Legendás könyvek és megfigyelésük

Könyvkuczkó

J. K. Rowling: Harry Potter és a halál ereklyéi

2017. december 15. - Könyvkuczkó

Ott nyílok, ahol zárul.

j_k_rowling_harry_potter_e_s_a_hala_l_ereklye_i_4.jpgHa valamit biztosan lehet tudni a történelemről - legyen szó a muglik, vagy a varázslók históriáiról - az az, hogy ismétli önmagát. Ez a jelenség foglalja keretbe a Harry Potter köteteket. Lord Voldemort története ott fejeződik be, ahol elkezdődött: hatalmát eltűnések, gyilkosságok, igazságtalanság és hazugságok éltetik. De változatlanul nem tanul régi hibáiból, és nem érti, a hatalma miért olyan illékony. Vak arra, hogy apránként ő maga gyengíti a birodalmát. A kegyetlenség, a félelem, és a megalázás eszközeivel ideig-óráig tartja maga mellett a híveit, de - ahogyan Yoda mester is megmondta - sokan csalódtak már az erő sötét oldalában. A kiábrándultak pedig gyorsabban menekülnek előle, mint Piton professzor a sampon elől. Ezek a pálfordulások a "nagyúr" orra előtt történnek, szép lassan, egyenként, de elbizakodottságában mégsem veszi észre egyiket sem. Piton szerelme, Lumpsluck lelkiismeretfurdalása, Regulus szeretete Sipor iránt, Peter Petigrew könyörülete, Ampók bosszúvágya, Narcissa veszélyes hazugsága, és mindezek következményei lassan, de biztosan hozzájárulnak a "Nagyúr" bukásához. 

Amit Voldemort nem becsül, azt megérteni sem hajlandó. A házimanókról, a gyermekmesékről, a szeretetről, a hűségről és az ártatlanságról nem tud semmit. Semmit! Hogy mindezek az övét meghaladó erőt hordoznak, mindenfajta mágiát elsöprő hatalommal bírnak - ez olyan igazság, amit ő máig sem fogott fel.

A másik, ami igaz a történelemre, hogy semmit sem tudhatunk biztosan. Feltételezések, következtetések, titkok, ennél fogva hazugságok járják át. Ezek mögött ott rejtőzik egy mélyebb igazság, ahogyan a mugli élet felszíne alatt is egy teljesen másik világ bújik meg. Bizonyos történetek legendává, mesévé alakulnak át, vagy feledésbe merülnek, és lesz, amelyiket - ha későn is - az idő igazol. A varázstársadalomnak is sorban lelepleződnek a közmegegyezéses hazugságai: az eddig elnyomott varázslényekkel való bánásmód megbosszulja önmagát, több előítélet is tévesnek bizonyul, színre lépnek a halál ereklyéi, és mindez nagy szerephez jut a háború végkimenetelében. Albus Dumbledore hagyatéka növeli a titkok sorát, életének részletei, fiatalon elkövetett hibái tanulságul szolgálnak. Felmerül a kérdés: egy élet nem túl nagy áldozat a nagyobb jóért? Mennyit követelhetünk ezért cserébe másoktól, vagy akár saját magunktól? A bölcs professzor jóságának, és tetteinek talán túl nagy volt az ára, de az ő egész világa jobb lett általa. Harry pedig megtanulja szeretett tanára utolsó leckéjét: nem létezik múlt nélküli szent, ahogyan jövő nélküli bűnös sem.j_k_rowling_harry_potter_e_s_a_hala_l_ereklye_i_2.jpg

Perselus Piton sem teljesen rossz, vagy jó, hanem egy esendő ember tele félelemmel, gyengeséggel, hibákkal. De Dumbledorral ellentétben ő sosem vehette le álarcát, élete végéig rejtőzött a fekete mágia, a kegyetlenség, és csípős megjegyzései mögött. Ő a denevér, aki a szárnyát megrebbentve elindította a lavinát, majd egész életében kétségbeesve csapkodott, hogy helyreállítsa az egyensúlyt. Elképzelhetetlen, hogy ezért cserébe mi mindent kellett elszenvednie, vagy végignéznie nap, mint nap Voldemort, vagy akár Dumbledore mellett. A legjobb tulajdonságai lettek egyben a legrosszabbak is: nem tudott megnyílni, és nem felejtett. De ez adhatott neki erőt, hogy kettős életét fegyelmezetten, és hitelesen élhesse. Ahogyan Dumbledore mondta, nem képességeink, hanem a döntéseink határozzák meg, kik vagyunk. Perselus Piton mindennapos döntései, és végső áldozata, hibáival együtt tagadhatatlanok.

A zöld szempár belenézett a feketébe, de egy másodperc múltán a sötét szemek mélyén valami kihunyt, dermedt, vak ürességet hagyva maga után.

Nagyon érdekesnek találtam, hogy a nemek közti, korosztályok közti különbségek, és a fizikai határok a mágiának köszönhetően elmosódnak, teret adva ki-ki képességének, varázserejének, előtérbe helyezve az eszét és jellemét. Három fiatal betörhet egy szigorúan őrzött, elvarázsolt bankba, egy kis manó életeket menthet, és egy meggyötört öregember is fordíthat a csata kimenetelén. A női karakterek is megmutathatják, mit tudnak, legyen szó akár egy "egyszerű" háziasszonyról, vagy egy szadista szociopatáról. Egy kamaszfiú legyőzhet egy kegyetlen diktátort. Nincs olyan, hogy egy homokszem a sivatagban, bárki hozhat komoly változást. Ez adja számomra a sorozat esszenciáját: nincs lehetetlen, és mindig van remény...j_k_rowling_harry_potter_e_s_a_hala_l_ereklye_i_3.jpg

Ezt a reményt a sok áldozat, a szeretet ereje, és Voldemort önpusztítása élteti. Ezek nélkül Harry-nek nem is sikerülne győzelmet aratnia. Az évek során Harry az ellenállás jelképe lett, és bátran vállalja a feladatot, amit kapott. Így mindig akad varázsló, boszorkány, varázslény, bűbáj, vagy épp egy pálca, ami előremozdítja a küldetéseit. Bár nem tökéletes, hibákat követ el, és a kísértés sem idegen tőle, végeredményben teljesíti kötelességét. A kétség idején barátai segítik a földön maradni, és arra fókuszálni, ami igazán fontos. A háború ugyan kikezdi a kapcsolatukat, és mindannyiukat próbára teszi, de végül egymást erősítve letudják csínyeiket. Hermione, Ron, Dobby, Luna, Neville és Ginny nem csak segítik Harry-t, de meg is mutatják neki, hogy van, amiért érdemes mindent feláldozni. A legvégén ebből meríti erejét, hogy szembenézzen a démonjaival és elfogadja a sorsát. 

Utolsó ellenségként a halál semmisül meg.

j_k_rowling_harry_potter_e_s_a_hala_l_ereklye_i_1.jpgBy BubuMaczkó 2017. december 15.

A kötet az Animus Kiadó gondozásában jelent meg, itt, és itt megrendelhető!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvkuczko.blog.hu/api/trackback/id/tr913288173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.