Legendás könyvek és megfigyelésük

Könyvkuczkó

Tűz és jég világa: A Targaryen-ház

2018. február 21. - Könyvkuczkó

tu_z_e_s_je_g_vila_ga_a_targaryen-ha_z_1.jpgA tűz és jég dala regényfolyam több szempontból sem könnyű olvasmány. George R. R. Martin egy kiterjedt, változatos világot alkotott, ahol rengeteg szereplőnek ismerjük meg a történetét, sok szálon fut a cselekmény, és minden epizódban más-más karakter bőrébe bújhatunk bele. Szerencsére az író adott nekünk pár mankót, amivel egyszerűbben felismerhetjük, épp kivel van dolgunk, és mire számíthatunk az illetőtől. Minden emberhez tartozik egy családi név, egy helyszín, egy címer, amiről bizonyos tulajdonságaikra asszociálhatunk, és egy mottó, ami deifiniálja őt. Ha tüzetesebben megvizsgálunk ezeket, sokkal többet árulnak el gazdájuk jelleméről, mint elsőre gondolnánk. Ezeket a metaforákat használja Martin bizonyos események előrevetítésére is, így érdemes nyitott szemmel, alaposan megnézni a képet, amit elénk tár, hátha többet megtudunk arról, Westeros világában milyen emberi tulajdonságok dominálnak, milyen erők mozgatják meg az eseményeket. A következő bejegyzésekben elmerülök Westeros lobogóiban, krónikáiban és azok szimbolikus jelentéseiben. A további részeket itt lehet megtekinteni: Baratheon-ház, Lannister-ház, Stark-ház.

(Aki nem olvasta A tűz és jég dala regényeket, annak most szólok, az éj sötét, és tele cselekményleírással!)

A Targaryen-ház

A Targaryenek színtiszta valyr vérűek, akik ősi, essosi származású sárkányurak. Szépségükről, jellegzetes külsejükről azonnal felismerhetőek: halvány ezüst-, vagy aranyszínű a hajuk, szemük a bíbor árnyalataiban játszik. Tizenkét évvel Valyria végzete előtt egy jóslat hatására Aenar Targaryen eladta birtokait Essosban, és teljes családjával, vagyonával és sárkányaival elindult a Keskeny tengeren. Egy szigeten, ami később Sárkánykő néven lett ismert, megalapította helyőrségét. Misztikus tudományok segítségével felépítette saját fellegvárát. Valyria Végzete után innen hódította meg (Hódító) Aegon, Balerion, a fekete iszonyat hátán Westerost, és egyesített hat királyságot a hétből, és megalkotta a legyőzöttek kardjaiból a Vastrónt. Így kezdődött el a Targaryenek háromszáz éves uralkodása, az Aerys, az őrült király leveréséig, másnéven Robert lázadásáig. A tűz és jég dala regényciklus idején a Targaryenekről, ahogyan a sárkányaikról is úgy tudják, hogy eltűntek.tu_z_e_s_je_g_vila_ga_a_targaryen-ha_z_2.jpg

Mottó: Tűz és vér

A tűz és a vér nem csak az alapja a Targaryenek uralmának, de - mivel nem tudják  irányítani ezeket - hatalma is van a család felett. A tűzzel lehet alkotni, fontos szerepe van az életben, hiszen a hideg elől megmenthet, az ételt megsüti. Ugyanakkor végzetes erejű, veszélyes és kontrollálhatatlan is. Valamennyire lehet célzottan használni, de nem alkalmas pontosságra. Így háborúban az ellenség mellett ártatlanokat is elpusztíthat, fegyverként kiszámíthatatlan. Mindent visz, vagy semmit, akárcsak a Targaryenek, akik nem kedvelik a középutat, de hajlandóak kockáztatni. Bennük is él az építés és rombolás kettőssége. Erősek, de vannak korlátaik, és ezek leginkább a kontroll hiányában keresendőek. Ahogyan a tüzet sem tudják teljesen uralni, nem tudták elkerülni azt sem, hogy a fogságban tartott sárkányaik el ne sorvadjanak. A sárkányok és a tűz továbbá a tél ellenpólusai, és olyan eszközök, amik a holtak seregét, a Másokat képesek elpusztítani. Daenerys visszatérése a Targaryen ház és a sárkányok újjászületését, a sötétségben kigyúló fényt, és a tél, a Mások elleni harc kezdetét is jelentheti.

Jaehaerys király egyszer azt mondta nekem, hogy az őrület és a nagyság egyazon érme két oldala. Valahányszor egy új Targaryen születik, az Istenek feldobják ezt az érmét a levegőbe, és a világ visszatartott lélegzettel figyeli, melyik oldalára zuhan.

A vér erőszakot, hatalmat sugall, így a mottó megmutatja, mire lehet számítani a famíliától. Köztudottan tudnak sárkányon lovagolni, és meg tudták szelidíteni őket. Vallják, hogy a sárkány vére él bennük. Hogy a valyr vért tisztán tartsák, a családon belüli házasságot preferálják. Ennek következtében a zsenialitás és az őrület határán egyensúlyoznak.tu_z_e_s_je_g_vila_ga_a_targaryen-ha_z_3.jpg

Lobogó: Fekete mezőben háromfejű vörös sárkány

A sárkányokról legtöbben egy szörnyetegre asszociálnak, aminek a legyőzése a legnagyobb dicsőséget jelenti. A keresztény mitológiában a sátán megtestesítője, akit szarvasok győznek le. A modern irodalomban általában kincseket őriznek, lányokat rabolnak el, a mesékben legyőzendő, mítikus, emberfeletti lények. Külsejük a dinoszauruszokhoz hasonlít, akik eltűntek végleg a Föld színéről. Tehát egyfajta isteni erőt képviselnek, de nem halhatatlanok. A lobogón a három fej Hódító Aegont, és két nővérét, Visenyát és Rhaenyst jelképezi, akik egy-egy sárkányon repülve hódították meg Westerost. A hármas szám rendszeresen megjelenik a családban: általában három gyermekük születik, Daenerys is három sárkánytojást kap.

A fekete szín az ismeretlent, sötétséget, halált, mítoszt jelképezi. Ismeretlen erő lakik a családban, amellyel meg tudták szelidíteni a sárkányokat, és Westeros számára ismeretlen a tudás, amivel a valyriai acél készül. A sötétség a Targaryen család őrületét is mutathatja, ahogyan azt is, milyen sors fenyegeti őket. Robert uralkodása idején ahogyan Rhaegar személyiségéről, úgy Viserys és Daenerys létezéséről, tartókodási helyéről sem lehet tudni semmi biztosat. A feketeség, a halál végigkíséri uralmukat Westeroson, és a ház kihalását is jelezheti. A mítoszok, jóslatok nagyon fontosak a háznak, többször is cselekedtek jövendölések alapján, valóra váltva azokat. A ház eredetét is találgatások, legendák kísérik végig.

A vörös a vér, a szenvedély, az élet, a tűz, a melegség és nemesség színe. A Targaryenektől erre lehet számítani: szenvedélyre a kapcsolataikban, elkötelezettségre az alkotásban, életerőre a harcban, melegségre a családban, és uralkodó vérvonalra, nemes lélekre. A fekete és a vörös együttesen nyers, erős, agresszív képet ad, tele kettős jelentéssel. Azzal keltenek félelmet, hogy sosem tudhatjuk, fényt, sötétséget, tüzet, hamut, életet, vagy halált kapunk egy Targaryentől. Érdemes lehet feldobnunk egy érmét…tu_z_e_s_je_g_vila_ga_a_targaryen-ha_z_4.jpg

By BubuMaczkó 2018. február 21.

A bejegyzés alapjául szolgáló kötetek:

George R. R. Martin: Trónok harca, az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

George R. R. Martin: Királyok csatája, az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

George R. R. Martin: Kardok vihara, az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

George R. R. Martin & Elio M. García Jr. & Linda Antonsson: A tűz és jég világa, az IPC Könyvek gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvkuczko.blog.hu/api/trackback/id/tr5213687662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.