Könyvkuczkó

2018.feb.23.
Írta: BubuMaczkó Szólj hozzá!

Tűz és jég világa: A Baratheon-ház

A Tűz és Jég dala regényfolyam egy kiterjedt világ. Szerencsére az író adott nekünk pár mankót, amivel egyszerűbben felismerhetjük, épp kivel van dolgunk. Minden emberhez tartozik egy családi név, egy helyszín, egy címer, amiről bizonyos tulajdonságaikra asszociálhatunk, és egy mottó, ami deifiniálja őt. Ha tüzetesebben megvizsgálunk ezeket, sokkal többet árulnak el gazdájuk jelleméről, mint elsőre gondolnánk. Ezeket a metaforákat használja Martin bizonyos események előrevetítésére is, így érdemes nyitott szemmel, alaposan megnézni a képet. Ebben a sorozatban elmerülök Westeros lobogóiban, krónikáiban és azok szimbolikus jelentéseiben. (Az első részt a Targaryenekről itt lehet megtekinteni)

(Aki nem olvasta A tűz és jég dala regényeket, annak most szólok, a bejegyzés innentől cselekményleírást tartalmaz!)baratheon_v2.jpg

Tovább

Tűz és jég világa: A Targaryen-ház

A Tűz és Jég dala regényfolyam több szempontból sem könnyű olvasmány. George R. R. Martin egy kiterjedt, változatos világot alkotott, ahol rengeteg szereplőnek ismerjük meg a történetét, sok szálon fut a cselekmény, és minden epizódban más-más karakter bőrébe bújhatunk bele. Szerencsére az író adott nekünk pár mankót, amivel egyszerűbben felismerhetjük, épp kivel van dolgunk, és mire számíthatunk az illetőtől. Minden emberhez tartozik egy családi név, egy helyszín, egy címer, amiről bizonyos tulajdonságaikra asszociálhatunk, és egy mottó, ami deifiniálja őt. Ha tüzetesebben megvizsgálunk ezeket, sokkal többet árulnak el gazdájuk jelleméről, mint elsőre gondolnánk. Ezeket a metaforákat használja Martin bizonyos események előrevetítésére is, így érdemes nyitott szemmel, alaposan megnézni a képet, amit elénk tár, hátha többet megtudunk arról, Westeros világában milyen emberi tulajdonságok dominálnak, milyen erők mozgatják meg az eseményeket. A következő bejegyzésekben elmerülök Westeros lobogóiban, krónikáiban és azok szimbolikus jelentéseiben.

(Aki nem olvasta A tűz és jég dala regényeket, annak most szólok, a bejegyzés innentől cselekményleírást tartalmaz!)
targaryen_v2.jpg

Tovább

Jane Hawking: Utazás a végtelenbe

utaza_s_a_ve_gtelenbe_3.jpgA mondás, mi szerint minden sikeres férfi mögött egy nő áll, több szempontból is igaz Stephen és Jane Hawking kapcsolatára. Ebben a könyvben megismerhetünk egy világszinten sikeres férfi mögött álló csodálatos nőt, aki nem foglalhatta el az általa megérdemelt helyet. Házasságuk története megindító és nagyon tanulságos. A kissé tárgyilagos írói stílus ellenére a történet magával ragadott, főleg a különböző országok és kultúrák leírása. A kapcsolatukat illető elbeszélés bár objektív, nagyon finoman mutatja be Jane érzelmeit.

Tovább

George R. R. Martin & Daniel Abraham & Tommy Patterson: Trónok harca képregény

img_0436-1518011724526.jpgBevallom, nagyon szeretem a képregényeket, annak ellenére, hogy nagyon ritkán veszem már kézbe őket. Gyerekként nekem nem volt túl sok, a testvéremnek annál több. Valahogy akkor még élt az általános vélekedés, hogy ezt a műfajt fiúknak találták ki. Úgyhogy Pókember, Garfield, Batman kalandjait lopott pillanatokban élveztem ki, mikor a testvéremtől volt alkalmam “kölcsönvenni”. (Bár nem sajnálom, ez úton is kérek tőle bocsánatot…) Az is általános nézet volt, hogy képregényt csak kockák vesznek a kezükbe, akik egy normál könyvet már el sem olvasnak. De azóta ezek a kockák felnőttek, eluralták a mozikat, és most már ez a menő. Ez szerencsére nagyobb teret ad a műfajnak, újabb és újabb történeteket dolgoznak fel ebben a formában is.

Tovább

Tűz és jég világa: Ned Stark, a bukott stratéga

(Aki nem olvasta a Trónok harca c. könyvet, annak most szólok, a bejegyzés cselekményleírást tartalmaz!)

A kortárs irodalom egyik legmegrázóbb eseménye a Tűz és Jég dala ciklus hősének, Eddard Starknak a halála. Amint azt korábban írtam, George Martin regényfolyamának különlegessége, hogy a miénkhez nagyon is hasonló igazságtalan világot épít fel, ahol minden tettnek következményei vannak, és a jó elnyeri méltó büntetését. Ezért is érdemes közelebbről megnézni a különböző szereplőket, és azt, milyen tanulsággal szolgálhat a történetük. Adott a nagy kérdés: Miért bukik meg Ned Stark, mint stratéga, és mi mit tanulhatunk tőle? Annak ellenére, hogy kitalált ember, Ned egy nagyon kedvelt figura a hatalmi játszmában. Hiszen olyan elvek szerint él, mint a becsület, őszinteség, a család szeretete. Mégis elkerülhetetlen a bukása, hiszen, mint vezető számos végzetes hibával rendelkezik.

Amit szeretünk, mindig elpusztít bennünket, fiam. Ezt ne feledd!

a_bukott_vezeto_5.jpg

Tovább

Rosalie Ham: A ruhakészítő

a_ruhake_szi_to_7.jpgAki egy romantikus limonádé reményében kezd neki A ruhakészítőnek, csalódni fog. Ez a könyv az elnyomásról, bántalmazásról, és a bosszúról szól. Egy kőkemény dráma, szatírikus masnival átkötve. Releváns, mindennapi témákat dolgoz fel, miközben abszurd helyzetek, morbid jellemrajzok, és fekete humor teszi egyénivé a kötet hangvételét. A leírás egyszerű, mégis színes, eleven, sokatmondó: amit olvasunk, már látjuk is magunk előtt, mint egy képet. A könyvnek van egy beteg bája, amire nem árt felkészülni, és csípősebb humorérzékkel nekikezdeni.

Mindenki imád gyűlölni valakit…

Tovább

André Aciman: Szólíts a neveden

Közös csillagot találtunk, ő és én. Ez pedig mindenkinek csak egyszer adatik meg.

szo_li_ts_a_neveden_5.jpgEgyszer én is átéltem, amit a regény főhőse, Elio. Megláttam valakit, aki besétált a zsúfolt szobába, magabiztosan, sajátos ritmusban, csillogó szemekkel, kedves mosollyal. Mindent tudni szerettem volna róla, bár sejtettem, egy világ választ el tőle, mert hogy is érdekelhetném én? Aztán megtörtént a csoda, mellémült, megszólított. Nem hiszem, hogy bármi olyat tudott volna mondani nekem, ami elijesztett volna, mert természetes volt, hogy minden, ami hozzá tartozik, érdekel. Közben végig megkérdőjeleztem, miért ült le mellém beszélgetni? Létezik, hogy akar tőlem valamit ő is? Annyira valószerűtlennek tűnt, hogy egy jóképű, izgalmas, érdekes fiút érdekelhet egy pici, szemüveges, bizonytalan és törékeny lány. Aztán történt valami, ami miatt egy pillanat alatt lehullt róla a magabiztosság álarca, és kiderült, legalább olyan törékeny és bizonytalan, mint én. Mikor vigaszra volt szüksége, hirtelen és mély, mégis természetes intimitás ült le közénk.

Tovább

John Green: Csillagainkban a hiba

Néha elolvasunk egy könyvet, és az eltölt ezzel a különös, biblikus rajongással, és szent meggyőződésünk lesz, hogy az összetört világot nem lehet újra összerakni addig, amíg minden élő ember el nem olvasta azt a könyvet.

csillagainkban_7.jpgSajnos a Csillagainkban a hiba határozottan nem ilyen, sőt. Engem egyenesen dühített. A sablonos történtettel még nem lenne problémám, meg lehet azt is ízlésesen, újszerűen írni úgy, hogy adjon valami egyedit az olvasónak. Az ironikus hangvétel, és a haldoklók érzéseit bemutató hasonlatok egy jó könyvet ígértek, de sajnos ennél nem is maradt több ez a kötet. Kaptam egy kiszámítható, mesterkélt történetet két rákos szerelmesről, akiket nem éreztem sem a személyükben, sem a kapcsolatukban hitelesnek. Semmi újat nem mondott az író a témáról, amit már ne hallottam volna. Nem adott új nézőpontot a témáról, nem helyezte el elgondolkodtató kontextusba a karaktereket. Mintha arra számított volna, két beteg gyerek, meg Amszterdam majd elviszi a hátán a sztorit.

Tovább

Jodi Picoult: A nővérem húga

a_no_ve_rem_hu_ga_02.jpgA történettel először film formájában találkoztam, nem is tudtam, hogy egy könyv az alapja. Mikor rájöttem, sajnos a könyv már nem volt kapható. Pár éve az Athenaeum kiadó elkezdte kiadni a szerző írásait, új, egységes borítóval, így szerencsére meg tudtam venni. Nagyon tetszenek az új borítók, halvány színeikkel és kifejező képeikkel. A fülszövegekből pedig kiderült számomra, hogy Picoult könyveinek témái mindig valamiféle morális szürke zónában mozognak, és mindig több, jobb választ kapunk a kérdésre, mint amit elsőre gondolnánk. A nővérem húga az orvostudomány haladása lévén felmerülő komoly erkölcsi kérdéseket feszegeti. A Fitzgerald családban az egyik gyerek, Kate leukémiában szenved, és az orvosok javaslatára mesterséges úton megfogan Anna, aki testvére genetikailag tökéletes donora.

Minden egyes emberre, aki kap az élettől, jut egy másik, akinek adnia kell.

Tovább

Suzanne Collins: A kiválasztott

(Aki nem olvasta el a könyveket, annak most szólok, a bejegyzés nyomokban cselekményleírást tartalmaz)

a_kivalasztott_01.jpgVéget ért a Nagy Mészárlás, és elkezdődött a forradalom a Kapitólium ellen. Katniss, Beetee, és Finnick az eddig leromboltnak hitt tizenharmadik körzetbe került. Peetát, Johannát és Annie-t pedig foglyul ejtették és a fővárosba szállították. A tizenkettedik körzetet elpusztították. Katniss nem tudja feldolgozni ezt az új helyzetet és a fokozatosan rápakolt terhek alatt teljesen összeomlik. Pedig a körzet elnökjelöltje, Coin és játékmestere, Plutarch számít rá, mint engedelmes bábura jelképre a háborús propagandában és ezen keresztül Panem összefogásában. 

Tovább