Legendás könyvek és megfigyelésük

Könyvkuczkó

Tűz és jég világa: Tyrion Lannister, a kis túlélő

2018. június 23. - Könyvkuczkó

(Aki nem olvasta a Trónok harca c. könyvet, annak most szólok, az éj sötét, és tele cselekményleírással!)

george_r_r_martin_tu_z_e_s_je_g_dala_9.jpgTyrion Lannister egy törpe. Ez önmagában több hátránnyal jár, mint előnnyel, de ő Westerosban él, ahol a fizikai erő dominál. Ráadásul édesanyja belehalt a születésébe, így a családja nagy része megveti, gyűlöli őt. Az apja, Tywin sosem heverte ki szeretett felesége elvesztését, a család hírnevén esett szégyenfoltot. Bármilyen racionális legyen is, minden észérve elpárolog, amint "a kis torzszülött" szóba kerül. Nővére, Cersei női jelenlét és példakép nélkül marad, ami soha el nem múló dühöt ébreszt benne kisöccse iránt. Ébredező kegyetlenségének Tyrion az első igazi célpontja. Egyedül Jaime az, akinek a védelmére, bajtársias szeretetére számíthat ebben az ellenséges közegben, amit a saját családja jelent. Tyrion azonban nem csak túléli az akkor esélytelennek tűnő gyermeki éveit, hanem korának egyik legmeghatározóbb figurájává növi ki magát. Hogyan lehetséges ez?

Valós képem van erényeimről és gyengeségeimről. Az én fegyverem az elmém. A fivéremnek ott a kardja, Robert királynak ott a harci pörölye, nekem pedig az elmém… az elmének pedig könyvekre van szüksége, ahogyan a kardnak fenőkőre, ha meg akarja őrizni élességét – Tyrion megütögette a könyv bőrfedelét. – Ezért olvasok annyit, Havas Jon.

Mivel nyilvánvalóan nincs esélye a lovagi címre, viadalokon való részvételre, már kiskorától fogva a könyvei mögé bújik. Az olvasás nem csak rendkívül műveltté teszi, de a beleérző képességét, fantáziáját, logikáját is fejleszti. Mivel édesapja szeretetére, elfogadására vágyik leginkább, figyeli őt, és rengeteget tanul tőle a politikáról, harcról, igazgatásról. Ettől lesz Ned Stark tökéletes ellentéte, mint stratéga. Tisztában van vele, miben kell segítséget kérnie, és kihez fordulhat a problémájával. Ráérez, ki az, aki majd elterjeszti, amit tőle hall, ki fogja megőrizni a titkát. Tudja, kiben bízhat meg, és kiben nem. Ha mégsem lenne biztos benne, kis játékkal, csellel előhívja a többiek igazi énjét. Mindent megjegyez, elraktároz, hátha később hasznára válhat. Bármilyen jószívű is legyen, mindig éber és óvatos marad, végső esetben komoly erőkkel védi magát. A vele született örök kíváncsisága hajtja, konstans felteszi magában, vagy hangosan ugyanazt a kérdést: Mi motiválja, mi hajtja a körülötte élőket? A műveltsége, humora, empátiája pedig remek alap, hogy jó beszélgetőpartner legyen. Az emberek szívesen megosztják vele mik hatottak rájuk, milyen életük van, hogyan gondolkoznak, miben hisznek, mivel törődnek.

Ez után különleges figyelmet szentel nekik. Nem csak azt nézi, ő mit érezne a helyükben, hanem azt is, mit gondolna, ha ugyanazzal az élettapasztalattal, státusszal, vággyal rendelkezne, mint ők. Szívesen megnyílik másoknak, megteremtve a bizalmat. Nem erőszakosan faggat, nem interjúztat, hanem valódi beszélgetést kezdeményez. Tudja, az emberek sokkal gyakrabban mutatják ki, mondják el, mi hajtja őket, mint azt elsőre, figyelmetlenül gondolnánk. Szívesen beszélnek arról, ami érdekli őket, ha van, akinek elmondhatják. Közben olvas a másik külsejéből, veselkedéséből, hangneméből. Elemez, gondolkodik, következtet. Ezek a belső monológok általában humorosan vannak bemutatva, de nagyon sokat elmond, milyen gyorsan pörögnek Tyrion gondolatai, és mennyi iróniával kezeli a valóság és az elmondottak közötti különbséget.

Megszülettem. Életben maradtam. A bűnöm, hogy törpe vagyok, bevallom! Hiába bocsátott meg nekem jó apám oly sokszor, én makacsul kitartottam e romlottságomban!

Tyrion nem hagyja, hogy a testi hátránya akadályozza a kalandos természetét, kíváncsiságát, és megragadja a napot. Ha kíváncsi a Falra (vagy épp szeretne levizelni a világ tetejéről), nekivág a legkegyetlenebb útnak is, fityiszt mutatva a rá leselkedő veszélynek. Bár ez rámutat személyiségének önpusztító oldalára is. Az ő tragédiája, hogy a szülői törődést sosem tapasztalhatta meg, és önmaga is elhitte, nem érdemel szeretetet. Furdalja a lelkiismerete az édesanyja halála, és a családnak okozott gyász miatt, igazolva érzi a szenvedést, amit az apja és a nővére okoznak neki. Azt is sikeresen elhitetik vele, hogy egy hétköznapi nő nem szerethetné őt, csak egy prostituált. Első feleségét apja gyakorlatilag azzá teszi, és kemény leckét ad fiának arról, mi jár neki, és mi nem. Egy ponton a vágy, hogy a családja elismerje őt, és az érdemeit, átfordul neheztelésbe, feloldhatatlan ellentétet okozva a családban. Ezt a belső gyötrődést, vívódást iróniával, cinikus megjegyzésekkel, fekete humorral palástolja.george_r_r_martin_tu_z_e_s_je_g_dala_10.jpg

Bár Westeros egyik leggazdagabb családjának a tagja, kívülálló. Legtöbbször megvetéssel, megaláztatással, gúnnyal kell szembenéznie. Mivel számos ilyen helyzetből vágta már ki magát, mélyen együttérez a hozzá hasonló sorsúakkal: kirekesztettekkel, megalázottakkal, fattyakkal, törpékkel, és egyéb törött lelkekkel. Őszintén törődik másokkal, lelki sérelmeit így formálja valami jobbá. Eleinte óvatossága, és a keményen elszenvedett leckék miatt palástolja érzelmeit, ami mögé nehéz bepillantani. Ha valaki méltónak bizonyul bizalmára, az egy végtelenül hűséges, kedves, és becsületes ember szeretetét nyerheti el, akire minden körülmények között számíthat. Sajnos legtöbben nem látnak a külseje mögé és nem is érzékelik, mit jelent az odaadása, amíg el nem veszítik azt.

Sose felejtsd el, ki vagy. A Világ nem fogja. Viseld páncélként, és akkor sosem fordíthatják ellened.

A stratégiája, bár magán viseli a nyomát a családi gondolkodásnak, kiemelkedik a többiek módszerei közül. Tywin nem kérdez, nem felszólít, hanem kijelent. Persze, ha megszólal mögötte a “Castamere-i eső”, könnyebb megmondani, hogy a másik mit fog, vagy mit nem fog megtenni. Egy ilyen ember szavának súlya van. Cersei a státuszát, hatalmát fitogtatja, és parancsot oszt. Számára a tökéletes fegyver egy zsoldos, aki nem kérdez, és vakon engedelmeskedik. Tyrion ezzel szemben nem azt hajtogatja, őt mi érdekli, őt hogyan szolgálhatják legjobban mások, ő mit parancsol, ő hogyan szeretné elérni a céljait, hanem figyel, kivel van dolga, és az illetőt mi motiválhatja.

Sokan nem látják a mérete miatt, nem veszik komolyan a viccei miatt, nem tekintik valódi ellenfélnek, így őszintébben kommunikálnak a jelenlétében, könnyen elárulják magukat, és észre sem veszik, közben valaki megfigyelte őket. Ez a fajta láthatatlanság sok helyzetben előnyös, különösen, ha valaki megragadja az alkalmat. Ő meghallgat mindenkit, megfogalmazza a céljaikat, és elmondja az ő nyelvükön, ezeket rajta keresztül kaphatják meg legkönnyebben. Sikeresen el is éri, hogy a saját vágyaikat az övéivel együtt lássák megvalósulni. Ha elsőre nincs eredménye, több szemszögből megvizsgálja ugyanazt a kérdést, ugyanazt az ajánlatot más módon teszi fel, finomít a hangnemén, engedményeket tesz, megkeresi a kiskapukat, köztes megoldásokat. Mindent megtesz, hogy békésen rendezze ügyeit, észérvekkel vitázik. Ha valaki olyan ügyes, mint Tyrion, egy ilyen egyezséggel mindenki jól járhat. Kiismerni a többieket, kiaknázni az előnyös tulajdonságaikat, kommunikálni velük, motiválni őket, kitartani mellettük, alkalmazkodni: ilyen egy jó vezető.

Néha egy nagyon kicsi ember is óriási árnyékot vethet.

george_r_r_martin_tu_z_e_s_je_g_dala_7.jpgBy BubuMaczko 2018. június 23.

A bejegyzés alapjául szolgáló kötetek:

George R. R. Martin: Trónok harca, az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

George R. R. Martin: Királyok csatája, az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

George R. R. Martin: Kardok vihara, az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

George R. R. Martin & Elio M. García Jr. & Linda Antonsson: A tűz és jég világa, az IPC Könyvek gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvkuczko.blog.hu/api/trackback/id/tr814066985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.