Legendás könyvek és megfigyelésük

Könyvkuczkó

Tűz és jég világa: Jaime Lannister, a becsület nélküli ember

2018. június 19. - Könyvkuczkó

(Aki nem olvasta a Trónok harca c. könyvet, annak most szólok, az éj sötét, és tele cselekményleírással!)

A tűz és jég dala regényfolyam egyik legellentmondásosabb szereplője Jaime Lannister. Első pillantásra egyértelműen antihős: egy arrogáns, önző lovag, aki megölte az előző királyt, vérfertőző viszonyt folytat az ikernővérével, és megpróbál meggyilkolni egy ártatlan gyermeket, hogy a titkát megőrizze. Úgy tűnik, a saját családján kívül nem érdekli más. Cinikusan nevet becsületen, hiten, hatalmon, szenvedésen. Azonban, ahogy halad előre a cselekmény, Jaime maszkja szép lassan lepereg. Az olvasó rájön, ő a szőke herceg fehér lovon, aki fiatalon, naivan, a szép ígéretektől vakon találkozott a legridegebb valósággal. A fiatal oroszlánkölyök felemelkedése, és bukása ugyanabban a pillanatban történt meg: mikor választania kellett a fogadalma és az embersége között. Innentől kezdve az igazi csatát nem a kardjával vívja meg, hanem a lelkében, ahogy próbál rájönni, mi a szerepe a világban. Ki valójában Jaime? Egy igaz férfi, a Királyölő, Westeros megmentője, bukott hős, vagy az igazság bajnoka? george_r_r_martin_tu_z_e_s_je_g_dala_3.jpg

– A lovagok egyre rosszabbul látnak minden alkalommal, amikor háborúba vonulnak, némber – mondta Jaime. – És igen, egyre rosszabb dolgokat is cselekszenek.

Ser Jaime élete úgy indult, mint egy tündérmese: a gazdag aranyifjú, az egyetlen a családjában, akit a többiek mind szeretnek. Jó kardforgató, intelligens, ügyes, gyors. Ser Arthur Dayne lovaggá is üti a csatatéren győzelmük után. Tizenöt évesen a valaha volt legfiatalabb tagja a királyi testőrségnek. Egyenes az útja a dicsőség, bajtársiasság, hősiesség felé, amire annyira vágyik, és közel maradhat túlzottan is szeretett nővéréhez. Mivel nem akar uralkodni, vagy politizálni, számára nem lemondás, hogy feladja igényét örökségére, nősülésre, vagy gyermekek nevelésére.

De nagyon hamar kiderül, Aerys csak túszként akarta maga mellett tartani őt, és az apját dühíteni azzal, hogy a család reménységét kizárja jogos örökségéből. Ezek után Tywin gyorsan elhagyja Királyvárat, és magával viszi Cerseit, elválasztva a testvéreket egymástól. Végeredményben Jaime nem kapja meg sem a dicsőséget, sem a szeretetet, amire vágyott, cserébe viszont szolgálnia kell egy őrült királyt. Minden, ami motiválta őt, eltűnt. Nem tehetett semmit. Ott kellett állnia, nap, mint nap Aerys Targaryen mellett, miközben emberek kínhalálának volt szemtanúja. Nézte az egész udvarral együtt, hogy ártatlan emberek porrá égnek egy zsarnok szeszélyei miatt, miközben a birodalom a vesztébe rohan. Végül, az utolsó pillanatban Jaime megszegte az esküjét, és megölte a királyt, és a segédjét is. De Westerosban az ígéret szent. Azután, hogy Jaime megöli azt az embert, akinek a védelmére felesküdött, gyűlölik, és megvetik őt. Ő lesz a Királyölő. Esküszegő. A becsület nélküli ember.

Soha nem gondoltam, hogy az édes ilyen gyorsan keserűvé lesz.

george_r_r_martin_tu_z_e_s_je_g_dala_5.jpgSzomorú, hogy a legnemesebb tettéért gyűlölik őt. Az őrült király több száz, vagy több ezer ártatlan embert ítélt halálra és Jaime mentette meg őket ettől. Többet ért neki mások élete, mint a saját eszméi. Amint Ned Stark megérkezett, meglátta a halott királyt, és a “győztes” Jaimet, már el is ítélte őt. Nem kérdezett, nem adott neki időt, nem hallgatta végig. Senki sem tudja, mi is történt valójában abban a teremben. Végre elérkezett az, amiben mindenki reménykedett, és amit senki sem mert megtenni, mégis gúny illeti a város megmentőjét, mert könnyebb ítélkezni, mint figyelni. Így Jaime el sem mondja, mi történt valójában. Tudja, hogy mit tett, tudja, hogy nem volt választása, mégis szégyelli magát, és azt, amivé vált. Elrejti gyengeségeit, fájdalmát, be nem teljesült vágyait és vereségét a cinizmus, gúny, és kritizálás mögé. Mindent, ami számít neki (család, vallás, dicsőség, testvériség) kinevet. Úgy tesz, mintha semmi sem érdekelné már. Pajzsként tartja maga előtt a Királyölő nevet, ahogyan Tyrion a törpe létet. Inkább előadja a rosszfiút, mint végighallgassa a történetének átírását újra és újra.

A világ tele van szörnyűségekkel, Tommen. Harcolhatsz ellenük, nevethetsz rajtuk vagy nézheted őket anélkül, hogy látnád … visszavonulsz magadba.

Jaime, akinek voltak ideái, hitt a tisztességben és a lovagi erényeknek szentelte volna az életét, végül kiábrándult, és rájött, hogy a világ túlságosan romlott ahhoz, hogy ő vagy akárki más úgy élhessen benne, hogy egyetlen ígéretet sem szeg meg. Rájön, a hűséges kard veszélyes lehet rossz kezekben, és nem mindegy, kinek tesz fogadalmat. Így a harcokba, tornákba, csatákba menekül: ott nem számít ki ő, mit követett el, milyen a múltja, csak a tudása. Cersei karjaiban vigaszt nyer, családja körében védelmet, és önigazolást talál. De mikor Robb Stark fogságába kerül, mindez eltűnik, és lassan szembe kell néznie mindazzal, ami elől eddig elmenekült.

- Megbízom a szavadban, ser.

- No, ezt sem hallom túl gyakran.

george_r_r_martin_tu_z_e_s_je_g_dala_4.jpgBrienne kíséretében lassan egy másik Jaime-t kezdünk el megismerni. Mindketten kívülállók, és hamar kitűnik, mennyi közös vonásuk van. Brienne tiszta jelleme, szigorú becsületessége mutatja, milyen lehetett azelőtt Jaime. Bajtársak, majd bizalmas barátok lesznek, akik sokat tanulnak egymástól. Brienne mellett elkezd tisztességesebben viselkedni, visszatér a lovagi erényekhez, közelebb kerülve mindkettejük elveihez. Neki vallja be először, hogy ezek a lovagi erények végig benne voltak, különösen, mikor megölte Aeryst. Inkább eltűri, hogy megvessék, mint a cselekvés nélküli tétlenségért tiszteljék. Fogságba kerülnek, és Jaime-nek levágják a kardforgató kezét. Ez számára nem csupán egy végtag elvesztése: a teljes identitása, önmaga definíciója tűnik el. Mert milyen harcos az, aki nem tud kardot forgatni? A sérülése a király megöléséhez hasonlóan újraformálja őt, mert felül kell vizsgálja magát, mint embert. Mert nem csak az identitását, de a dicsőségét, a szégyenét és az erejét is elveszti.

Nincsenek igaz lovagok, ahogy istenek sincsenek. Ha nem tudod megvédeni magad, halj meg, és állj félre azoknak az útjából, akik képesek rá! Ezt a világot éles acél és erős karok uralják, ne hidd el, ha valaki mást mond!

Cersei mellett virágzik a negatív oldala, és az érzései kiszolgáltatottá is teszik, ami veszélyes eszközzé válik a nő kezében, amivel így vagy úgy, de elpusztíthatja őt. A dolgok, amiket Jaime megtesz a szerelemért, a családért, lehúzzák őt. Amikor eléri a célt, amiért feláldozott mindent, és végre hazatér, nem ugyanaz a család várja vissza: Tywin, elfordul tőle, mert nem akarja az örökségét, és a nevét továbbvinni. Cersei nem fogadja el azt, akivé a veszteségek formálták őt. Tyrion pedig kénytelen elmenekülni az őt ért vádak elől. Elveszítve azokat, akikhez mindig lojális volt, és a kezét, ami meghatározta, Jaime végül magára marad, elgyötörten. De különös dolog történik, mikor valakivel átéli a legnagyobb félelmét, elveszít mindent, és túléli ezeket: egészen szabad lehet, és önmaga egy teljesen új verzióját fedezheti fel. Ő választhatja meg, mihez kezd, melyik útra lép. Így elindul az esküit teljesíteni, hogy visszanyerhesse a becsületét.

Amikor végzett, a lap háromnegyed része még mindig kitöltésre várt a vörös pajzson ordító aranyoroszlán és az alul látható üres, fehér pajzs között. A történetét Ser Gerold kezdte el lejegyezni, Ser Barristan Selmy folytatta, de a többi rész megírása magára Jaime Lennisterre várt. Mostantól kezdve azt ír oda, amit akar… Amit csak akar…

george_r_r_martin_tu_z_e_s_je_g_dala_1.jpgBy BubuMaczkó 2018. június 19.

A bejegyzés alapjául szolgáló kötetek:

George R. R. Martin: Trónok harca, az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

George R. R. Martin: Királyok csatája, az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

George R. R. Martin: Kardok vihara, az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

George R. R. Martin & Elio M. García Jr. & Linda Antonsson: A tűz és jég világa, az IPC Könyvek gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvkuczko.blog.hu/api/trackback/id/tr2714058734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

11110000 2018.06.20. 12:25:34

A regényfolyam címe még a szarul sikerült magyar fordításban is A tűz és jég dala (A Song of Ice and Fire - valójában Egy dal tűzről és jégről, merthogy az of nemcsak birtokos esetet fejez ki az angolban), és nem világa, meg nem csupa nagybetű.

Nos, fentiek fényében eddig volt érdemes olvasni az irományt. Ha valaki ennyire nincs képben azzal, amiről ír, akkor minden további szó fölösleges.

m.t. 2018.06.20. 13:29:23

Egyik kedvenc szereplom a regenysorozatbol, hihetetlen jol van eloadva.

Az elso konyvben azert tunik gecinek mert kizarolag Ned szemszogebol ismerjuk meg. Aztan amikor a sajat nezopontjara valt a narrativa akkor hirtelen kiderul hogy megse ugy van az ahogy.

Könyvkuczkó 2018.06.20. 13:33:42

@m.t.: Nekem is nagy kedvencem. Ő mutatja be legjobban, hogy Martinnál, ha életben is maradsz, és el is érsz egy célt, közben általában elveszted a legfontosabbat, vagy azt, amiért indultál. Jaime-re igaz talán legjobban, hogy attól függ a megítélése, éppen kinek a szemszögéből nézzük.
Az első könyvben még ott van Bran szemszöge is, de az sem segít sokat ;)
A másodikban bírom még a Catelynnel folytatott beszélgetését, de Brienne mellett tér leginkább magához.
Ned után sok mindenről derül ki, hogy mégsem úgy van az, ettől olyan zseniális, ahogy Martin megírta ezt.

chrisred 2018.06.20. 14:06:34

@m.t.: Igen, Jaime esetében működött a legkatartikusabban a POV szisztéma. Már mindent tudtunk róla, az életéről, a tetteiről, el is helyeztük őt a világképünkben, amikor hirtelen az ő szemszögéből kezdtük látni a világot. (Azért persze korábban is árnyaltabb volt a kép, nem csak Ned, hanem Tyrion fejezeteiben is volt szerepe.)

Könyvkuczkó 2018.06.20. 14:10:55

@chrisred: Ő példázza a legjobban, hogy az azonnali ítélkezés mennyit árthat, főleg, ha egy Ned Stark szintű ember még el is terjeszti.
Viszont ha az az ember lenne Jaime, akinek állítják, le sem szállt volna a trónusról... Ez az, ami elgondolkodtató az elején, és nem illik a képbe.
De igazad van, Tyrion is beszél róla, de ő a többiekhez képest túl pozitívan, így elfogultnak gondolhatja az olvasó először.

Könyvkuczkó 2018.06.20. 15:39:50

@11110000: Köszönöm a tájékoztatást, ismerem a könyvfolyam angol címét, a magyar fordítást és a jelentést is!
Mint a bejegyzés végén is látható, az egyik könyv, amit olvastam A tűz és jég dala könyveken kívül, "A tűz és jég világa" címet viseli. Így az erről a világról írt bejegyzéssorozatomnak ezt a címet adtam, utalva a kiegészítő könyvre.
A bejegyzés elejét átírtam, amint nem csak tablet volt kéznél (amin nem lehet szerkeszteni).
Köszönöm az észrevételt!

ételizésítő 2018.06.20. 15:40:14

Gondoltam, paraszt, hogy a faszságodat leíró hozzászólást nem mered megjelentetni.
Vagy te annyira gerinctelen seggfej.

Jó szórakozást a büdös kurva anyáddal. Csinálj magadnak kistestvért, gerinctelen faszkalap.

Könyvkuczkó 2018.06.20. 15:47:50

@ételizésítő:
Ahhoz képest, hogy szerinted felesleges minden szó...
Gratulálok, remélem, jobban érzed magad!
A továbbiakban javaslom, hagyjuk egymást békén, elég nagy az internet...