Legendás könyvek és megfigyelésük

Könyvkuczkó

2018. első félév

2018. július 09. - Könyvkuczkó

bubu_konyves_28.jpg

Az idei év hozott számomra pár újdonságot, de alapvetően az otthonos, megszokott mederben folyik. Év elején a korábbi ritmus, lendület megmaradt. Most, nyár elején ez kicsit lelassult, de ez így szokott lenni. Közben a blog külseje átalakult, és folyamatosan formálódik. Saját fotókat töltök épp fel korábbi, és frissebb bejegyzésekhez is, és új instagram fiókot is nyitottam, kizárólag a blognak. Így még jobban tükrözi az ízlésemet, és remélem, Nektek is tetszik így… Új sorozatokat indítottam a blogon: karakterrajzok, szimbolika, kicsit bővebb fejtegetések kapnak itt helyet. Szeretek így jobban belemélyedni egy-egy történetbe, a sorok közötti üzenetekbe, tervezem folytatni, újabb kötetekre kiterjeszteni ezeket a posztokat. Elindult a Könyvkuczkó Könyvklub, amin belül kialakult egy egymásra kacsintó kis társaság, akiknek mindig várom a véleményét, és akikkel jó érzés “találkozni”. Továbbra is szívesen látjuk az érdeklődőket, akikkel együtt kitárgyalhatjuk az olvasottakat.

Ami az olvasmányokat illeti: az utóbbi hat hónapban negyvenkét könyvet olvastam el, a moly szerint durván 13500 oldalt. A várólistacsökkentés eddig idén halad a legjobban. A 2x12 kiválasztott könyvből hetet olvastam el, és a következő két hónapra a Könyvklub választása szerepel a listán, tehát komoly esélyem van, hogy idén sikerüljön teljesítenem ezt az eddig mumusnak számító kihívást (kopp-kopp). A tényleges várólistám egy kisebb selejtezésnek köszönhetően a vásárlásokkal együtt is csökkent tizenhét könyvvel. A nagyobb beszerzéseket is letudtam a Könyvfesztiválon online, de inkább a Könyvéten személyesen. Innentől főleg megkezdett sorozatok további köteteit, kedvenc írók új könyveit tervezem beszerezni. Plusz előfizettem három hónapra a Book a Sloth Club felnőtt dobozára, alig várom az első dobozom.

Az oldalon az eltelt hat hónap alatt 44 bejegyzés született. Számomra hihetetlen adat, hogy ebben az időszakban az oldalmegtekintések száma meghaladja a 45000-et. Összesen pedig 61000-szer tekintettétek meg az oldalt. A bejegyzésekkel kapcsolatban korábban is megfigyeltem, hogy nem feltétlenül egyeznek, amik hozzám állak legközelebb, és azok, amik hozzátok. Itt egy kis összehasonlító lista:

Ami meglepett, a klasszikusok sikerei. Egyúttal örülök is neki, mert ez irányt mutat, hogy a népszerű sorozatok, újdonságok mellett érdemes ezekről is írnom, így a továbbiakban mindenképp sort kerítek több ilyen könyvre is. Az új rovatok sikerére sem számítottam, legalábbis ilyen mértékben. Örömmel tölt el, és arra bíztat, hogy a kósza ötleteimet ne hagyjam figyelmen kívül, mert jó dolgok sülhetnek ki belőle. Most pedig a népszerű féléves könyves körkérdés alapján jöjjön a félévi olvasmányaim konkrétabb véleményezése:

bubu_konyves_16.jpg

1. A legjobb 2018-as olvasmányom

Margaret Atwood: A szolgálólány meséje. Fájdalmasan aktuális történet, érzékeny és személyes írásmód. Az a fajta könyv, amit lassan olvastam, elgondolkozva, merengve a számtalan jelentésén, figyelmeztetésén.

2. A legjobb folytatás, amit 2018-ban olvastam

George R. R. Martin: Kardok vihara. Új kedvenc a fantasy világából nálam abszolút A tűz és jég dala regényfolyam. De nem egyszerre olvasom, kellett egy kis szünet az első rész után, hogy megemésszem, minden szálat, szereplőt átértékeljek magamban. Ez indított el bennem a fent leírt ötletek közül többet is, így rengeteget adott. Külön kiemelném hozzá A tűz és jég világa című kiegészítő kódexet, ami teljessé tette a történetet.

3. Friss megjelenés, amit még nem olvastam, de szeretném

Fredrik Backman: Egymás ellen. A molyon én vezetem a Backman kihívást, és sajnos elspoilerezték, így várok pár hetet, hátha elfelejtem, de mindenképp sort kerítek rá.

4. Legjobban várt friss megjelenés az év második felére

Hamarosan érkezik Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl című könyve, és Mary Ann Shaffer & Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaságának újabb kiadása. Szintén nagyon várom a KULT Könyvek sorozatok folytatásaként érkező The Mermaid and Mrs. Hancock-ot Imogen Hermes Gowartól és a Drága kis szívem-et Gabriel Tallenttől.

5. Legnagyobb csalódás(ok)

Sajnos ez a lista nem rövid idén: Graeme Simsion: Örökké holnapig, John Green: Csillagainkban a hiba, Elena Favilli & Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak, Colm Tóibín: Nora Webster, Neil Gaiman: Óceán az út végén és végül C. J. Redwine: Az árnyékkirálynő. Az első négyhez puffogó poszt is készült, ott minden ellenérzésemet leírtam. Nora Webster diszfunkcionalitása dühített, a személyisége pedig nem kapott mélységet szerintem. Az Óceán az út végén nekem sok volt az abszurditásból, Az árnyékkirálynőt pedig egyszerűen untam.

6. Legnagyobb meglepetés

Rosalie Ham: A ruhakészítő. Nem csak a történet tartogatott olyan fordulatot, amire nem számítottam, de a szarkasztikus hangvétel is üdítő volt.

7. Kedvenc új szerző (debütáló vagy számomra új)

Margaret Atwood. Amint írtam, az írásmódja magával ragadó, és az ötletei is nagyon megfogtak. Itthon már vár A vak bérgyilkos és az Alias Grace, és nagyon várom, hogy újra Atwood könyv legyen a kezemben.

8. Legújabb könyves szerelem

Charlotte Brontë: Jane Eyre. Míg nem olvastam a Brontë nővérektől, abszolút Jane Austen volt nekem az etalon női klasszikusok terén. Nagyon élvezem a mélyebb lélektani ábrázolást és a komolyabb hangnemet, amivel ebben a könyvben találkoztam.

9. Legújabb kedvenc karakter

Tyrion Lannister. Az első könyvben megkedveltem a legkisebb fiktív könyvmolyt, de a második és harmadik részben azt is megmutatta Martin, milyen sokra mehet valaki, aki állandóan a könyveket bújja. Olyan tulajdonságait fejlesztette, amiknek köszönhetően nem csak túléli Westerosban, de befolyása is lesz, és még élvezi is.

10. Egy könyv, amin (majdnem) sírtam

A. J. Finn: Nő az ablakban. Nem sírtam, de belement valami a szemembe. Hogy melyik résznél, az erősen cselekményleírás lenne. De nagyon erős kíváncsiságot, szimpátiát keltett bennem a főszereplő, magával ragadott a hangulat, így fogékony voltam nagyon erre a történetre.

11. Egy könyv, ami boldoggá tett

Tittel Kinga: Mesélő Budapest. Külföldön élő magyarként minden oldal, minden történet az otthont jelentette. Nem írtam róla, mert nagyon személyes élmény volt ez a könyv. Öröm volt olvasni.

12. Kedvenc filmes adaptáció, amit idén láttam

Nem tudom, mennyire lehet egy ekkora szenvedéspornót, mint A szolgálólány meséje, kedvencnek nevezni, de az biztos, nagy hatással volt rám. Ha szigorúan film, A ruhakészítőt mondanám: Kate Winslet egy istennő benne, és a korábban említett hangvételt tökéletesen elkapták.

13. Kedvenc értékelés, amit idén írtam

Böszörményi Gyula: Nász és téboly. Ambrózy báró utolsó esete teljesen levett a lábamról, és kihívás is volt szavakba önteni, miért tetszett annyira a könyv. A sorozatot csak ajánlani tudom mindenkinek, már a családban is terjesztem, sikeresen. Cél, hogy ómagyarul beszéljünk ;)

14. A legszebb könyv, amit idén kaptam

Donna Tartt: Az Aranypinty. Az ilyen egyszerűen nagyszerű, ötletes, igényes borítókkal teljesen le lehet venni a lábamról.

15. Amit mindenképp szeretnék még az idén elolvasni

Robert Galbraith: Gonosz pálya, Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka, Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl és Mary Ann Shaffer & Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság.

bubu_konyves_44.jpg

Még egyszer szeretném megköszönni a sok kedves üzenetet, a közösségi oldalokon jelen levő kellemes társaságot, az aktív részvételt a könyvklubban, és a sok élményt! Nektek milyen volt az idei első félév? Milyen terveitek vannak?

By BubuMaczkó 2018. július 9.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvkuczko.blog.hu/api/trackback/id/tr4414102055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

myinnerworld 2018.10.09. 21:37:10

Szia ! Én is nagyon vártam Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl c. könyvét de sajnos a kiadó meggondolta magát ha jól tudom :( van esetleg infód róla?
A nő az ablakban màr régóta a polcomon figyel ,mert sok rossz vélemènyt olvastam de te most ismét meghoztad a kedvem hozzá :)

Könyvkuczkó 2018.10.09. 21:41:38

@myinnerworld: Szia!
Sajnos én sem tudok többet, mint amit láttam: egyre halasztották a megjelenést, majd teljesen eltűnt a kiadó és az áruházak oldaláról is. Csak remélem, hogy ha nem adja ki az Édesvíz, akkor a jogokat esetleg eladják másnak...
Köszönöm! Remélem, nem okoz majd csalódást. Szerintem mindenki máshogy lát egy könyvet, pláne a krimi / thriller műfajban. Én általában hálás olvasó vagyok, mert nem olvasok ezekből túl sokat, nagyon kíváncsi vagyok, és ritkán jövök rá a megoldásra (de akkor nagyon). De én is sok negatív véleményt olvastam róla, szerencsére csak azután, hogy én is kézbe vettem / írtam róla.