Legendás könyvek és megfigyelésük

Könyvkuczkó

Liane Moriarty: Hatalmas kis hazugságok

2017. november 15. - Könyvkuczkó

liane_moriarty_hatalmas_kis_hazugsa_gok_2.jpgA Hatalmas kis hazugságok egy ausztrál tengerparti város lakóinak életét mutatja be, azokra az eseményekre fókuszálva, amik egyikük halálához vezettek. Moriarty mégsem arra helyezi a hangsúlyt, ki lesz az áldozat és a gyilkos, bár a lehetőségeket folyamatosan számbavesszük, amíg olvassuk a regényt. Inkább a múltban és jelenben ugrálva mutatja meg a szereplők mélységeit, motivációit, hétköznapinak tűnő, mégis izgalmas eseményeket, végig fenntartva a kíváncsiságot, hova fognak vezetni az egyre nagyobb vihart kavaró szárnycsapások. A gyilkossághoz vezető történéseket lineárisan mutatja be, megfűszerezve a rendőrségi kihallgatások kommentárjaival. Közben lényegtelennek tűnő szálakat sző a fő gondolatmenet köré, amikkel teljessé teszi egy tanmese kirakóját. Ezek pedig a női lélek magasságait, és mélységeit, a modern társadalom betegségeit, az egyén, és a csoport problémáit teszik nagyító alá. A realisztikus ábrázolás révén felismerhetjük magunkat, vagy a környezetünkben élőket, így nagyon értékes igazságokat ad át a kötet.

A tökéletességet ideje elengedni

A történet már-már valószerűtlenül idilli környezetben játszódik. Felmerül a kérdés: Mégis mi problémája lehet a tengerparti luxusvillákban élő felső középosztálynak? Azonban őket sem óvja meg semmi az élettől, a nagyon is valóságos problémáik szembesítenek azzal, hogy ez a történet bárhol máshol is játszódhatna. A tökéletesség hajszolása, az apró füllentések, amikkel egy szép látszatot építünk fel, ugyanúgy mindenkié. Olykor túl nagy törést okozunk ezzel a saját önbecsülésünknek, túl nagy nyomást helyezünk magunkra, és a másikra is. A saját valóságunkat a többiek kirakatához hasonlítjuk, közben pedig leginkább azokra a lehetőségre vágyunk, amire mi valahogyan nemet mondtunk. Jane, Celeste és Madeline is megmutatják, hogy tökéletes választás nem létezik. Sokkal fontosabb emlékeztetni magunkat, értékeljük, ami megadatott nekünk, bármilyen tökéletlennek tűnjön is. Madeline-nak el kell fogadnia, lehet jó, ha nem jobb szülő, ha elengedi a gyerekét. Celeste-nek szembe kell néznie a valósággal, szélnek eresztve az álomképet, amivel csak áltatja magát. Jane-nek pedig az önmagával támasztott túlzott elvárásokból kell lejjebb adnia. Mindhárman boldogabbak, mikor belátják ezt.liane_moriarty_hatalmas_kis_hazugsa_gok_7.jpg

Ha empátiával fordulnánk mindig mások felé, máris más oldalát látnánk

A három főszereplő: Madeline, Celeste és Jane. Az ő szemszögükből látjuk a többieket is. Bonnie és Renata két nagyon is érthető, szerethető személyiség, mégis a többiek szemével nézve egy idő után idegesítőek. Ahogyan Madeline lassan felülírja a téves első benyomását velük kapcsolatban, mi is felismerjük, micsoda erő van a másik két emberben. Ellenségből így válhat ellenfél, szövetséges, majd barát. A kapcsolatokban a versengés és veszekedés helyét átveszi a kötődés és bajtársiasság. Közelről megnézve az először alaptípusba besorolható alakok mélységet kapnak, és rámutatnak, senkit sem ismerhetünk igazán. Addig, amíg előítéleteinkből adódóan skatulyázunk, biztos nem.

Hibátlan anya nem létezik

Elég egy, az anyasággal foglalkozó cikk komment szekcióját végigfutni, hogy lássuk a cicaharcot, ami az anyák között dúl. Manapság egyre több a lehetőség a gyerek nevelése körül, így sokan két csoportra szakadnak a különböző kérdésekben, és a másik kisebbítésében keresnek önigazolást. Hogy szült, hogy táplált, hogy hordozott, mennyit dolgozott… A vitalehetőség végtelen és kimeríthetetlen. Ami az anyákról már nem mondható el. Hihetetlen mennyi minden vész kárba az irigység és képmutatás oltárán. Ha félretennék az ellentéteiket, megnéznék, mibe kerül mindez a másiknak, segítségért fordulnának egymáshoz, és főleg, ha az őszinte érzéseiket, félelmeiket megosztanák, együtt erősebbek lennének. Szülőnek lenni amúgy is elég nehéz, (az internet hozadékaitól Dr. Spocknak is égnek állna a haja), és ugyanez az energia csodákat művel(het)ne a gyerekekkel.liane_moriarty_hatalmas_kis_hazugsa_gok_1.jpg

A szégyenérzet mindenkié

Házassági problémák, szülői bizonytalanság, trauma, fájdalom, elválás, önértékelés, öregedés, aggodalom. Félhetünk, hogy a kis hazugságaink nem fedik le tovább a nagyokat, hogy nem tudjuk leplezni a gyarlóságainkat hogy a titkunk kiderülhet mások számára. Ezek miatt mindenki érezheti, hogy kudarcot vallott, szégyenkeznie kell. Ezek az érzések el is választhatnak két embert, de össze is köthetik őket. Ha abbahagynánk ezeket a füllentéseket, láthatnánk, bizonyos szempontból egyáltalán nem különbözünk egymástól, se jobbak, se rosszabbak nem vagyunk, mint a többiek.

Az igazság felszabadító is lehet

Ha mindenki olyan beteg, mint a titkai, Jane és Celeste nem is tudja, milyen nagy bajban van. Mindketten verbális, fizikai és lelki trauma elszenvedői. Mindketten áltatják magukat többek között azzal, hogy el tudják rejteni a fájdalmukat mások elől, és segítség nélkül is boldogulnak. Celeste szisztematikusan tagad, Jane pedig próbál mindenből kimaradni és elrejtőzni. Szerepet játszanak, hazudnak, és nem realizálják magukban, hogy a titkaik sebezhetővé teszik őket. Amint találnak valakit, akinek megnyílhatnak és beszélhetnek, lassan elkezdenek változni, mernek tanácsot kérni és tudnak segíteni magukon. 

Ne dőljünk be minden hatalmas, vagy kis hazugságnak!

A rendőrségi tanúvallomások a legjobb példa arra, hogy a saját szűrönkön keresztül látjuk az eseményeket, az esetek nagy részében tévesen ítélünk. Magunkból indulunk ki, az elfogultságunk, irigységünk, önös érdekeink itatják át meggyőződéseinket, és befolyásolják a valóságunkat. Így érdemes közelebbről is megvizsgálni, amit nézünk, gondolkodni, mielőtt beszélünk, pláne, mielőtt ítéletet mondunk.liane_moriarty_hatalmas_kis_hazugsa_gok_9.jpg

Érdemes ezt a könyvet elolvasni mindenkinek, akinek a titkai ránehezednek az életére, aki kicsinek, tehetetlennek érzi magát, aki arra vágyik, hogy igazán lássák, aki megoldhatatlannak látja a problémáit, vagy aki füllentett már másoknak, saját magának, hogy a tükörbe nézhessen, vagy csak egyszerűen túlélje a napot.

By BubuMaczkó 2017. november 15.

A kötet az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvkuczko.blog.hu/api/trackback/id/tr5413278669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.