Legendás könyvek és megfigyelésük

Könyvkuczkó

George R. R. Martin: Trónok harca

2017. november 03. - Könyvkuczkó

george_r_r_martin_tu_z_e_s_je_g_dala_18.jpgGeorge R. R. Martint egyéni stílusa tette napjaink egyik legsikeresebb írójává. A műfajokat a megfelelő arányban keveri össze, a világa ugróiskolát játszik a fantázia és a rideg valóság között, és az olvasót nagyon ügyesen vezeti bele a szereplők gondolataiba, nyersen, őszintén fogalmaz, naturalista módon ábrázol. A Tűz és Jég dala regényfolyam fantasy, de alakjainak sorsa nélkülözi a boldog befejezést. Bizonyos szempontból történelmi fikció, de inkább az udvari intrikákra helyezi a hangsúlyt. Ezeket az elemeket korábbi, legendás tettek és lovagok mítoszai, és különleges, emberfeletti élőlények tarkítják. 

Ami miatt egy, eddig általam olvasott könyvhöz sem hasonlít a Trónok harca, az az, hogy szembemegy a vélt, vagy valós olvasói igények kielégítésével, és a miénkhez nagyon is hasonló igazságtalan világot épít fel, ahol nincsenek szuperhősök, és minden tettnek következményei vannak. Itt a jó elnyeri méltó büntetését. Mert lehet a főhős becsületes, igazságos, elég egy kis hiba, hogy a története véget érjen, Westeros élete pedig menjen tovább. Az erősebb, ügyesebb, hatalmasabb győz. Ennek a kérdésköre láthatóan foglalkoztatja Martint: Mi is a hatalom tulajdonképpen, és mi a pontos ára? Ezt hűen jelképezi az áhított trón, ami kényelmetlen, és veszélyes arra nézve, aki elnyeri. Bármennyire is szeretnénk hinni egy igazságos világban, tudjuk jól, ilyesmi nem létezik.

A karakterek a világuknak megfelelően nem feketék, vagy fehérek, és az érdekes szereplők nem feltétlenül kedvelhetők. Legtöbben kontextusba helyezve, vagy egymással szembeállítva jobbak, vagy rosszabbak, de leginkább emberek. Éppúgy vannak hibáik, mint előnyös tulajdonságaik. Amint az érdekeik ütköznek, érdekes konfliktusok bontakoznak ki, ahol nem lehet csak az egyik féllel egyetérteni. Ez köszönhető a komplikált kapcsolatrendszernek és az összetett jellemrajzoknak. A regény felépítése is kedvez annak, hogy több szempontból megvizsgálhassuk ugyanazt az eseményt: minden epizód egy adott ember köré épül, az ő tudását és szempontjait veszi csak alapul. Így függő véget kapunk majdnem minden fejezet esetében, és Martin morzsáit követve más-más perspektívából nézhetjük ugyanannak a történetnek a különböző állomásait. A saját ítéletünkön és következtetésünkön múlik, melyik verzió áll legközelebb hozzánk.george_r_r_martin_tu_z_e_s_je_g_dala_13.jpgA jelen eseményeire kihatnak a múlt históriái és alakjai. Ellentmondásos visszaemlékezések, szóbeszédek rajzolják meg előttünk a régi korok uralkodóit, lovagjait, a fontosabb mozzanatokat és mindazt, amit örökségül hagytak. Annak ellenére, hogy ezek már rég megtörtént események, egyre növekvő feszültséget generálnak, és sok szereplő ugyanúgy részese a cselekménynek, mintha még most is élne. A háború, ami a jelenlegi helyzet kialakulásához vezetett, megmutatja, hogyan mentek tönkre életek, családok, kapcsolatok a trónok harcában. A kérdés, ki lesz a következő? Megéri a hatalom a félelmet, ami intrikától intrikáig egyre nagyobb hatalomig, egyre több veszteségig vezet? Erő vagy gyengeség az, amit ennyire félünk elveszíteni? 

A szereplők mintha maguk is egy történelemkönyvből léptek volna elő: néhány elbeszélés reflektál ismert történelmi vagy irodalmi alakokra. A már-már shakespeare-i rózsák háborúja a legfeltűnőbb a Lancester és a York család viszályaival. (Kíváncsi vagyok Rómeó és Júlia mikor bukkan elő esetleg.) Elég ellentmondásos Robert király menyasszonyának megszöktetése, amit lehet, hogy - csakúgy mint trójai Heléna elrablását - a győztes fél írta meg. Cersei királyné alakja erősen emlékeztet Guinevere, és Boleyn Anna történetére is. Bár a legtöbb cselekményre a kötetben könnyű analógiát találni a történelemben, mégsem érződik, hogy Martin összeollózta, mert inkább a politikai lépések jellegzetességeire és a morális tanulságokra fókuszál.

Az egész kötetben nem is az a legfontosabb, kinek van igaza, vagy ki végzi a vastrónon ülve, hanem a háború értelmetlen voltára hívja fel a figyelmet. Lehet, hogy páran elérik a céljukat, de vagy olyan módon, hogy ne örülhessenek neki, vagy közben elvesztik önmagukat, szeretteiket, vagy azt, amit legtöbbre tartanak saját magukban. george_r_r_martin_tu_z_e_s_je_g_dala_15.jpg

By BubuMaczkó 2017. november 3.

A kötet az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető, vagy az iTunes-on elektronikusan megvásárolható!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvkuczko.blog.hu/api/trackback/id/tr4713114624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.