Legendás könyvek és megfigyelésük

Könyvkuczkó

Ezek a nők...

2018. március 07. - Könyvkuczkó

Manapság egyre több reklámkampány sugall erős női karaktereket. Úgy gondolom, ez köszönhető annak a törekvésnek, hogy a kortárs irodalom mellőzze a sekélyes szereplők felvonultatását. Ha szerencsénk van, az összetett, sallangmentes alakok ígérete nem marad beváltatlan. Futottam már bele olyan kötetbe, ahol az erős, önálló nő csak addig maradt az, míg ki nem töltötte minden gondolatát egy jól megtöltött nadrág. Hála az égnek, nem minden író elképzelése, hogy egy nő attól lesz potens, izgalmas, és szerethető, hogy akadnak elvétve önálló gondolatai is, amíg egy hím mellett ki nem teljesedik teljes passzivitásában. Azért is szeretek olvasni, mert a leírt sorok között példaképekre akadhatok, akár váratlan helyeken is, amire az elmúlt egy év bőven adott is lehetőséget. Nőnap alkalmából összeszedtem a számomra legkedvesebb nőalakokat ezekből az olvasmányélményekből.ezek_a_no_k_3.jpg

Hermione Jane Granger - J. K. Rowling: Harry Potter sorozat

Örök kedvencem, Hermione, akinek az eszénél csak a szíve a nagyobb. Akinek varázsereje a végtelen tudásszomja, az elesettek védelme, a barátság és a bátorság. Mindig önmaga marad, nem változik meg csak azért, mert szerelmes lesz. Egy stréber könyvmolyból olyan nővé érik, akinek minden cselekedete azt sugallja, legfontosabb értékek az igazság, és a jóság.

Mira - Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék

Mira egy lány, akit traumatizál a városi hokicsapat egyik tagja, aki a közösség ifjú csillaga. Azzal, hogy a lány nem hallgat, a város egyik legfontosabb eseményét, és egyben egy jobb élet reményét töri meg. Mindezt úgy teszi, hogy tudja, ő lesz saját otthonának elsőszámú céltáblája. De enélkül sem ő, sem a közösség nem épülhet fel, így legocsmányabb áldozathibáztatást méltósággal, és erővel kezeli. Elviseli a gyűlöletet az igazságért, és mások védelméért cserébe, a városnak példát mutatva. Így lesz ártatlan kislányból igazi óriás.

Celeste - Liane Moriarty: Hatalmas kis hazugságok

Celeste egy édesanya, akinek életét titkok övezik. Aki egyszerre lavíroz a fiai nevelése, és a férje igényeinek kielégítése között, ahogyan a látszat-tökéletesség, és az otthoni bántalmazás között. A legnagyobb titka a szégyen, amit az élete miatt érez, és az ebből eredő megvetés önmaga felé. Ami különleges benne, hogy a gyermekei iránt érzett felelőssége, a barátságaiba vetett hite, és a saját erejének megtalálása hogyan vezeti ki őt ebből. A szeretete, a dühe, a kétségbeesése nyomán feláll, és megteszi az elképzelhetetlent. Bár a problémáját megoldhatatlannak látja, bátran szembemegy minden félelmével, bölcsen segítséget kér, és elszántan védi döntéseinek ártatlan szenvedőit, a gyermekeit.

Katniss Everdeen - Suzanne Collins: Az éhezők viadala trilógia

Katniss az örök túlélő. Egyszerre önfeláldozó, vagány, sebzett lelkű, és kőkemény harcos. Egy embertelen világban őrzi az emberségét, fiatal kora ellenére a családjában ő a fő kenyérkereső, a családot egyben tartó ragasztó. Minden rá irányuló csapást túlél, kerüljön bármibe is, közben a szeretteit erőn felül védi, ahogyan az országa jövőjét is biztosítja. Mindez túl jónak hangzik, hogy igaz legyen, ám Katniss sok minden, csak nem hibátlan. Konoksága, tapasztalatlansága, bizalmatlansága nem csak önmagát, de másokat is veszélybe sodor újra, és újra, és segítség nélkül ő sem boldogul. Szerencséjére akadnak szép számmal hasonlóan jóindulatú emberek körülötte.

ezek_a_no_k_2.jpg

Myrtle „Tilly” Dunnage - Rosalie Ham: A ruhakészítő

Tilly-t egy ausztrál kisvárosból, az otthonából száműzték egy bűn miatt, amit nem is követett el. Sikeres felnőttként tér vissza, hogy édesanyját gondozhassa. Egy kis bosszúvágy, és kíváncsiság is mozgatja, no meg a divat szeretete. Egy összetett egyéniség, aki megmutatja, érdemes megtalálni, miben vagyunk rendkívüliek, és előnyös tulajdonságainkat hogyan használhatjuk fel a céljaink eléréséhez. Legyen az a szeretett férfi gyengédsége, családunk egyesítése, kiteljesedés a hivatásunkban, vagy akár az édes és elegáns megtorlása a minket ért sérelmeknek.

Hangay “Mili” Emília - Böszörményi Gyula: Ambrózy báró esetei

Mili az 1900-as évek elején Budapestre kerülő hajadon, aki a nővére elrablásának ügyét szeretné előremozdítani. Annak ellenére, hogy haladó gondolkodású, bátor, és cserfes, nagyon is törékeny. Bizonyos szempontból még a nővérénél is elveszettebb, mikor rátalál Ambrózy Richárd báró, a híres magándetektív. Hangay kisasszony a szemünk előtt cseperedik gyermekből magabiztos, “szoknyás detektívvé”, aki egyedül is képes vezetni egy nyomozást, kezelni annak az eredményét, és felülírni bizonyos téves előítéleteket. Közben pedig roppant jól szórakoztat csípős nyelve, érző szíve, és a minden lében száz kanál személyisége.

Daenerys Targaryen - George R. R. Martin: A tűz és jég dala

A sárkányok anyja azért különleges, mert elsőre egyáltalán nem tűnik annak. Egy királyi származású, bujdosó lány, kitéve mások szeszélyeinek. De szerintem ritka, hogy ilyen helyzetből valaki önerőből felemelkedjen. Daenerys elnyomott helyzetében sem kesereg, hanem kíváncsian kérdez, figyel, tanul és alkalmazkodik. A hullámvölgyeket tűri, és közben azon gondolkodik, hogyan kerülhet ki belőlük. A megfelelő embereket avatja bizalmába, mindig tanácsot kér, mérlegel, és dönt. Így lesz egy lányból, akit eladtak, a láncok leverője, és méltó uralkodó.

Eleanor Oliphant - Gail Honeyman: Eleanor Oliphant köszöni, jól van

Eleanor igazi Oliphant a porcelánboltban, már-már autisztikus személyiségével nehezen teremt kontaktust. Fájóan magányos, nem találja a helyét a világban, de nem adja fel a mindennapos megaláztatások után sem, továbbra is keresi a kötődést. Egyszerre menekül a múltja elől, és keresi annak a kulcsát. Róla olvasva rájövünk, a legnagyobb utat olykor önmagunkban tesszük meg, különösen, ha a változás ösvényére lépünk.

Kellemes nőnapot kívánok minden lánynak, asszonynak, feleségnek, anyának, sorstársnak!

ezek_a_no_k_4.jpg

By BubuMaczkó 2018. március 8.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvkuczko.blog.hu/api/trackback/id/tr613722978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.