Legendás könyvek és megfigyelésük

Könyvkuczkó

Évzáró

2017. december 30. - Könyvkuczkó

img-0133.JPGAz idei év sok szempontból hozott számomra újdonságot. Kezdetnek bezárt a BubuMaczkó kuczkója blog, és elindult a Könyvkuczkó, aminek eddigi sikereiről nem is álmodtam korábban. Több könyves kihívásba is belevágtam, ha nem is sikerült mindegyiket teljesítenem. A várólistacsökkentésbe immár másodszor tört bele a fogam, de három a magyar igazság… Saját kihívásokat is most indítottam először, ami viszont jó tapasztalat lett.

Eddig ismeretlen országok íróival is ismerkedtem, ahogyan az idegen nyelven olvasással is. Utóbbi esetben mindjárt nyolc könyvet is elolvastam angolul. Nem hiszem, hogy tendencia lesz, a szókincsem még mindig nem az igazi, és a könnyedebb hangvétel, valamint az egyszerű nyelvezet is szükséges számomra ehhez. Most már tudom, hogy menne, de a szépen kiművelt, ízes magyar nyelvről nem tudok lemondani. Ezekhez az olvasásokhoz remek kiegészítés volt az idei szeptemberi Európa körutunk Emberemmel, ahol rengeteg könyves helyszínt személyesen is megnézhettem. A blogon is születtek újdonságok: vendégposzt jelent meg az oldalon, kiadókkal és bloggerekkel is interjúztam. Mind a három bejegyzés rengeteg tanulsággal szolgált számomra a blogírással kapcsolatban. A facebookon elindult a Könyvkuczkó Könyvklub, már meg is szavaztuk a januári közös olvasmányt. Továbbra is szívesen látjuk az érdeklődőket, akikkel együtt kitárgyalhatjuk az olvasottakat.

e_vo_sszegze_s_2.jpg

Ami az olvasmányokat illeti: idén 55 könyvet olvastam el, a moly szerint 18.084, a goodreads szerint 17.462 oldalt. Majd ők lemeccselik… A várólistám közben (főleg a karácsonynak köszönhetően) nőtt tíz könyvvel. Ebben is van még mit tanulnom. Az oldal október 31.-én indult, és az eltel két hónap alatt 32 bejegyzés született. Számomra hihetetlen adat, hogy oldalmegtekintést jelző szám jelenleg 14.500-nál áll. Még egyszer köszönöm, hogy ennyien olvastátok az írásaimat!

A bejegyzésekkel kapcsolatban megfigyeltem, hogy nem feltétlenül egyeznek, amik hozzám állak legközelebb, és azok, amik hozzátok. Itt egy kis összehasonlító lista:

 A legjobb idei olvasmányaim:

Amint az év végi játékból is kiderült, három könyv emelkedett ki számomra: Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék; Gail Honeyman: Eleanor Oliphant köszöni, jól van; és Dave Eggerstől A Kör. Azután Böszörményi Gyula egyértelműen jött, látott, és győzött. Az Ambrózy báró esetei sorozat olyan máslaposságot okozott, amire eddig csak J. K. Rowling volt képes nálam. A Leányrablás Budapesten-ről írt bejegyzésemmel végre megvalósítottam egy régóta bennem motoszkáló ötletet, ami nagy sikert aratott, még a Művész Úrnál is. És életemben először recenziós példányt kértem, amit meg lehet majd nyerni nálam januárban. A sorozat nem csak a legnagyobb kedvenc, de a kedvenc szerző, karakter, a legnagyobb meglepetés, és a legjobban várt megjelenés díjáért is méltán versenyez.

img-0095.JPG

A legnagyobb csalódások 2017-ben:

Bár a Macskavendég, A lány a vonaton, és a Minden, minden is igen előkelő helyet foglal el a negatív listán, a legrosszabb élményem mégis az Érdekházasság Jennifer Probst tollából. Úgy gondolom, a molyos értékelésem erről a műről mindent elmond: “Uramatyám! Ez a könyv, mint egy rossz pornó: a karakterek megvilágítása elég gyenge, klisék egymás hegyén-hátán, és ha még egyszer azt olvasom, hogy megérinti a nő hátát, vállát a férje, és ettől kemény a mellbimbó, luciferre mondom, elhajigálom az agyam… A dialógusokat mintha Ms. Perky írta volna a 10 dolog, amit utálok benned-ből, annyi volt a vörös, a fekete, a selyem, a dekoltázs, és persze az égbe meredő hímtag… Ez még elment volna (értitek ;)), ha a két főszereplő árnyaltabb, és nem merül ki abban, hogy az erős, határozott, szerény nőnek nem tölti ki minden gondolatát kertje virágának a feneke/farkincája, a komoly, hideg, érzelmi analfebéta üzletember pedig nem süllyed egy féltékeny, hormonoktól túlfűtött kamasz szintjére. A szerelem nem ilyen. Attól nem tűnik el minden probléma, a rosszfiú nem javul meg pár hónap alatt egy életen átívelő elhanyagolásból, a nő meg nem dob el mindent, amit felépített, egy jól megtöltött nadrág miatt. Legalább volt humora, meg valami kifordított bája, de ez édeskevés. Legközelebb, ha új műfajjal szeretném tágítani a látóköröm, a sci-fit választom…”

Terveim 2018-ra:

Amint fent megjegyeztem, szeretném megtartani a szokásom, hogy új műfajokkal, ismeretlen írókkal ismerkedjek. Mivel a korábbi bejegyzéseimet is folyamatosan írom át, és publikálom, pár újraolvasás is érik. A várólistacsökkentéshez idén tényleg egy ígéretes listát állítottam össze, és nagy elszántsággal állok a kihívás elébe. Ehhez hozzátartozik a visszafogott vásárlás, és a könyvklubban folyamatosan javasolt újdonságok és régóta rám váró könyvek promotálása is. Nektek milyen eredményt sikerült idén elérni? Milyen terveitek vannak? 

Még egyszer szeretném megköszönni a sok kedves üzenetet, a folyamatosan formálódó online közösséget, az aktív részvételt a könyvklubban, és a sok élményt! Olvasmányokban gazdag, boldog új évet kívánok mindenkinek!

img-0134.JPG

By BubuMaczkó 2017.12.30.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvkuczko.blog.hu/api/trackback/id/tr9013534165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.