Legendás könyvek és megfigyelésük

Könyvkuczkó

E-könyvek pro és kontra

2018. május 11. - Könyvkuczkó

e-ko_nyvek_1.jpgEgy átlagos könyvmolynak, aki tisztességes mennyiséget olvas, annak minden eszközt érdemes megragadnia, hogy az olvasást változatos helyen, időben tudja művelni: megfelelő méretű, és változatosan használható kanapé, mindig kéznél levő könyvjelző, a két kezét felszabadító könyvtámasz, kellő méretekkel rendelkező táska, és egy jó lámpa. Nemrég szert tettem a régóta áhított tabletre, és ennek kapcsán szeretnék pár szót szólni az e-könyvek előnyeiről és a hátrányairól.

Elérhető

Annak, aki minél gyorsabban szeretne az olvasmányaihoz hozzájutni, aki külföldön él, és szeretne a postaköltségen spórolni, aki sokat utazik, és nem tudja megoldani az átvételt, ez egy nagyon jó lehetőség. Bár most már egyes boltok (Bookline, Libri) vállalnak külföldre is kiszállítást, igénybe veszik a Pick Pack Pont hálózatot, és a posta szolgáltatásait, aki gyorsan szeretne könyvhöz jutni, szeretné megúszni a járulékos költségeket, annak ez lehet az ideális megoldás.

Helytakarékos

Ha egy e-könyv olvasót teszünk az asztal billegő lába alá, valószínűleg nem lesz elég. De ha el kell utaznunk, szeretnénk olvasni az ebédszünetünkben is, kizárt, hogy egy egész könyvtárat magunkkal tudjunk vinni a repülőre vagy vonatra más formában. Egy olvasó vagy tablet viszont a kézipoggyászunkban könnyedén elfér és nem nyom egy tonnát.e-ko_nyvek_01.jpg

Olcsó

A kezdeti befektetés talán nem is pénztárcakímélő, ahogyan egy könyvespolc, vagy komód sem az, de itt ugye nem is kell egy könyvtárat berendezni akkora mennyiségű könyvhöz, amennyi gond nélkül elfér egy olvasón. De ha a kezdőtőke megvan, onnantól az egyes könyvekhez árszabástól függően lényegesen olcsóbban, vagy akár ingyen is hozzáférhetünk. Az e-könyv, ha rengetegszer olvassuk is el, nem esik lapjaira. Ha koszos, foltos lenne, egyszerűen le lehet törölni, így a szép díszkiadást sem kell félteni, vagy akár pótolni.

Kevés

Sajnos a magyar könyvpiac igen szűk részét tudjuk még mindig beszerezni e-könyvben is. Amit nem teljesen értek, különösen az újonnan megjelent könyvek esetében. A szerkesztés után nem hiszem, hogy annyi munka lenne, ami nem éri meg a befektetést. És sok könyv sajnos nem érhető el minden formátumban. De az igyekezet legalább látszik, a piac lassan, de biztosan fejlődik, növekszik.

Személyre szabható

Annak akinek nem jó a szeme, vagy fáradt a számítógépnél való munka után, annak nagyon is fontos szempont, hogy be lehet állítani a betűk méretét, a "lapok" alapszínét, a fényerőt a számára legszimpatikusabbra. Vakoknak, gyengénlátóknak pedig le lehet tölteni felolvasó alkalmazásokat az olvasmányunk mellé. Így nem kell nekik sem lemondaniuk az újdonságokról, kedvenc műfajukról.e-ko_nyvek_03.jpg

Kimerítő

Ez esetben viszont nem azt meríti le, aki olvas, hanem az akkumulátort. A tabletem két napig bírja töltés nélkül (mondjuk nem csak olvasok rajta), de egy átlagos e-olvasó sokkal később merül le. Ha tehát olyan helyre vetődnénk, ahol nincs áram, ezzel nem árt számolni. De a papírkönyv mellé sem árt valami fényforrás, ami szintén lemerülhet, főleg, ha nem tudunk gyertyafény mellett olvasni.

Felszabadító

Néha még könyvtartóval sem szabadul fel mind a két kezünk az olvasás mellett végezhető tevékenységekhez, mert például túl nagy a könyv, amit olvasunk, vagy összecsukódik. Az iPad-ben már eleve más applikációk is vannak, amik kiegészítik az olvasást: Facetime, amivel telefonálhatunk közben, zene, ami a "könyvből szól". Nem kell tartani a kinyitott oldalnál a szakácskönyet, barkácskönyvet, útmutatót például, miközben mást is csinálunk.

Titkos

Bizonyos típusú regények olvasását nem szeretjük nagydobra verni, és statisztikák igazolják, hogy ezekből sokkal több e-könyv fogy (példa: Szürke ötven árnyalata). Mert a tabletről nem az ordít, mit is olvasunk, hanem az, milyen szép tokot tudunk választani neki.

Segíti a tanulást

Megvettem a Harry Potter sorozatot e-könyvben, angol nyelven a pottermore online boltjából. A szótár füzetemre nem is volt szükség, mert a szövegben bárhol mellékelni lehet jegyzetet, anélkül, hogy a könyv összképét rontottam volna. Az internetre is könnyű átváltani, és utánanézni a dolgoknak, szótárazni. Ha pedig elfelejtettem egy korábban már látott szó jelentését, használhattam a keresőt a lapozgatás helyett.e-ko_nyvek_04.jpg

Környezetvédő(?)

A "Védd a fákat, egyél hódot" elv helyett azt mondanám, használj e-olvasót. Rövidtávon biztos környezetkímélőbb az e-könyv hagyományos társánál, hosszútávon azonban nagyobb odafigyelést igényel. A magam részéről az ilyen elektromos szerkezeteket igyekszem visszajuttatni a gyártóhoz, remélve, ők nem dobják egyből a kukába, hanem amit lehet, újra felhasználnak belőle. Elméletileg ez lenne a minimum. Lehet, naiv vagyok, de remélem, ők is figyelnek.

Bloggereknek segíthet az írásban

Egy összetett bejegyzés megírásában, mint amit Raegar Targaryenről írtam, óriási segítséget jelentett az e-könyv keresője. Minden idézetet, ami adott szereplőről, eseményről szól egy perc alatt megtaláltam, ki tudtam jegyzetelni, a fontos idézetekkel együtt. Így hamar komplex képet kaptam egy adott témáról, amit a könyv újra és újra elővett akár említések szintjén. Tableten pedig lehet olvasás közben jegyzetelni, azonnal leírni egy fontos mondatot, gondolatot, felfedezést a későbbiekhez.

Nem túl érzéki

Amíg a könyvre több érzékszervünk reagálhat, addig ez e-könyv esetében ez korlátozott. Számomra is külön élmény kézbe venni egy könyvet, érezni az illatát, a papír minőségét. Kimutatták, hogy az e-könyv olvasás kevésbé intenzív a hiányosabb érzékelés miatt, így elméletileg nem marad meg annyira az élmény. Nem kötjük össze annyi mindennel. Ahogy a kiscicám sem... Bár ezen a fronton még vannak fejlődési lehetőségek… Nemrég adták ki angolul a Harry Potter könyveket e-könyvben, ami nem csak illusztrált, de mozgóképek is vannak benne. Ez mesekönyveknél fontos lehet, hogy a gyerekeknek még nagyobb élmény lehessen az olvasás, és minél többen olvassanak.e-ko_nyvek_02.jpg

Az e-könyveknek összességében több előnyét látom, mint hátrányát, de ez nem jelenti azt, hogy a hagyományos verziónál jobbnak tartom. Nekik is több előnyük van, mint hátrányuk, hiszen könyvek. De vitathatatlan az e-könyvek létjogosultsága, különösen, ha megkedveltetik az olvasást az új generációval is.

By BubuMaczkó 2018. május 11.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvkuczko.blog.hu/api/trackback/id/tr2613908196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

farfadet 2018.05.13. 11:50:57

Részemről csak előnye van. Hat éve kaptam az első e-book olvasómat, aztán tablet (a méret miatt, amennyiben csak pdf formátumhoz tudnék hozzájutni egy könyvhöz), most meg már ott tartok, hogy a telefonomon olvasok... Olcsóbb, és helykímélő, a könyvtáram fele így is a garázsban van, mert nem fértünk tőle. Arról az előnyről nem is beszélve, amit az éjszakai mód nyújt. Nekem nagyon bejött :)

Könyvkuczkó 2018.05.13. 11:54:20

@farfadet: Én mondjuk éjszakai módot nem használok, de a fényerő szabályozás nagyon jó funkció. Telefonon nem tudnék olvasni, mert nekem kicsi van. Mondjuk tabletből is a minit használom, elfér az is mindenhol :)
Facebookon írta egy lány, hogy nem marad meg úgy benne az élmény, mintha normál könyvben olvasná. Én ilyet nem tapasztaltam, de ezek szerint nem való mindenkinek...

farfadet 2018.05.14. 11:31:47

@BubuMaczkó: sokat olvasok éjjel, nekem azért hasznos az éjszakai mód.
Az élmény számomra ugyanaz mint egy papírkönyvnél, sőt, az hogy mindig velem van a könyvem, csak izgalmassá teszi, hogy bárhol, bármikor belenézhetek.

Pootj 2018.05.14. 14:50:34

Valószínüleg a villámgyors kalózkodás miatt nem jelenik meg annyi e-könyv, mint ami lehetne. Senki sem szeretné akár több éves munkáját a megjelenés utáni napon a torrentoldalakon viszontlátni...

Könyvkuczkó 2018.05.14. 14:52:53

@Pootj: Ebben biztos vagyok. Egy korábbi bejegyzésemben írtam is erről:
konyvkuczko.blog.hu/2017/11/19/kalozkonyvek
Teljesen érthető, és elszomorító....

Pootj 2018.05.14. 20:20:03

@BubuMaczkó: Egyébként a film- és zeneipar hamarabb találkozott a problémával és egész jó megoldást találtak a viszonylag megfizethető streameléses modellel. Hasonlót el tudnék képzelni könyv fronton is. Mint egy online könyvtár.

Könyvkuczkó 2018.05.14. 20:24:15

@Pootj: Ez az ötlet is működik már USA-ban például. Konkrétan online könyvtár. Olcsón "kiveszi" az ember a könyvet, amit addig meg tud nyitni, amíg el nem olvasta, vagy valami időkorlát van. Magyarországra is eljuthatna egyszer...
Nekem még filmeknél tetszik az a rendszer is, hogy ha valaki megvesz mondjuk dvd-n egy filmet, annak a borítóján belül van egy kód, amivel iTunes-on pl. le tudja tölteni. Így csak egyszer kell fizetni érte. Ugyanezt pl. meg lehetne valahogy oldani valahogy papírkönyv és e-könyv között is.