Legendás könyvek és megfigyelésük

Könyvkuczkó

Tűz és jég világa: Ned Stark, a bukott stratéga

2018. február 13. - Könyvkuczkó

(Aki nem olvasta a Trónok harca c. könyvet, annak most szólok, az éj sötét, és tele cselekményleírással!)

george_r_r_martin_tu_z_e_s_je_g_dala_14.jpgA kortárs irodalom egyik legmegrázóbb eseménye A tűz és jég dala ciklus hősének, Eddard Starknak a halála. Amint azt korábban írtam, George Martin regényfolyamának különlegessége, hogy a miénkhez nagyon is hasonló igazságtalan világot épít fel, ahol minden tettnek következményei vannak, és a jó elnyeri méltó büntetését. Ezért is érdemes közelebbről megnézni a különböző szereplőket, és azt, milyen tanulsággal szolgálhat a történetük. Adott a nagy kérdés: Miért bukik meg Ned Stark, mint stratéga, és mi mit tanulhatunk tőle? Annak ellenére, hogy kitalált ember, Ned egy nagyon kedvelt figura a hatalmi játszmában. Hiszen olyan elvek szerint él, mint a becsület, őszinteség, a család szeretete. Mégis elkerülhetetlen a bukása, hiszen, mint vezető számos végzetes hibával rendelkezik.

Amit szeretünk, mindig elpusztít bennünket, fiam. Ezt ne feledd!

Elmélet és gyakorlat

A tisztesség, őszinteség elvben kívánatos tulajdonságok, gyakorlatilag Westerosban egyfajta tehernek minősülnek. A becsület vezeti Nedet, ami nagy mértékben segíti őt abban, hogy túl tudjon tekinteni a saját problémáin, és nemesebb célok lebegjenek a szeme előtt. De így nem mindig azt választja, ami az okos döntés, nem képes a nagy eszmék mögött a gyakorlati oldalát is nézni a dolgoknak. A becsület miatt nem mond nemet a felkérésre, ami nyilvánvalóan veszélyt hoz rá. Pedig ott lenne a logikus választás, hogy a rangidős Stannist ajánlja maga helyett. Akkor is őszinte, amikor őrültség annak lennie, és csak akkor hazudik, mikor valami nemes indok áll az igazmondás útjába. George R. R. Martin ezzel mutatja be, hogy - akár csak a valódi világban - ezek a tulajdonságok nem mindig kifizetődőek, komoly hátrányaik is lehetnek. Sőt, olykor felérnek egy halálos ítélettel.

Vannak igazságok, amelyeket jobb nem kimondani, bizonyos hazugságokra pedig néha szükség van.

george_r_r_martin_tu_z_e_s_je_g_dala_16.jpgKommunikáció hiánya

Ned, miközben a magasztos cél lebeg a szeme előtt, nem hallja, és dolgozza fel az információkat, amivel rendelkezik. Erre Petyr Baelish a legjobb példa. Eddardnak az elejétől fogva igen fontos ismeretei vannak Kisujjról: Tudja, hogy a semmiből feltornázta magát a kistanácsba, vagyis nem csak ismeri a hatalmi játszmákat, de azoknak mestere is. Tudja, hogy a bátyja egy párbajban legyőzte, megalázta ezt az embert, ahogyan azt is, hogy Ned feleségét szerette annyira, hogy kiálljon egy nála erősebb emberrel szemben. A legfontosabb információ azonban, amit kaphat, azt maga Petyr adja neki: az a legbölcsebb, ha nem bízik benne! Mégis egy olyan emberre építi fel élete egyik legfontosabb tervét, akinek több személyes oka van gyűlölni őt, mint bárki másnak, plusz még otthonos terepen is mozog, és hatalma is van.

Ha valaki céltáblát fest a mellkasára, ne lepődjön meg, ha valaki előbb-utóbb nyílvesszőt ereszt belé.

Információ elhallgatása

Nem csak nem figyel arra, amit elméletileg tud, amit kap, de ő maga sem adja meg másnak a tudást, amire szüksége lenne. Mikor egyértelműen forrósodik a helyzet, és menekülnie kell a lányaival együtt, nem avatja be őket a tervébe. Sansa minden vágya, hogy hozzámehessen a szőke hercegéhez. Mikor Ned rájön, hogy ez nem csak, hogy lehetetlen, de veszélyes is, csak a tervét mondja el Sansának, de annak okait nem. Pedig ott a kiváló példa az orra előtt: Lady. Ez az eset pedig a lehető legérzékletesebb példa a lány számára, ami érthető, és ösztönző indíték lenne neki, hogy engedelmeskedjen. Enélkül a motiváció nélkül viszont Sansa nemhogy nem mozdítja előre a menekülést, hanem ő maga zárja el az útvonalat.

Amikor leesik a hó és fehér szelek fújnak, a magányos farkas elpusztul, de a falka életben marad. A civakodás ideje a nyár. Télen meg kell védenünk egymást, melegen kell tartanunk a másikat, egyesítenünk kell az erőinket.

Motiváció hiánya

Loras eltökélt, hogy csatlakozzon a Hegyet kereső csapathoz. Eddard pedig letöri a büszkeségét, azzal, hogy nem engedi el. Nem magyarázza el, miért, nem ad neki másik feladatot. Így nem is kérdés, ha később tényleg szüksége lesz rá, mennyire áll a Viráglovag őszintén Ned mellé. Nem motiválja így a lehetséges szövetségeseit, nem ad célt nekik, és nem érezteti velük, hogy fontosak. Ugyanígy megy a saját családjában is. Szóban ugyan próbálja a lányait összetartásra bíztatni, de tetteiben nem: külön beszél velük, nem együtt. A tudatlanságuk (amiben apjuk hagyja őket) miatt nincs egy közös céljuk: hazamenni, vagyis túlélni. Ned így válik magányos farkassá Királyvárban, mert nem hallgat a saját tanácsára, ami az összetartásról szól.

Közeleg a tél!

george_r_r_martin_tu_z_e_s_je_g_dala_17.jpgAlkalmazkodás hiánya

Ned Deresben a saját törvényei, szabályai szerint él. Mikor számára idegen helyre kerül, nem tanul, nem adaptálódik az új környezetébe. Láthatja, hogy mindenki kémeket bíz meg, hamis, vagy épp igaz információkat hint el, helyezkedik, és közben körbebástyázza magát. Ehelyett ő mindenkinek elmondja, mit tud, és mit akar tenni, ezzel kiszolgáltatja magát. Fegyvert ad a többiek kezébe, miközben önmagára célkeresztet rajzol… Nem hallgat a figyelmeztetésre, sem a fenyegetésre, sem baráti szándékú tanácsra. Akkor sem, amikor a büszkesége, konoksága életeket tesz kockára azzal, hogy nem hajt fejet azok előtt, akik túlerőben vannak minden szempontból.

Soha ne feledd el, ki is vagy, mert a világ biztosan nem fogja.

Empátia hiánya

Ha valaki mással állunk szembe, sokan önmagunkból indulunk ki. Pedig ha stratégiáról, előrelátásról van szó, nem az az igazi kérdés: “Én mit tennék az ő helyében”, hanem az: “Ő vajon mit fog tenni az adott helyzetben?” Különösen egy olyan ellenféllel szemben, aki egyáltalán nem osztja a tapasztalatainkat, nézeteinket, értékrendünket, indítékainkat, logikánkat. Mikor Ned rájön, ki a jogos trónörökös, és ki nem lehet az, őszintén elmondja az ellenfelének, Cersei-nek, mit tud, és mit akar tenni. Majd naivan elvárja, hogy a másik fél azt tegye, amit ő tenne: visszavonuljon. Mi több, még időt is ad neki arra, hogy a rendelkezésére bocsátott információt úgy használja fel, ahogy csak tudja. Pedig a királyné korábban el is mondja neki, inkább meghal, mint veszítsen, és a gyermekeiért bármire képes. Mivel Ned a becsület és őszinteség híve, nyílt kártyákkal játszik, és nem is tudja máshogy elképzelni a játszmát. Ez pedig a legnagyobb tévedés, ami megbuktatta Ned Starkot.

Ha a hatalmasok játszmáját játszod, győzöl vagy meghalsz. Nincs középút.

george_r_r_martin_tu_z_e_s_je_g_dala_5_1.jpgBy BubuMaczkó 2018. február 13.

A Trónok harca című kötet az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvkuczko.blog.hu/api/trackback/id/tr7213665516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.