Legendás könyvek és megfigyelésük

Könyvkuczkó

Ali Benjamin: Suzy és a medúzák

2017. november 06. - Könyvkuczkó

ali_benjamin_suzy_es_a_meduzak_3.jpg
Ali Benjamin debütáló regényében egy tizenkét éves kislány gondolataiban és érzéseiben merülhetünk el. Suzy elvesztette a legjobb és egyetlen barátnőjét, Franny-t. Miközben saját lelkiismeretfurdalását és gyászát próbálja feldolgozni, a medúzák utáni kutatás köti le minden gondolatát. Szeretné bebizonyítani, hogy a felnőtteknek nincs igazuk, mikor azt mondják, hogy néha a dolgok csak úgy megtörténnek. Ha az elmélete helyes, baránője nem csak úgy megfulladt, hanem egy irukandji medúza csípése okozta a halálát. A gyász elől a tudományok, csodák és a képzelet világába menekül, és viszi magával az olvasót is.

Valahogy az a tény – hogy néha a dolgok csak úgy megtörténnek – mind közül a legijesztőbb és legszomorúbb.

Minden fejezet elején a tudomány kerül középpontba: ennek keretein belül Mrs. Turton-től, a természetismeret tanárnőtől kapunk instrukciókat, hogyan is épül fel egy tudományos kutatás vagy előadás. Egyéb természettudományi információkat, vagy lenyűgöző tényeket is megtudhatunk a medúzákról. A kislány kutatásai során új szemszögből nézzük ezeket az érdekes állatokat, miközben átformálja hogyan gondolkodunk róluk. Közben az ő ártatlan szemén át láthatjuk saját gondolkodásunkat, viselkedésünket.

Van valami amit mindketten értünk, Jamie: egyik mérgező lény sem gonosz. A méreg védekezés. Minél törékenyebb az állat, annál fontosabb, hogy meg tudja védeni magát. Ezért minél több mérge van, annál fontosabb, hogy meg tudjunk bocsátani annak az állatnak. Neki van rá a legnagyobb szüksége. És valóban, van a medúzánál védtelenebb? Hiszen neki még csontja sincs. Szerintem te ezt érted. Csak szeretném, ha tudnád, hogy én is.

suzy_es_a_meduzak_01b.jpg

Suzy egy csodálatos főhős: intelligens, kíváncsi, bátor, fantáziadús és egyéni. Arra, hogy mennyire más, mint a többiek, nem is jön rá, amíg mellette van a barátnője. De a kamaszkor küszöbén Franny elkezd változni. Az érzelmeik, és a kapcsolatuk is egyre összetettebb, bonyolultabb lesz. Suzy, habár már nem gyerek, de nem is változik meg olyan mértékben, mint a többiek. Továbbra is ártatlan, kíváncsi szemmel tekint a világra, együttérzően, minden rossz szándék nélkül. Nem érdeklik a külsőségek, és nem lesz más, csakhogy beilleszkedjen, vagy a barátjának egyszerűbbé tegye a dolgait. Nem kell sok idő, hogy a két lány között nőjön a távolság, így a veszteség fájdalma előbb eléri őket, mint Franny halála.

Különös, hogy a szótlanság mennyivel jobb tud lenni, mint a szavak. A csend többet tud mondani, mint a zaj, ugyanúgy, ahogy egy személy hiánya sokkal nagyobb helyet foglalhat el, mint a jelenléte.

Suzy így nem csak a gyászával küzd, hanem a barátnője elvesztésével és a lelkiismeretfurdalással is. Ezeket a veszteségeket még a felnőtteknek is nagyon nehéz feldolgozni, hát még egy gyereknek. Így Suzy elnémül, nem beszél, tartogatja a fájdalmát, és nem adja fel a kutatást. Szüksége van arra, hogy rájöjjön az igazságra, és hogy átadja a többieknek mindezt, de nem tudja, hogyan. Amikor viszont megszólal, érdemes ráfigyelni, mert világok bújnak meg ebben a kislányban. Egy üzenetet próbál átadni, ami mindenkinek szól: megmutatja, hogy érdemes az apróságokra is figyelni, mert nagy változást hozhatnak.

Ha az emberek elcsendesednének, akkor sokkal jobban hallanák a saját életük neszeit. Ha elcsendesednének, sokkal jelentőségteljesebb lenne, mikor néha megszólalnak.

ali_benjamin_suzy_es_a_meduzak_2.jpg

By BubuMaczkó 2017. november 6.

A kötet a Libri Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvkuczko.blog.hu/api/trackback/id/tr8513114626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.