Legendás könyvek és megfigyelésük

Könyvkuczkó

Suzanne Collins: Futótűz

2018. január 24. - Könyvkuczkó

(Aki nem olvasta el a könyveket, annak most szólok, a bejegyzés nyomokban cselekményleírást tartalmaz)

suzanne_collins_az_e_hezo_k_viadala_15.jpgKatniss, miután megnyerte az Éhezők Viadalát, hazatér, hogy folytassa a régi életét. De hamar rá kell ébrednie, hogy nem ugyanoda tér vissza, és ő is megváltozott. Egy fajta sötétség költözött belé, állandó rémálmok gyötrik, dühös, bizonytalan, zavart. Az Éhezők Viadalán történteket most már van ideje végiggondolni. Ezt feldolgozni önmagában elég fájdalmas folyamat. De ez még csak a kezdet…

Ráébred, hogy a bajnokok mit is nyernek igazából a viadalon: a rabszolgaság legváltozatosabb formáit. Vannak bizonyos kiváltságaik, a győztesek falujában élhetnek szép otthonban, nem kell félniük az éhhaláltól, és a körzetük is több juttatásban részesül. De az éleben semmi sincs ingyen. Különösen, ha azt a Kapitóliumtól kapják. A bajnokok jutalma sokféle lehet: zsarolás, halott családtagok, addikció, kényszerházasság, pszichiátria. Nem beszélve arról, hogy évente mentorként végignézhetik, amint újabb gyerekeket küldenek meghalni az arénába. Olyasmit értek el, amit el sem tudtak képzelni, de olyan árat is fizetnek érte. Katniss gondolatait, ébredését olvasva még megrázóbb, komplexebb és sötétebb tónusú a Futótűz.

Én vagyok a poszáta. Aki életben maradt, pedig a Kapitólium végezni akart vele. A forradalom jelképe vagyok.

A bajnokoknak a viadal után turnéra kell indulniuk a többi körzetben, szembe kell nézniük az általuk legyőzöttek családjával, és a többi körzet dühével, miközben Panemet dicsőítő beszédeket kell tartaniuk. Meg kell tanulniuk a hírnevet, és a másokra tett hatásukat kezelni, mert hibának helye nincs. Úgy kell megfelelniük a felszínes külsőségeknek, hogy közben a politika, a nép, és a saját igényeik között lavíroznak. Katnisst az elnök személyesen fenyegeti meg, hogy ha a show nem a megfelelő irányba halad, megöleti szeretteit. Az eddig háttérben álló Snow  tölti ki a lány gondolatait, így alakja egyre világosabb, jelenléte érezhető anélkül, hogy látnánk.

Huszonöt évente különleges kiadása van a viadalnak, így következik a Nagy Mészárlás, azaz a hetvenötödik Éhezők viadala. Ebben az évben a korábbi bajnokok közül sorsolják ki a résztvevőket. Az elnök nyilvánvalóan fenyegetve érzi a hatalmát, ezért kétségbeesett lépéseket tesz annak megtartásáért. Közben pedig elkezd hibázni. Ez a viadal tökéletes módszer a kiváltságok nyirbálására, és erődemonstrációra. Így nő bizalmatlanság, félelem, zavarodottság, és reménytelenség, hiszen ami eddig biztos volt, azt is mind elveszi. Egy pillanatig sem voltak illúzióim, hogy véletlen-e a Mészárlás témája, vagy akár a kisorsoltak neve. Hiszen ezen a viadalon egymás ellen akarnak fordítani testvéreket, szerelmeseket, mentorokat és pártfogoltakat. Olyan embereket, akik eddig egymásban keresték a bizalmat, megértést és a segítségnyújtást. Kell ennél erőszakosabb eszköz a megfélemlítésre?suzanne_collins_az_e_hezo_k_viadala_10.jpg

Nagyszerű érzés, ha az embernek vannak szövetségesei, már amennyiben nem zavarja, hogy előbb-utóbb végeznie kell velük.

A korábbi viadalok leírása nem csak a műsor különböző fogásairól adott árnyaltabb képet, hanem a bajnokok eltérő túlélési stratégiáiról: Finnick sármja, pókerarca; Johanna kiszámíthatatlansága, színészi alakítása; Beetee esze, kontralogikája; Enobaria agresszivitása, ereje. Mindenkinek megvan a maga erőssége, jól ismerik a kiskapukat, a média működését, és a közönség hatalmát. Teljesen más szintre emelik a játszmát, nagyobb lesz a tét, és öszetettebb karaktereket kapunk. Az újabb és változatosabb média-manipulációknak meg is van az eredménye: egyre többen kezdenek el kételkedni, így a lázadó hangulat eléri a Kapitóliumot is.

Nem csak a bajnokok mutatnak be különböző eszközöket arra, hogyan szólaljanak fel egy olyan rendszer ellen, amiben nemzedékek óta akkora az elnyomás, hogy senki sem lép fel a nyilvánvalóan helytelen eszközök ellen. Egyesek tökélyre fejlesztik a véleményük és a rendszerellenes tevékenységeik elrejtését. Láthatjuk, hogy a Kapitóliumon belül sem mindenki vak, vagy kegyetlen, és senki sem védett. Ugyanúgy elbánnak bárkivel, aki már nincsen hasznukra. Semmire sincs garancia. Éppen ezért bőven vannak a Kapitóliumon belül is lelkiismeretes emberek, akik, bár jól titkolják, igyekeznek könnyíteni mások helyzetén. Effie például minél nagyobb a baj, annál nagyobb pontosságot követel, annál jobban hajtja saját magát, mintegy büntetésként. Cinna, már nem csak a külsejével, hanem a munkájával is kimutatja az érzéseit. Az önfeláldozás különböző formáit láthatjuk több szinten is, és elkezdődik a Kapitólium eszméjének megkérdőjelezése, és az összefogás.

Tiktak. Ketyeg az óra.

Mert eljön az a pont, amikor elviselhetetlenné nőnek a terhek, a sérülések, halálok. Amikor kimondja magának minden elnyomott: Elég volt! A zsarnokság, éhezés, kegyetlenség ideje lejárt! Minél erősebb, ismertebb ember mondja ezt ki, annál jobban beleremeg a rendszer. Katniss, a többiekkel együtt rátalál a hangjára. A személyes érzelmei politikává válnak, melyeknek minden mozdulata azt sugallja: Maradj ember az embertelenségben!suzanne_collins_az_e_hezo_k_viadala_13.jpgBy BubuMaczkó 2018. január 22.

A kötet az Agave Kiadó gondozásában jelent meg, e-könyvben az iTuneson megvásárolható!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvkuczko.blog.hu/api/trackback/id/tr8713586495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.