farkasnak is nevezik a fiút. Abban a pillanatban, hogy szétválasztják őket, és a farkas ketrecbe kerül, közös erejük meggyengül. Robb pedig meghozza a végzetes döntést, amiből nem szabadul, és ami a vesztét okozza, hogy a halálukban újra egyesülhessenek.

Bran farkasának először nincs neve, mintha csak ismeretlen lenne a jelenlegi állapota, ahogyan Brané is, mikor kómában van. Amíg Bran az életéért belső küzdelmet folytat, kedvence külső veszélyektől védi. Nan szerint Brandon a nyár gyermeke: nyáron született, így ismeretlen számára a tél, a sötétség. Ez ellen a védelem a fiúnak Nyár. Mikor a fiú lebénul, a farkason keresztül éli át, milyen futni, vadászni, a vadonban lenni, így Nyár egyfajta meghosszabbítása az összetört testű uraságnak. Ha pedig Nyár elpusztul, az lesz a biztos jele annak, hogy véglegesen eljött a tél.

Rickon a legkisebb gyermek a családban, még alig négy éves, mikor a családja szétszakad, és háborúba megy. A csatározások egyre több szerettét ragadják el, így ő is veszélybe kerül, és bujdosni kényszerül. Borzaskutya mutatja be az ösztönlényt, a neveletlenséget, megzabolázatlanságot, ami Rickont jellemzi. Mivel a kisfiú nevelése félbeszakad, elvadul. Nem ismeri a békeidőt, így egy harcos, idomítatlan, vad lélekké válik, aki félelemben él. Rémfarkasa is folyton morog, vagdalkozik, támad, hogy megvédje magát, és kicsiny gazdáját.

Jon, akárcsak szellem, külön van a többiektől. Ők a “hibák a gépezetben”. Jon egy Snow, tehát törvénytelen gyermek, amit az albínó rémfarkas színe is mutat. Tökéletesen illik a hófehér, rejtélyes, veszélyes Szellem Havas urasághoz. Ahogyan a fehér farkas a hóban, úgy igyekszik Jon is eltűnni a család szeme elől, és elmegy a falra szolgálni. Ott mindig akkor bukkan fel, amikor a legnagyobb szükség van rá. Bár mindketten kívülállók, egymásnak ők jelentik a családot, amire annyira vágytak a testvéreik között.tuz_es_jeg_vilaga_a_stark-haz_4.jpgA lobogó így tökéletesen megmutatja, milyenek valójában a Starkok: az érdekek és félelem összetartó ereje helyett a szeretetet, becsületet, hűséget választják. Mindennél előbbre valónak tartják morális értékeiket, és a nagyobb képet nézik, ami túlmutat önmagukon. A becsület, és a konokság között olykor eltévednek, és a tisztesség nem mindig kifizetődő számukra Westeros igazságtalan világában.

By BubuMaczkó 2018. március 14.

A bejegyzés alapjául szolgáló kötetek:

George R. R. Martin: Trónok harca, az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

George R. R. Martin: Királyok csatája, az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

George R. R. Martin: Kardok vihara, az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

George R. R. Martin & Elio M. García Jr. & Linda Antonsson: A tűz és jég világa, az IPC Könyvek gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvkuczko.blog.hu/api/trackback/id/tr6913739064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.