Legendás könyvek és megfigyelésük

Könyvkuczkó

Tűz és jég világa: A Tyrell-ház

2018. április 03. - Könyvkuczkó

A tűz és jég dala regényfolyam egy kiterjedt világ. Szerencsére az író adott nekünk pár mankót, amivel egyszerűbben felismerhetjük, épp kivel van dolgunk. Minden emberhez tartozik egy családi név, egy helyszín, egy címer, amiről bizonyos tulajdonságaikra asszociálhatunk, és egy mottó, ami deifiniálja őt. Ha tüzetesebben megvizsgálunk ezeket, sokkal többet árulnak el gazdájuk jelleméről, mint elsőre gondolnánk. Ezeket a metaforákat használja Martin bizonyos események előrevetítésére is, így érdemes nyitott szemmel, alaposan megnézni a képet. Ebben a sorozatban elmerülök Westeros lobogóiban, krónikáiban és azok szimbolikus jelentéseiben. A további részeket itt lehet megtekinteni: Targaryen-házBaratheon-ház, Lannister-ház, Stark-ház.

(Aki nem olvasta A tűz és jég dala regényeket, annak most szólok, az éj sötét, és tele cselekményleírással!)tu_z_e_s_je_g_vila_ga_a_tyrell-ha_z_1.jpg

Síkvidék - Égikert

Síkvidék tulajdonképpen egy hatalmas zöld terület tele tanyákkal, folyókkal, dombokkal, bányákkal, erdőkkel, mezőkkel, kis falvakkal, és kereskedővárosokkal. Ideális hely gazdálkodáshoz, kereskedelemhez, lassú, de biztos anyagi gyarapodáshoz. Erről a vidékről származik a lovagi kultúra hagyománya, innen terjedt el. Westeros éléskamrája, és egyben kultúrális fellegvára: a tanulás, zene, kultúra, bölcsesség központja. Híres a szépségéről, legyen szó a vidékről magáról, vagy az ott élőkről.

A Tyrell-ház

Égikertet először az elsőktől származtatott Gardener-ház vezette. A Tyrellek sosem voltak királyok, mindig hű védelmezői, tanácsadói, és lovagjai voltak a Gardenereknek, évszázadokon keresztül. Házasság lévén kerültek közelebb hűbéruraikhoz, de uralkodóvá ez sem tette őket. Harlan Tyrell a Gardener-ház kihalásakor kinyitotta kapuit Aegon Targaryen előtt, és felesküdött a Targaryen-házra. Így kapták meg a Dél őrzője, és a Síkvidék legfőbb ura címet. Robert király lázadásakor a királyt támogatták, de megadták magukat, amint a Baratheonok győztek. Látszik, bár lovagjaik akadnak szép számmal, a Tyrellek a háború helyett a diplomácia, és házasságkötés útján szeretik intézni konfliktusaikat. Ennek is köszönhetik folyamatosan növekvő gazdagságukat: nem tépázzák meg aranyló mezőiket. Így lehet egy intéző leszármazottainak sorsdöntő hatalma, és befolyása a jelenben. Szövetségesül mindig olyanokat választanak, akiktől a legtöbb hasznot remélik hűségükért. A Tűz és Jég dala könyvciklus idején övék a legnagyobb haderő Westeroson (29 nagyobb és 39 kisebb ház esküdött fel rájuk), vagyonuk pedig alig marad el a Lannisterekétől.tu_z_e_s_je_g_vila_ga_a_tyrell-ha_z_2.jpg

Mottó:  Erőssé növünk

Ez a jelmondat nem hangzik feltétlenül fenyegetően, bár elárulja, nagy hiba figyelmen kívül hagyni ezt a házat. Nem látszik a hatalmuk, befolyásuk, mert nem kérkednek vele, így a meglepetés ereje mindig velük van. A növekedés nem feltétlenül gyors folyamat, mint egy háború végén hirtelen, ugrásszerűen bekövetkező gyarapodás, de annál stabilabb. Az alkotás a rombolás helyett egy hosszútávú befektetés, ami csendben, szinte a háttérben történik. A természetet jelöli meg, mint erőforrást, nem pedig a katonai életet. A kellemes modor, az intelligencia, a kifinomultság, és a kivételes vonzerő megtévesztő lehet, de amíg az ellenfél lenézi ezeket a tulajdonságokat, észre sem veszi, hogy körbenőtte a fojtogató növényzet. Ezért sem ajánlott lebecsülni egy jó stratégát, aki türelmes, hosszútávú céljai vannak, és mellé kimeríthetetlen forrásokkal rendelkezik, amiket igen kreatívan használ fel.

Lobogó: Arany rózsa fűzöld mezőben

Ennek a zászlónak a középpontjában kivételesen nem egy állat, hanem egy növény, a rózsa áll. Ehhez a kívülről gyönyörű, védtelen növényhez érdemes óvatosan közelíteni, mert egy rossz mozdulat, és a tövisei kegyetlenül elbánhatnak velünk. Bár kedvesnek, szelídnek tűnik, nem érdemes ujjat húzni vele. A rózsa ki van téve az elemeknek: szélnek, szárazságnak, esőnek, napfénynek. Ezt belülről fakadó erővel, alkalmazkodóképességével kompenzálja, ahogyan a Tyrellek is elfogadják a helyzetük realitását, és abból gazdálkodnak kreatívan, amijük van: a szépségükből, rejtett tartalékaikból, rugalmasságukból. Ellenfeleiket nem látványosan, nyíltan győzik le, inkább kiszorítják őket, elvéve előlük a napfényt. A rózsa ezen kívül a nőiesség, szenvedély jelképe, ami jellemző a családi dinamikára is. Ebben a patriarchális világban ezt a családot valójában a nők irányítják, és összetartásra öszönzik egymást a külső ellenfelekkel szemben. A rózsa utalhat a könyvsorozat egyik legfőbb ihletőjére, a Rózsák háborújára is.

A zöld a természet, életerő, frissesség, stabilitás, nyugalom, irigység, méreg színe, a vörös ellentéte. Ezek utalnak Égikert gazdagságára, a természeti erőforrásaira, a Tyrellek nyugodt, türelmes stratégiájára, és fő ellenfelükre, a Lannisterekre. Megmutatják a család árnyoldalát is, ami a magasra törő céljaikat, büszkeségüket, eszközeiket, kegyetlen, hideg számításaikat közelről megfigyelve nem is tűnik már annyira tökéletesnek. Az arany szín mellé párosítva láthatjuk, a harmonikus külső, és a belső gazdagság mellett a Tyrellek sem mentesek a hatalomvágytól, manipulációtól, önzéstől. Csak szokatlannak hat a stratégiájuk, változatos kelléktáruk, és gondolkodásuk. A hosszútávú játszmában pedig pont ezzel nyerhetnek.tu_z_e_s_je_g_vila_ga_a_tyrell-ha_z_3.jpg

By BubuMaczkó 2018. április 3.

A bejegyzés alapjául szolgáló kötetek:

George R. R. Martin: Trónok harca, az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

George R. R. Martin: Királyok csatája, az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

George R. R. Martin: Kardok vihara, az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

George R. R. Martin & Elio M. García Jr. & Linda Antonsson: A tűz és jég világa, az IPC Könyvek gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvkuczko.blog.hu/api/trackback/id/tr5713803738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.