Legendás könyvek és megfigyelésük

Könyvkuczkó

Mia Couto: Az oroszlán vallomása

2018. január 17. - Könyvkuczkó

Ez a könyv olyan, amilyennek mindig is képzeltem Afrikát: gyönyörű, brutális, zabolázatlan, ősi, költői, vad és veszedelmes. Ahol az élet küzdelem, a boldogság ábránd, ahol mindig a természet törvényei győzedelmeskednek. Ez a gigászi harc önmagában is túl nagy ellenfél lenne, de olykor a belső ellenség még ennél is nagyobb. Mozambik országát újra és újra különböző gyarmatosítók hajtották uralmuk alá, amik az ősi hitvilágot, az erkölcsi érzéket egyaránt megingatták, ember embernek a farkasa lett.

mia_couto_az_oroszlan_vallomasa_2.jpg

A gazella minden reggel úgy ébred, hogy tudja, vagy gyorsabban fut, mint az oroszlán, vagy meghal. Az oroszlán minden reggel úgy ébred, hogy tudja, vagy gyorsabban fut, mint a gazella, vagy éhen hal. Nem számít, hogy oroszlán vagy-e vagy gazella: amikor a nap felkel, akkor nem tehetsz mást, futnod kell. (Afrikai közmondás)

De már régóta zajlik egy háború, amit ha elveszít az egyik fél, az egy népet eltörölhet a Föld színéről. Amikor férfi és nő között ilyen durva küzdelem folyik, vagy béke jön, vagy pusztulás. Az ember pedig üvölt, és dühöng a fény elmúlásán, fájdalmában karmol, harap, és marcangol. Megszelidíthetetlen gyilkos oroszlánná lényegül. A vad leöli a vadászt, még ha ő maga is belepusztul. Bár meglehet, már rég belehalt a sok bántalmazásba, a láthatatlanságba, a szeretet nélküli életbe.

Nem az a szomorúság, ha valaki sír. Az a szomorúság, ha nincs kinek sírnia.

A regény erejét a már-már absztrakt írásmód adja: nem lehet biztosan tudni, mikor olvasunk a valóságról és mikor a képzelet furcsa szüleményeiről, mert olyan eleven hasonlatokkal él az író, amik elmossák a kettő közti határvonalat. Ezt segíti a különböző nézőpontok, idősíkok folyamatos váltakozása is. Egy férfi és egy nő, a vadász és az űzött vad, a múlt és a jelen írja a történetet. A végére az olvasó saját maga dönti el, melyik dominált a kötetben: Az álom, vagy az ébrenlét. A misztikum, vagy a valóság. Az őrület, vagy az igazság. Vagy mindez együttesen…

Egy nap a pásztor nyájában megszületett egy csillag, amely jóval nagyobb volt a társainál. Ezt a csillagot Napnak hívták, és úgy elterpeszkedett az égi mezőkön, hogy messzire űzte a többi csillagot, amelyek lassan egyre kisebbek lettek. Először történt meg, hogy egyik-másik csillag annyira legyengült, hogy apróra zsugorodott, és elveszett a sötétségben. A Nap egyre jobban elterpeszkedett, csak úgy dagadt a büszkeségtől, hogy egyre nagyobb a birtoka és férfiasan hangzó neve van. Kinevezte magát az összes többi csillag gazdájának, és azt állította, hogy ő a világmindenség középpontja. Azután kijelentette, hogy ő teremtette meg az Istent. Pedig valójában a basáskodó és egyre hatalmasabb Nap a Nappalt teremtette meg. Az Éjszaka csak akkor mert előbújni, amikor a Nap elfáradt és elnyugodott. A Nappal megszületésével az emberek elfeledkeztek arról a végtelen időről, amikor minden csillag ugyanolyan boldogan ragyogott. És elfelejtették, hogy az Éjszaka úgy volt mindennek az ura, hogy soha senkin nem uralkodott.

mia_couto_az_oroszlan_vallomasa_3.jpg

Erre a könyvre nem lehet felkészülni: a (számunkra) brutális törzsi szokások következményei szétmarcangolt lelkek, élet nélküli létezés, szívfájdalom, ami testet ölt. Mindez szinte költőien szép, azonnal bevésődő megfogalmazással, ami feledhetetlenné teszi az előttünk megjelenő képet a legkegyetlenebb emberi fájdalomról, borzalmas, elnyomott női sorsokról. A könyv segélykiáltás egy távolinak tűnő világból, kultúrából, aminek a létezéséről a nyugati ember nem vesz tudomást. Inkább elfordulna mindenki ettől, hogy ne kelljen éreznie, tudnia ennyi kínról. De ez a kiáltás olyan erejű, hogy már nem lehet nem hallani többé. Ezért is rúg ez a vallomás akkorát az olvasó lelkébe, mert felébreszti az álomvilágból, és elgondolkodtatja egy eddig ismeretlen valóságról.

Amíg az oroszlánok el nem mondják a saját történeteiket, addig a vadászok lesznek a vadásztörténetek hősei. (Afrikai közmondás)

By BubuMaczkó 2018. január 17.

A kötet az Európa Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvkuczko.blog.hu/api/trackback/id/tr8613571619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.