Legendás könyvek és megfigyelésük

Könyvkuczkó

Férfiasan tökéletes: Peeta Mellark

2018. március 29. - Könyvkuczkó

fe_rfiasan_to_ke_letes_peeta_mellark_1.jpgAz Éhezők viadala trilógia igazi úttörő a kortárs ifjúsági irodalomban. Egy nagyon személyes, és intim képet fest valóságshow-król, médiahekkről, és a háborúról. Közben az írónő felépített a fiatalok számára egy olyan disztópiát, ami komolyan veszi őket, rendkívüli, és mégis hétköznapi problémákat mutat be, amihez kötődni tudnak. Valamint ez lett az első világszerte, széles körben ismert sorozat, amiben a klasszikus nemi szerepek felcserélődnek.

A történet középpontjában egy vagány, erős, fiatal lány áll. Édesapja halála, és az édesanyja összeomlása után ő lesz a család feje: ő tartja fenn a víz felett őket, ő hozza meg a fontos döntéseket, szerzi be az élelmet. Panem világa és az egyéni körülményei formálják Katnisst egy gyakorlatias, önfeláldozó, makacs, segítőkész, lobbanékony, esendő, olykor ellentmondásos hősnővé. A legtöbben kimondottan szeretik, éltetik őt, mint a feminizmus úttörőjét, aki nem vár megmentésre, sőt ő maga ment meg másokat. A maga módján egyedülálló, ahogyan az érem másik oldala, Peeta Mellark is.

Az ő esetében már nem ilyen lelkes a fogadtatás. Az internet tele van az őt becsmérlő, cikiző hozzászólásokkal. Amíg Katnisst általában nem tartják nőietlennek, Peetát túlnyomó részt nyápicnak, de minimum gyengének bélyegzik. Ugyanezek a tulajdonságok fordítva nem okoznának problémát az olvasóközönségnél, de ez így, ebben a formában kiveri a biztosítékot. Jelenleg egy nő, aki kimutatja az erejét, egy hős, de egy férfit, aki felfedi az érzékeny oldalát, nehezen fogadnak el. Amint ez a kettős mérce is mutatja, az út vége még messze van. Pedig ha körülnézek az ismerőseim között, nem  azt látom, hogy minden férfi egy tesztoszteronbomba, ahogy nem minden nő született feleség és anya. Azoknak pedig, akik nem teljesen illenek bele a nagy elképzelésbe ezekről a szerepkörökről, jó érzés olyan regényalakokkal találkozni, akik önmaguk maradnak, és a meglévő tulajdonságaikból hozzák ki a legtöbbet.fe_rfiasan_to_ke_letes_peeta_mellark_2.jpg

Peeta legalább annyira komplex személyiség, mint Katniss. Érzékeny, ravasz, előrelátó, sokoldalú, pacifista. Egy erőszakos, durva anya, és egy alárendelt, kedves apa nevelte fel egy olyan rendszerben, ahol az erősebb maradhat fenn. A szülői mintához hasonlóan ő sem bánja, ha a világában a nők dominálnak, és kiválóan alá tud dolgozni valaki másnak. Nem szégyenli, hogy van érzéke a művészethez, hogy szereti a naplementét, és becsüli annyira az életet, hogy nem hajlandó mások kedvéért megölni akár egy embert is. Tisztában van a szavai súlyával, és használja is őket. Bár fizikai ereje, és intelligenciája sem elhanyagolható, inkább az udvarias, kedves oldalán van a hangsúly.

Úgy vettem észre, sokakat leginkább a fiú “passzivitása”, alárendelt szerepe zavar. Igaz, hogy Katniss megmenti, nem is egyszer, ahogyan Peeta is őt, többször, és több szinten. Elfogadja a támogatását, és viszonozza, ha nem is olyan látványosan, nem klasszikus jelenetekbe ágyazva: nem mészárol le embereket értelmetlenül, nem kapja fel a karjaiba, és lovagol el vele a naplementébe (aminek amúgy szereti a színét), de a saját eszközeivel mindent megtesz érte. Nem csak azért, hogy túléljen mindent, amivel a Kapitólium próbálkozik ellene, hanem azért is, hogy jobb élete legyen. A közönség befolyásolásával eléri, hogy szimpatizáljanak vele, és támogatókat szerezzen. A viadalon figyeli, és manipulálja azokat, akik az életére törnek. A kapcsolatukkal pedig megóvja őt attól, hogy a Kapitólium korábbi kedvenceinek hírhedt sorsára jusson, és eladják, használják műsoron kívül is. A kínzások közepette, a saját tudatán erőszakot téve is azon van, hogy megvédje. Végül mégis összeroppan. Ez szerintem nagyon fontos mozzanata a történetnek: mindenki elérkezhet a törésponthoz, de ez nem teszi az embert gyengévé.fe_rfiasan_to_ke_letes_peeta_mellark_3.jpg

Ami a kapcsolatukat illeti, Peeta hagyja, hogy Katniss dönthessen a fontosabb kérdésekben. Így megadja neki a döntés szabadságát, a kontroll érzését, amire égető szükség lehet egy totálisan kiszámíthatatlan, vagy félelmetes helyzetben. Ezáltal a lány nagyobb biztonságban érezheti magát. Amikor pedig egy kis időt tölthetnek együtt, Peeta teret ad a lány igényeinek: figyel rá, így megérti a másik min megy keresztül. Türelmesen vár rá, finoman udvarol neki. Ezeket általában alulértékelik, és megfizethetőnek ítélik fizikai erő vagy anyagi előnyök ellenében, pedig nagyon vonzó tulajdonságok. Ami még nagyon fontos: nem mászik rá, és amikor kérdez, el tudja fogadni a nemleges választ is. Nem sértődik meg, hanem finoman tudatja a partnerével, hogy ettől még mellette marad. Éretten, komolyan, megbízhatóan áll a másik mellé. Nem pont attól lesz valaki férfias, mert megvédi akit szeret, kitart mellette, és biztonságot ad neki?

A másik, ami rontja Peeta megítélését, az Gale. Ő egy tipikus hős jellemével bír: erős, határozott, kemény, jóképű, militarista, vezéregyéniség. Viszont Katniss és közte a kapcsolati dinamika egyenlőtlen, mert túl egyformák. Mindketten makacsak, harciasak, és nem engednek könnyen az igazukból. Ez addig működik, amíg megértik egymást, és nem különböznek fontos kérdésekben. Ez a pont el is érkezik a háború kitörésekor, mikor a lány mentené az ártatlan civileket, a fiút pedig elvakítja a düh, és a bosszúszomj. A forradalom végére egyértelművé válik, hogy ők ketten hosszútávon nem élnének békésen egymás mellett, folyamatos vita, és vádaskodás lenne a közös életükből.fe_rfiasan_to_ke_letes_peeta_mellark_4.jpg

Ezzel szemben Peeta kiegészíti Katnisst. Bennük együtt él az ész és a szív, az elmélet és a gyakorlat, a konokság és a rugalmasság, amik egymás nélkül nem léteznek. Egy kapcsolat így tud olajozottan működni. Ha az egyik fél álmodozó, a másiknak a földön kell maradnia. Ha az egyik lobbanékony, a másiknál nem árt a hidegvér. Bizonyos tulajdonságok, ha egyeznek, az nem tesz jót a kapcsolatnak, sem az egyén önbecsülésének. Különben nem, vagy csak nagyon nehezen fog működni. Ezt mutatja be, mikor Peeta elveszti önmagát, eluralja a félelem, amit a lányra irányítanak. Ekkor láthatjuk, mennyire hiányzik a kettősükből az ő támogatása, töretlennek hitt kedvessége, a kettejük között felépített bizalom. Katniss egyszerűen nem működik tovább ezek nélkül.

Nagyon fontos, hogy a fiúknak és a lányoknak is méltó példaképeket adjunk, ami illeszkedik a realitáshoz, nem pedig elrugaszkodik tőle. A megszokott szerepkörök a valóságban is folyamatosan alakulnak, változnak, így a könyvek lapjain keresztül is érdemes megmutatni, nincs semmi probléma azzal, ha kilógunk a sorból, ha nem húzhatók ránk a szokásos sablonok, mert nem a nemünk határozza meg a legfontosabb tulajdonságainkat. fe_rfiasan_to_ke_letes_peeta_mellark_5.jpgBy BubuMaczkó 2018. március 29.

A bejegyzés alapjául szolgáló sorozat kötetei az Agave Kiadó gondozásában jelentek meg, itt megrendelhetőek!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvkuczko.blog.hu/api/trackback/id/tr3713784614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

farfadet 2018.03.29. 20:53:11

köszike :)
Peetáról meg annyit, hogy a gólpasszt is kell adni valakinek, nemigaz?

Könyvkuczkó 2018.03.29. 20:54:28

@farfadet: Igazán nincs mit! Én köszönöm!
Pontosan :)