Legendás könyvek és megfigyelésük

Könyvkuczkó

Amy Harmon: Arctalan szerelem

2017. november 20. - Könyvkuczkó

amy_harmon_arctalan_szerelem_2.jpg

Ha minden ember arcát Isten alkotta, 

vajon nevetett, amikor az enyém került sorra? 

Nem olyan régen láttam egy videót, amin különböző korú férfiakat, és nőket kérdeztek arról, hogy ha egy dolgot megváltoztathatnának a testükön, mi lenne az. Fül, homlok, magasság, még a bőr is szóba került. Majd megkérdezték ugyanezt gyerekektől. Hableányfarkat, gepárdlábakat, szárnyakat kértek. Ők nem elvenni szerettek volna, hanem hozzáadni... Majd jött a legjobb válasz: “Semmit sem változtatnék!” Elgondolkoztatott, vajon mikor lesz fontosabb mások véleménye, mint az, hogy igazán jól érezzük magunkat a bőrünkben vagy egymás társaságában? Mikor tűnik el a fantázia, a vidámság a külsőnk mögé? Mikor kezdődhetett a tudat, hogy nem vagyok szép, vagy szerethető? Ha másokat képes vagyok szeretni minden “hibájukkal” együtt, vagy pont azokért, magamat miért nem? Mennyire definiálja a megjelenésünk, hogy kik vagyunk valójában?

Ironikus módon az Arctalan szerelem, ami a fenti kérdésekkel foglalkozik, a borítójával fogott meg. Így bizonyítva, hogy a külalak nagyon is segít, hogy valami vagy valaki érdekelni kezdjen. De a borító nem minden, a belseje sokkal szebb a könyvnek. De izgalmas kérdés, hogy akkor is ilyen hatással lett volna rám, ha elvárásokat támasztok a fülszöveg, vagy mások értékelése miatt vele szemben?amy_harmon_arctalan_szerelem_2_1.jpg

Ambrose és Fern állnak a történet középpontjában, folyamatosan változva, mégis kiegészítve egymást. Előbbi a jóképű, tehetséges és kedves fiú, aki a háború poklát megjárva testi-, és lelki sebek által összetörve érkezik haza Irakból, utóbbi pedig az önbizalomhiányos rút kiskacsa, aki már hattyúvá változott, de még mindig nem érzi magát annak. Külön-külön szembesülnek a saját vágyaikkal, hogy előítéletek nélkül nézzék őket a többiek, mégis olykor mindketten téves következtetéseket vonnak le a látszat alapján, legyen az pozitív, vagy negatív. Ahogy mi mindannyian…

Ahogy a történet halad előre, mindketten megtapasztalják, hogyan hat az identitásukra a külsejük változása, és mi az, amit szeretnének megőrizni. Mert igenis számít a külcsín, de semmit sem ér belbecs nélkül. Sokkal fontosabbá válik a kedvesség, bátorság, szeretet, és azok, akik önmagunkért szeretnek. A gazdag belső világ, ami nem múlik el a külalak változásával. Nagyon jól bemutatja a kötet, hogy a kinézetünk mennyiben befolyásolja, hogy alakul a személyiségünk, és azt, hogy ha egyszer megszeretünk valakit, a felszín mögötti arcát csak még szebbnek látjuk. Ez az egyik lényege a könyvnek: a külső semmit sem ér a belső nélkül.amy_harmon_arctalan_szerelem_3.jpgA kettejük között folyamatosan alakuló kapcsolat a legjobb értelemben hétköznapi: először lassan ismerkednek, apró lépéseket tesznek a barátság, majd a szerelem felé. Nem nyomják el, és nem akarják a másikat megváltoztatni. Őszintén és tisztelettel viseltetnek egymás személye és érzései iránt. Segítenek feldolgozni a másik veszteségeit, és elfogadni egy új valóságot. A konfliktusokat az élet hozza: családi bonyodalmak, gyász, anyagi problémák, önazonosság keresése, jövőkép változása. Nincsen szerelmi háromszög, megcsalás, vagy egyéb kreált dráma. Így a romantika, vagy szerelem szavak nem hangzanak elcsépeltnek, és nem kapnak negatív felhangot, mert a történet nem veszti el a kapcsolatot a valósággal. 

A kötet nagy meglepetése a rejtett főszereplő, a történet a szíve-lelke, Bailey. Egy igazi hős, aki nem hagyja, hogy a helyzete, vagy a lehetőségei korlátozzák. Senki sem teheti Bailey-t a sarokba, mert ő a saját életének főszereplője. Ha közelebbről, és szokatlanabb szemszögből is megvizsgáljuk a könyvet, rájövünk, hogy az ő álmairól, vágyairól, életigenléséről szól. Nem sajnálja magát, utánamegy annak, ami számára fontos. Közben megtanít minket, hogy senki sem tudhatja, mikor jön el az ő ideje, ki előzi meg, kit hagy maga után. Kihozza minden helyzetből a legtöbbet, és ha nem érhet célba egy adott módon, keres másik utat. Bátorsága és merészsége inspirálja a többieket. Bölcsessége átszövi a történetet, alternatív jelentést ad a cselekménynek és a végkifejletnek. Mivel várhatóan rövid az élettartama, ő tényleg csak azzal foglalkozik, ami igazán számít: mi az, ami megmarad azután, hogy a testünk semmivé foszlik?

Lehet, hogy mi mindnyájan a kirakó egy-egy darabkája vagyunk. Egymás mellé kerülünk, és létrejön az, amit életnek hívunk. Senki sem tudja, mi az ő szerepe, és azt sem, hogy mi lesz ebből az egészből. Lehet, hogy a csodák, amiket megtapasztalunk, csak a jéghegy csúcsát jelentik. És az is lehet, hogy nem vesszük észre azt a jót, amit az amúgy rettenetes dolgok hoznak magukkal.

amy_harmon_arctalan_szerelem_4.jpgBy BubuMaczkó 2017. november 20.

A kötet a Twister Media Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvkuczko.blog.hu/api/trackback/id/tr1913195880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.