Legendás könyvek és megfigyelésük

Könyvkuczkó

Hamupipőkék

2018. április 05. - Könyvkuczkó

hamupipokek_4.jpgCsodálatos gyerekkor után hirtelen veszteségek, tragédiák sora. Fiatalság mostoha körülmények között, majd a sok munka jutalma: házasság egy herceggel. A semmiből előkerül egy addig mellőzött lány, aki minden várakozást felülmúlva elnyeri méltó jutalmát. Röviden így írható le a történet, amit mind ismerünk. A mai olvasmányokban is megtalálhatóak bizonyos minták Hamupipőke életéből, de elhamarkodott lenne ráaggatni a régi címkét: egy újabb hercegnő, akit megment a herceg. Kívülről egy gyenge, passzív nőnek tűnhet, aki a megmentőjére vár. De ha közelebbről megnézzük, láthatjuk, ez nem ilyen egyszerű, könnyen félreismerhetjük őt, ha kiragadjuk a személyét a kontextusból.

Hamupipőke - hívjuk akár Jane Eyre-nek, Ellának, vagy Sansa Starknak - klasszikus, nőies, (újabban alulreprezentált) vonásokkal rendelkezik: önzetlen, gondoskodó, udvarias, alázatos. A bántalmazói felé nem lép fel harciasan, vagy más olyan módon, ahogyan elvárnánk. Nem üt vissza, megvívott küzdelmei kívülről nem láthatóak, pedig kifejezi érzelmeit, nem fogja vissza a sírást. Ez viszont nem jelenti azt, hogy alábecsülhetjük. Az ő ereje abban rejlik, hogy megőrzi a lényét, értékeit amit nem tudnak elvenni tőle, vagy kiverni belőle. A kedvességet, kemény munkát, és a szigorú elveket választja, akkor is, mikor ezekkel együtt élni lehetetlennek tűnik. Kreativitását, rugalmasságát és belső tartalékait használja, hogy megmentse saját magát. Közben a rászorulóknak is ott segít, ahol tud. 

hamupipokek_6.jpg

Az ő ellenállása csendben, belül történik. Ez pedig általában passzivitásnak, gyengeségnek hathat, de szembemegy azzal az általános vélekedéssel, hogy a bántalmazottnak erőszakra erőszakkal kell reagálnia. Ezzel az ő traumáját kissebbítenénk, az áldozatot hibáztatnánk azért, amit még szinte gyermekként elszenvedett, és azért, ahogyan próbálja túlélni a helyzetet, amibe került. Mostohájával szemben nincsen ereje vagy választása, ez hamar nyilvánvalóvá válik, így engedelmeskenie kell. Egész nevelése erre épül: ha hangot ad negatív érzelmeinek, ha engedetlen (értsd: megvédi magát, vagy önállóan alkot véleményt), keményen megbüntetik, és amúgy sem könnyű élete hamar lehetetlenné válik.

De ettől még nem gyenge, vagy naiv. Bár a túlélés érdekében a gyakorlatiasságát a büszkesége, és igazságérzete fölé helyezi, pontosan tudja, mikor bánnak vele méltatlanul. Visszafogja magát, amikor megbántják, nem hisztériázik akkor sem, ha már elviselhetetlen a helyzete. Türelmesen vár a megfelelő alkalomra, amikor már kiállhat önmagáért. A végén pedig a nagylelkűen, igaz szívvel kezelt barátságok, kapcsolatok segítenek neki, ahogy ő is segített másoknak. Ezek tetszik lehetővé, hogy kiszabaduljon, és független életet alakíthasson ki a saját vágyait megvalósítva.

hamupipokek_5.jpg

Jane Eyre

Sokkal okosabb, ha az ember türelmesen elviseli azt, ami csak neki fáj, mint ha hirtelenében olyasmit tesz, aminek káros következményeit mások is megsínylik.

A könyv első jelenete, amiben békés olvasását megzavarja unokatestvére, majd igazságtalanul megveri, gúnyolja az elárvult Jane-t, csak a kezdet. A nagynénje reakciója erre pontosan megmutatja, milyen élet is vár a lányra ebben a házban: mindez az ő hibája, ő egy neveletlen gyermek, aki nem fejezheti ki ellenérzését. És még az olyan fizikai tünetek, mint vérző seb, ájulás, pánik sem érdemesek szóra. De bármit is vesznek el tőle, a szívéhez nem férkőznek közel, az továbbra is szabad marad. Álmai nem egy férfiról, hanem oktatásról, önálló választásról szólnak. Ez a belső tartás, és állhatatosság felnőtt korában is hasznára válik: bármilyen hullámvölgybe kerüljön is, megtalálja a megoldást, a kiutat. Nem áhítozik olyasmire, ami nem az övé: szép ruhákra, ékszerekre, kényelemre. Csak önmaga megőrzésére, szeretetre és megértésre. Cserébe ő is ezt kínálja másoknak. Ezzel emelkedik felül. Nagynénje az utolsó pillanatig próbálja összetörni őt, és a vágyait egy saját életről. De nem számol azzal, hogy Jane nem fél a munkától, és nem egy címtől, vagy vagyontól várja a megváltást. Őt nem kényeztették el, és ezzel tették vele a legnagobb jót: felkészült a nagyobb próbatételekre, van képzettsége, és modora, amik segítségével a legnagyobb ínség idején is talpra állhat. Ellentétben a három unokatestvérével, akik elherdálják a biztos jövedelmüket, mert nem tanulták meg, hogy semmi sem biztos, vagy a szépségükre alapoznak, ami megfakul, szemben Jane tudásával. Így Jane elkezdhet egy olyan életet élni, ami tükrözi az értékrendjét, és gondolatait a családi viszonyokról.

hamupipokek_2.jpg

Elátkozott Ella

Valóban másnak éreztem magam: nagyobbnak, erősebbnek, teljesebbnek, és már nem viaskodott bennem a két érzés: az engedés kényszere az ellenállás vágyával. Nagyobb lettem, de könnyebb. Teher hullott le rólam. Súlyos teher.

Ez a történet kimondottan Hamupipőke átirat, egy nagyon érdekes csavarral: Ellát a tündér keresztanyja engedelmességgel “ajándékozza meg”. Teljes, megkérdőjelezhetetlen, irányíthatatlan engedelmességgel. Ha felszólító módban hangzik el egy mondat, és így megparancsolnak neki bármit, azt végrehajtja. Így Ella cselekedetei a nevetségestől az ön-, és közveszélyesig terjednek, ami olvasva a mesét egyáltalán nem tűnik mulatságosnak. Különösen, ha ez a tulajdonsága rossz fülekbe jut. Ám ő nem törik meg az átok súlya alatt és várja a sült galambot megváltást, sőt! A kényszerű kötelességek csak még kreatívabbá, szívósabbá teszik és megtanítják küzdeni. Megtanulja a parancsok pontatlanságát kijátszani, és amennyire csak teheti, ellenáll. Fejlődik az önismerete, és másokban is jobban észleli a jóindulatot, vagy az ártó szándékot. Átlátja országa helyzetét, az uralkodó osztályét éppúgy, mint az elnyomottakét. Nem csak saját magáért, hanem másokért is fellázad, és bíztatja a hercegét is (akivel sokáig csak leveleznek, nehogy veszélybe sodorja bármelyiküket Ella “ajándéka”), hogy nyissa ki a szemét, milyen átok lehet a tehetetlenség. Saját akaratát szilárdítva töri meg a varázst, és egy empatikus, intelligens nővé érik, aki méltó társa egy hercegnek. Közben egy életre megtanulja: a szabadság nem azt jelenti, hogy mindenki azt csinál, amit akar, hanem azt, hogy senkinek nem kell megtennie, amit nem akar.

hamupipokek_1.jpg

Sansa Stark

Egy hölgy páncélja az udvariasság.

Sansa élete tökéletes tündérmeseként indul, majd mindent alulmúló rémálommá változik, mikor a hercegből előbújik a szadista szociopata, és a lány szeme láttára végzik ki az apját. Ezzel egyidőben a lány fogoly lesz az áhított kastélyban, és nem lesz több, mint egy játékszer. Hirtelen elveszít mindent: családját, otthonát, jó hírét, és az álmai vele együtt törnek szilánkokra. Keserű a lecke, ami megtanítja, nem minden arany, ami fénylik, egy címtől senki nem lesz lovag, a legapróbb hibák is lehetnek végzetesek, és a segítség olykor a legváratlanabb helyekről érkezik. Ráébred, hogy mindig van választás, akkor is, ha nem akarjuk beismerni magunknak, és akkor is, ha minden lehetőségünk fájdalmas. Ezért nem adja fel: nap, mint nap összeszedi magát, lehetetlen helyzetekben állja meg a helyét, és különböző érdekek közt evickél a kiút felé. Bár eluralja a félelem, nem mer bízni senkiben, és teljesen egyedül van, az utolsó percig kapaszkodik a reménybe. Közben, ha nem is túl gyorsan, de tanul. Próbálgatja a szárnyait, finoman, de sikeresen elsajátítja a megtévesztést, manipulálást. Mindezt nem csak a reménybeli szökéshez használja fel, hanem mások érdekeiben is. Igazi úrihölgy lesz, hatékony páncéllal.

hamupipokek_7.jpg

Ez a mese számomra nem férfiaké, akik kimentik a bajba jutott hölgyet. Ezek nők történetei, akik szembenéznek a csapásokkal, a realitással, és nem szégyellnek segítséget kérni. Amit az avatatlan szem a hercegnek, vagy a szerencsének tulajdonít, az valójában kemény munka, alázat, türelem, és kockázatvállalás jutalma. Ezek a Hamupipőkék tökéletesen megmutatják, a kedvesség, alkalmazkodás nem mindig passzivitásból erednek, hanem olykor a bátorság különböző formái.

By BubuMaczkó 2018. április 5.

A bejegyzés alapjául szolgáló kötetek:

Charlotte Brontë: Jane Eyre, a Lazi Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

Gail Carson Levine: Elátkozott Ella, a Geopen Kiadó gondozásában jelent meg, sajnos már nem rendelhető

George R. R. Martin: Trónok harca, az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvkuczko.blog.hu/api/trackback/id/tr5613812240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.