Könyvkuczkó

2017.nov.20.
Írta: BubuMaczkó Szólj hozzá!

Amy Harmon: Arctalan szerelem

arctalan_szerelem_01b.jpg

Ha minden ember arcát Isten alkotta, 

vajon nevetett, amikor az enyém került sorra? 

Tovább

Kalózkönyvek

kalozkonyvek_01.jpgMúltkor beszéltem egy író képviselőjével arról, miért nem lehet a könyvét elektronikusan megvásárolni, hiszen azzal az olvasó is jól jár, mert olcsóbban veheti meg, és a kiadó is megspórolhatja a nyomdaköltséget. Meglepetésemre az volt a válasz, hogy az előző kötet, amit így kiadtak, ingyenes torrentként végezte, komolyan károsítva az alkotóit. Tudom, naiv vagyok, de engem meglepett. Ahogy más is, magamból indulok ki: mivel mindig megveszem az olvasmányaimat, így ez eszembe sem jutott. Kaptam már üzenetben pdf formátumban könyvet, de inkább töröltem. Rossz érzés lett volna megtartani, és úgy nem akartam elolvasni. Egyedül A gyűrűk ura van fenn a tabletemen így, de az két másik példányban is áll a polcomon és arra várok, mikor adják ki elektronikusan is. 

Tovább

Rain Arlender: Az élet esszenciája

az_elet_esszenciaja_01.jpg

Az élet esszenciája egy skót család regénye, akik egy tradícionális whiskey lepárlót vezetnek, különösebb szakmai sikerek nélkül. Ám egyszer, egy szerencsésen végződő fiaskó miatt elnyerik az év whisky-je díjat. Az elismerésnek köszönhetően, és a színvonal fenntartása érdekében egy új, szokatlan, és titkos eljárást kell bevezetniük. Ha kiderül a titok nyitja, a család jó híre, és megélhetése kerül veszélybe. Ettől akár zavarba is jöhetnének, de ők inkább belevetik magukat a tömeggyártásba. Kerül, amibe kerül! Hivatalosan a merész újítások és a családi összetartás ereje adja a Rattray Whiskey különleges zamatát. Nem hivatalosan pedig megmarad a nagy kérdés: mi a különleges összetevő, és pontosan hogyan állítják elő ipari mennyiségben? A történetet keretét két ilyen véletlen, és enyhén morbid "fejlesztés" adja, miközben a família minden egyes tagját megismerhetjük.

Tovább

Leckék, amiket Liane Moriarty adott fel a Hatalmas kis hazugságokkal

hatalmas_kis_hazugsagok_5.jpgA Hatalmas kis hazugságok egy ausztrál tengerparti város lakóinak életét mutatja be, azokra az eseményekre fókuszálva, amik egyikük halálához vezettek. Moriarty mégsem arra helyezi a hangsúlyt, ki lesz az áldozat és a gyilkos, bár a lehetőségeket vesszük folyamatosan számba, amíg olvassuk a regényt. Inkább a múltban és jelenben ugrálva mutatja meg a szereplők mélységeit, motivációit, hétköznapinak tűnő, mégis izgalmas eseményeket, végig fenntartva a kíváncsiságot, hova fognak vezetni az egyre nagyobb vihart kavaró szárnycsapások. A gyilkossághoz vezető eseményeket lineárisan mutatja be, megfűszerezve a rendőrségi kihallgatások kommentárjaival. Közben lényegtelennek tűnő szálakat sző a fő gondolatmenet köré, amikkel teljessé teszi egy tanmese kirakóját. Ez a tanmese pedig a női lélek magasságait és mélységeit, a modern társadalom betegségeit, az egyén és a csoport problémáit teszi nagyító alá. A realisztikus ábrázolás révén felismerhetjük magunkat, vagy a környezetünkben élőket, így nagyon értékes igazságokat ad át a kötet.

Tovább

Gail Honeyman: Eleanor Oliphant köszöni, jól van

"Hogy vagy?” Minden nap felteszik ezt a kérdést különböző emberek, különböző helyeken, különböző időpontokban. A legtöbben udvariasságból, amolyan köszönéssel egybeolvadt érdeklődéssel. Akad, aki komolyan kérdezi, akit tényleg érdekel, de sajnos az idő, vagy a hely nem alkalmas arra, hogy ebből hosszabb beszélgetés kerekedjen. És legyünk őszinték, ez így van jól. Van egy pontja az ember életének, amikor nem igazából már nem is akarja tudni a választ, mert annyira kevés energiája maradt a saját segélykiáltását is meghallani, nemhogy valaki másét. Sokszor ilyenkor csak egy közömbös “Köszönöm, jól!” választ adunk ki magunkból, és ugyanúgy megyünk tovább.

eleanor_oliphant_koszoni_jol_van_01.jpg

Tovább

A tapasztalat, az évek, a könyvek, meg a blogok

Mint az a múltkori, kiadós interjúmból is kiderült, nem könnyű egy könyves blogger élete: egyszerre legyen jó írói vénája, alapvető számítástechnikai ismerete, esetleg remek érzéke a fotózáshoz, igényes a külsőségekre, egyéni stílusa, helyesírási és kiforrott stilisztikai érzéke, értsen egy kicsit a marketinghez, legyen aktív a különböző közösségi platformokon, és találjon jó témákat az olvasott irodalommal kapcsolatban és azon kívül is. Sok(k)nak hangzik, nem igaz? Mielőtt bevinnénk magunkat az erdőbe, érdemes megkérdezni a nálunk tapasztaltabbakat, ők hogy csinálják, és milyen élményeik vannak. Pontosan ezt tettem én is, és megkérdeztem pár bloggert, akiknek adok a szavára: Gabót, a Gabo olvas bloggerét; Ivettet, a Könyvparfé oldal könyvmoly-szakácsát; Lobot, a legrégebben fennálló, magyar nyelvű könyves blog, az Olvasónapló szerzőjét; Nitát, a Könyvgalaxis tudományos-fantasztikus bloggerináját, és végül, de nem utolsó sorban PuPillát, aki oldalával, a Pupilla olvassal ihletet adott nekem is, hogy elindítsam a kuckóm. Figyeljetek, és tanuljatok!

konyves_blogok_01.jpg

Tovább

Jodi Picoult: Apró csodák

apro_csodak_01.jpgJodi Picoult regényei méltán népszerűek. Merészen választja meg írásai tárgyát, újszerűen közelíti meg, és váltakozó szemszögből nézve, alaposan körbejárja az adott kérdéskört. Közben az olvasót kézenfogja, és átvezeti onnan, ahol szerinte áll, oda, ahol valójában elhelyezkedik a társadalomban. Az Apró csodákban a rasszizmust veszi górcső alá, Ruth, egy ápolónő történetén keresztül, akit eltiltanak a bőrszíne miatt egy újszülöttől.

Tovább

Miért tenném Dave Eggers: A Kör című könyvét kötelező olvasmánnyá?

a_kor_01_3.jpgDave Eggers szépen egy csokorba gyűjtötte századunk nagy fejlesztéseit, azoknak következményeit a mindennapi életre, társadalmunk problémáit, kérdéseit. Mindezt beledobta a Kör nevű fiktív cég olvasztótégelyébe, alaposan körbejárta, kifordította, és kiköpte. Amitől a maga nemében egyéni lett ez a könyv, az az aktualitása, és hogy releváns témákat vizsgált meg több szemszögből, és finom gondolatmenettel, izgalmas beszélgetésekkel jutott el a pozitív aspektusoktól a hátborzongatóan negatív lehetőségekig. Nagyon sok apró részlet van ebben a történetben, amikkel kapcsolatban napokkal később is van miről gondolkozni. A történet által megfestett világ egyszerre utópisztikus, frusztráló, elérhető, modern és aggasztó. Olyan, mint lassításban végignézni egy vonatbalesetet, ami ellen nem tudunk semmit sem tenni, és mégis ledönti azt, amit mi kemény munkával felépítettünk.

Tovább

Ali Benjamin: Suzy és a medúzák

suzy_es_a_meduzak_01b.jpgAli Benjamin debütáló regényében egy tizenkét éves kislány gondolataiban és érzéseiben merülhetünk el. Suzy elvesztette a legjobb és egyetlen barátnőjét, Franny-t. Miközben saját lelkiismeretfurdalását és gyászát próbálja feldolgozni, a medúzák utáni kutatás köti le minden gondolatát. Szeretné bebizonyítani, hogy a felnőtteknek nincs igazuk, mikor azt mondják, hogy néha a dolgok csak úgy megtörténnek. Ha az elmélete helyes, baránője nem csak úgy megfulladt, hanem egy irukandji medúza csípése okozta a halálát. A gyász elől a tudományok, csodák és a képzelet világába menekül, és viszi magával az olvasót is.

Tovább

Recenziók a kiadók véleményének tükrében

Amikor először megfogalmazódott bennem, hogy könyvajánlókról írjak, elkezdtem utánajárni, milyen is tulajdonképpen egy jó recenzió. Nádasi Krisz oldalán találtam egy bejegyzést erről a megfoghatatlannak tűnő műfajról, és annak sajátosságairól. Nagyon hasznos cikk, de én több ponton sem értettem vele egyet. Majd eszembe ötlött, miért is nem megyek el azokhoz, akik nap mint nap osztanak meg számukra írt kritikákat? Hiszen ők azok, akikkel a recenzensek együttműködnek, így az ő gondolataik nagyon is relevánsak, ha az olvasmányainkról szeretnénk blogot vezetni. Monológ helyett párbeszédet kezdeményeztem, felkerestem az általam ismert kiadókat. Akik elmondták értékes gondolataikat: Animus Kiadó, Atheneaum Kiadó, Móra Kiadó, Fumax Kiadó, General Press Kiadó, és végül, de nem utolsó sorban a Manó Könyvek. Sokat tanultam ebből a beszélgetésből, és szeretném ezt a hasznos tapasztalatot megosztani. 

recenziok_01.jpg

Tovább

George R. R. Martin: Trónok harca

tronok_harca_01.jpgGeorge R. R. Martint egyéni stílusa tette napjaink egyik legsikeresebb írójává. A műfajokat a megfelelő arányban keveri össze, a világa ugróiskolát játszik a fantázia és a rideg valóság között, és az olvasót nagyon ügyesen vezeti bele a szereplők gondolataiba, nyersen, őszintén fogalmaz, naturalista módon ábrázol. A Tűz és Jég dala regényfolyam fantasy, de alakjainak sorsa nélkülözi a boldog befejezést. Bizonyos szempontból történelmi fikció, de inkább az udvari intrikákra helyezi a hangsúlyt. Ezeket az elemeket korábbi, legendás tettek és lovagok mítoszai, és különleges, emberfeletti élőlények tarkítják. 

Tovább

Abbi Waxman: Új örömök kertje

uj_oromok_kertje_01.jpgEgy vallomással kezdem: kertészeti antitalentum vagyok, ahová lépek, szó szerint nem terem fű. Ha a városunkban járnál, felismernéd a "kertem". Mindkét szomszédom gyönyörű, hirtelenzöld gyeppel, hívogató lugasokkal, és színes virágokkal emelte udvarának fényét. És köztük ott nyúlik el a Holt-láp. Az én személyes kis mocsaram. Igaz, a tetején egy gyönyörű skót juhász és egy elbűvölő ragdoll vetekszik a környék imádatáért, de a boldog játszadozással a legelső kis gyámoltalan fűszálat is elintézik. És amit ők ketten nem, azt sajnos megteszem én.

Pedig nagyon igyekszem: valahányszor növényt kaptam életem során, utánanéztem a tartásának, igényeinek, és gondosan aszerint jártam el. Kivétel nélkül mindannyian a gyors halált választották az én vendégszeretetem helyett, és nincs az a virág-suttogó, aki visszaénekelte volna őket az életbe. Elneveznem pedig végképp nem szabad őket, különösen halott hírességekről nem. Cézár március idusán hagyott itt, Napóleon is inkább az örök termőföldek felé vette az irányt egy szép májusi éjszakán. A legkitartóbb még az előbbiek miatt névtelen, kék orchidea volt, de őt Ember gondozta. Egyszer besegítettem az öntözésben, és annyi is volt neki. 

Tovább

Jay Asher: Tizenhárom okom volt

tizenharom_okom_volt_01.jpgGyász. Trauma. Magány. Üresség. Online zaklatás. Iskolai bántalmazás. Megszégyenítés. Testkép. Hírnév. Privát szféra. Nemi erőszak. Felelősség. Öngyilkosság. Témák, amikkel kapcsolatban meg kell törni a hallgatást. Amikről beszélni KELL. Különösen a kamaszokkal, fiatal felnőttekkel. Jay Asher ezzel a szándékkal írta ezt a regényt, amely Hannah Baker öngyilkosságáról annak előzményeiről és utóhatásairól szól:

Remélem, készen állsz, mert most elmesélem neked az életemet. Pontosabban azt, hogy miért lett vége. És ha ezeket a kazettákat hallgatod, te vagy az egyik oka.

Hannah tizenhárom ismerőséhez juttatja el a felvételeket, amelyeken részletezi, miért okolja őket az öngyilkosságáért. Nem kétlem, hogy az írót a jó szándék vezette, de az ilyen érzékeny témák óvatos megközelítést igényelnek, ami többször félresiklott ebben a történetben. Nekem tíz okom van, amiért óva intenék mindenkit, különösen a megcélzott olvasóközönséget ettől a könyvtől:

Tovább

Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék

mi_vagyunk_a_medvek_00.jpgIdőről időre találkozom olyan könyvvel, ami megfog, és tudom, hogy mindig velem marad. Fredrik Backman regényeiben eddig mindig rabul ejtett egy kívülről pokróc természetű, belül arany szívű szereplő, aki köré egy támogató közösség formálódik. A Mi vagyunk a medvék című kötetben is nagyon fontos szerepe van a csapatszellemnek, de ezúttal annak a hátulütői és veszélyei kapnak nagyobb teret.  Bár ez a kötet sötétebb tónusú, és az eddigiektől eltérő történet, mégis ez az, ami úgy érzem, igazán nekem szólt.
Björnstad folyamatosan leépülő városában a hoki a minden: nem csak egyszerű sport, testmozgás. Ha a junior csapat megnyeri az országos bajnokságot, a városba költöző hokigimnázium fellendítheti a turizmust, munkahelyeket teremthet, a lakosság száma újra megnőhet. A hoki így válik a város egyetlen reménységévé és lételemévé.

Tovább