Legendás könyvek és megfigyelésük

Könyvkuczkó

Andrew Hodges: Kódjátszma - Alan Turing élete

2018. március 26. - Könyvkuczkó

andrew_hodges_ko_dja_tszma_1.jpgMindannyian viselünk álarcot. Van, aki a félelmét leplezi magabiztos fellépéssel. Van, aki valódi szándékát rejti látszólagos őszinteséggel. Van, aki egy élet fájdalmát takarja egy barátságos mosollyal. Ám a legtöbben idővel levethetik a maszkjukat, és megmutathatják az arra méltóknak, kik ők, és mennyi mindent rejtegettek. Sajnos Alan Turing életében sosem vehette le teljesen álarcát. Sem a második világháborúban játszott rendkívüli szerepéről, sem homoszexualitásával kapcsolatos vívódásairól, sem magányáról, fájdalmáról.

Andrew Hodges méltó emléket állít ebben a könyvben ennek a különleges embernek, akit mind magánéletében, mind szakmai életében gyakran mellőztek, és aki minden helyzetből igyekezett a legjobbat kihozni, és felülemelkedni a sérelmein. A könyv mögött nagyon alapos kutatás és tudás van, kimerítően részletezi az Enigma, a számítógép, vagy a Turing-teszt kialakulását, és evolúcióját. Ez sok ember számára talán nehezen emészthetővé teszi a kötetet, de minden leírás precíz, érthető, még ha utánajárást is igényel. Én is inkább humán beállítottságú ember vagyok, és számomra könnyebbséget jelentett, hogy informatikusok között szocializálódtam, a férjem egy zseniális matematikus, aki mérnököknek dolgozik, így a rengeteg felmerülő kérdésre gyorsan megkaptam a választ. Részben ezért is vettem kézbe a könyvet nagy lelkesedéssel: többet szerettem volna megtudni az engem körülvevők világából. A tudományos tényanyagot színesítették az Alan hétköznapjait, kapcsolatait, személyiségét bemutató feljegyzések, levelek, eredeti fényképek.

Turing rendkívüli személyének bamutatása mellett pedig figyelemmel lehet kísérni a "gépek forradalmát", a számítástechnika alapelveit, a megvalósítás körüli versengést, és a programozás hajnalát. Mivel Alan életét majdnem teljesen kitöltötték a matematika, biológia, vegyészet, és a fizika kérdései, inkább azoknak javasolnám a könyvet, akik szívesen merülnek el ezek mélységeiben. Ha valaki arra számítana, hogy a filmben kiragadott (és olykor elferdített) történetről olvashat feszes tempóban, gondolja át, hogy kézbe vegye ezt a kötetet. De aki szívesen megismerné egy géniusz történetének minden fontosabb állomását, vagy el szeretne sajátítani egy keveset azokból az elméletekből, melyek rá is nagy hatással voltak, azoknak bátran ajánlom ezt a nem mindennapi élet-, és korrajzot.andrew_hodges_ko_dja_tszma_2.jpg

Számomra kedves gondolat, hogy mennyire dominálta Alan érdeklődését és munkásságát pár jelentéktelennek tűnő kiskori élmény, mennyire meghatározóvá vált az életének korai szakaszában kezébe adott könyv. A természetrajz iránt érzett kíváncsiság szülte egy olyan masina ötletét, amivel gyorsan, pontosan lehet számolni, és a nagy kérdésekre is választ lehet kapni. Elméletei a gépekről, a "mesterséges agyról", az intelligenciáról, probléma megoldásról tették őt egy új korszak hírnökévé, ám személyisége taszította le az őt megillető helyről. Nem tudta jól "eladni" magát, saját érdemeit becsmérelte, másokét viszont a helyén kezelte. Egész életét áthatotta ez a kettősség, általában ellentmondások, érdekek kereszttüzében állt.

A könyv nem csak egy élet története, hanem a kor társadalmának több szintű kritikája is: legyen szó akár a tudomány, és a gyakorlat szembenállásáról, vallásról, nemzeti értékekről, bürokráciáról, a nők helyzetéről, vagy a homoszexualitás megítéléséről. Alan Turing életében sajátos irónia, hogy a fent felsorolt szempontok többségéből nézve a társadalom - amelyet többek közt az ő munkássága is mentett meg - kitaszította őt. Bár a becslések szerint az Enigma megfejtésével évekkel rövidítette le a második világháborút, a számítógépek megalkotásását is elősegítette, szexuális irányultsága miatt a bíróság elítélte, és kasztrációra kényszerítette. Ez az éles kontraszt az emberség és az emberiség között elgondolkodtató a mai napig, egy sokkal elfogadóbb környezetben is. Az Andrew Hodges által megírt életrajz viszont méltó tisztelgés egy olyan férfi előtt, akit elismerés helyett tönkretettek. Az írás emellett megőrizte objektivitását, így legalább a ma embere már helyén kezelheti ezt a tragikus hőst, és olyannak láthatjuk, amilyen volt. Maszk nélkül.

Néha azok, akikről nem képzelünk semmit, tesznek olyasmit, ami mások számára elképzelhetetlen!

andrew_hodges_ko_dja_tszma_3.jpgBy BubuMaczkó 2018. március 26.

A kötet a Gabo Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvkuczko.blog.hu/api/trackback/id/tr5313781068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2018.03.26. 17:09:10

Hatalmas élmény - az olykor elferdített - film. 2013. december 23-án utólagos királyi kegyelemben részesült. Vagyis értelmezésem szerint nem mentesítették őt a vád alól.

Könyvkuczkó 2018.03.26. 17:17:54

@Drizari:
Mint játékfilm, nekem is nagyon tetszett. Mint tudományos tényeken alapuló életrajzi-, vagy történelemfilm, vagy mint könyvadaptáció, már nem annyira. Természetesen értem, hogy egy 800 oldalas életrajzot nem lehet belesűríteni egy két órás moziba ferdítés nélkül, de itt helyenként túl sokat költöttek hozzá.
Olyasmit adtak Alan Turing szájába, ami az egyéniségéből elvett. A munkája csapatmunka eredménye volt, nem pedig önálló, és ezt mindig elismerte. Nem ő ajánlkozott fel a feladatra, őt keresték meg. Az MI6 dolga volt pl. kikalkulálni, melyik adatot használják fel, és melyiket nem, hogy ne bukjanak le.
És Alan sokkal nagyobb tudással rendelkezett, mint mutatják, és szerény, visszahúzódó, félénk ember volt, sajátos humorérzékkel, kivételes munkamotállal. Ehelyett a filmben már-már autisztikus vonásokkal ruházták fel, és közelebb vitték az őrült tudós típusához.

A vád alól nem menthették fel utólag, mivel abban az időben a homoszexuális vielkedés büntetőkategória volt, és őrá egyértelműen bizonyították, hogy voltak ilyen kapcsolatai. Választhatott, hogy börtönbe megy, vagy kasztrálják. A munkája miatt utóbbit választotta, és tönkrement bele. A királyi kegyelem az esetében inkább az érdemeinek elismerése, mint "felmentés" a vádak alól.

odysszeusz 2018.03.29. 01:20:19

Az egyike azoknak a filmeknek amit nagyon szeretek...a történeti pontatlanságával együtt.