Legendás könyvek és megfigyelésük

Könyvkuczkó

Húsz dolog, amit J. K. Rowling tanított nekünk

2018. július 31. - Könyvkuczkó

Ma van Joanne Rowlingnak, és egyben az általa alkotott legismertebb karakternek, Harry Potternek a születésnapja. Immár több, mint húsz éve nem csak Rowling munkássága, hanem a személye is jelentős hatással van a világra. Az életrajzát olvasva egy nagylelkű, szenvedélyes, és a maga nemében páratlan példakép rajzolódik ki előttünk, akitől nagyon sok mindent tanulhatunk.amit_j_k_rowling_tanitott_nekunk_1.jpg

Amit a saját történetével mutatott:

1. Milyen mélyponton lenni: egy rövid házasság után, depressziósan, segélyből élve írta meg a Harry Potter sorozat első epizódját. Követhettük azt is, hogyan lehet kikerülni egy ilyen siralmas helyzetből: rengeteg munkával, elszántsággal, mindennapi küzdelmekkel.

2. A hibák az életünk szerves részei, és többet okulhatunk belőlük, mint bármilyen vizsgából. Ha azon jár az eszünk, hogyan kerülhetjük ki őket, elmehet mellettünk az élet. Lehetetlen malőrök nélkül igazán élni.

3. Ahogyan őt sem védte meg tehetsége az élettől, úgy senki mást sem fog. Bármilyen sikeres, lelkes író, műveire és jellemére is nagy hatással voltak életének tragédiái. Ő viszont nem siránkozott felettük, inkább művészetté formálta őket.

4. A varázslat része a mindennapjainknak, rajtunk múlik, mihez kezdünk vele. Az erő velünk bennünk van, nekünk magunknak kell lépni, minden adottságunkkal, és bátorságunkkal, hogy jobb hely legyen a világ. 

5. A képzelőerő fontosabb, mint gondolnánk. Hogyan viseltetnénk empátiával mások iránt, akiknek sosem jártunk a cipőjében, ha nem tudnánk a helyzetükbe beleélni magunkat?

6. Ne tettessük magunkat valaki másnak, a magunk elvárásainak akarjunk megfelelni, és ha van egy elképzelésünk az életünkről, menjünk utána bátran!

7. Megéri szembenézünk a félelmeinkkel, kilépni a komfortzónánkból. Lesznek veszteségek, változások, de a végén megláthatjuk, mi az, ami állandó, és mi az, amit nem veszítettünk el.

8. Sose felejtsük el, honnan jöttünk és mindig álljunk ki másokért is!

9. Nem lehetsz elég sikeres, hogy ne feszegesd tovább a határaid. Sőt, ott kezdődik az igazi siker, ahol önmagad állíthatod újabb és újabb kihívások elé.

10. Nem vagy egyedül, bármilyen magányosnak is érzed magad. Ha közel engedsz másokat, meglephet, mennyi hozzád hasonló van.

amit_j_k_rowling_tanitott_nekunk_2.jpgAmit Harry Potter sorozat által láttatott:

11. Senki sem születik jónak, vagy rossznak: Mindenkiben van fény, és sötétség is. Rajtunk múlik, melyik oldalra hajlunk és mire használjuk a képességeinket.

12. Az igaz barátság segíthet elérni, túlélni bármit: trollt, háborút, fizikai és érzelmi megpróbáltatást. Így mindent megér.

13. Nem szégyen átérezni a fájdalmat, gyászt, félelmet, hanem tagadhatatlan része a gyógyulásnak, elengedésnek. De még a legsötétebb óráinkban is megláthatjuk a fényt.

14. Azért, mert valamit egy bizonyos módon megszoktunk, nem biztos, hogy jó úgy, ahogy van. Olykor nem árthat friss szemszögből megnézni, és felülvizsgálni a dolgokat.

15. A bátorság sokféle és szokatlan álarcot ölthet, és nem csak annyit jelent, hogy forró fejjel rohanunk a veszély felé. Kiállni a jóért, megvédeni a védtelent, segítséget kérni, vagy épp szembemenni a barátainkkal, mind egy különböző megnyilvánulása a belső erőnek .

16. Mindig lesznek emberek, akik hazudnak csalnak, ölnek, hogy minél feljebb jussanak. Így eljöhet az az idő, amikor a hatalomban nem lehet bízni, és a saját kezünkbe kell vegyük az irányítást.

17. A pénz nem minden. Különösen akkor, ha nincs kivel megosztani, amink van.

18. Ha ismered valaki történetét, megértheted, mi formálta azzá, aki. Legyünk olyan emberek, akik meghallgatják ezeket a történeteket, és változtatnak!

19. Az igaz szeretet nem múlik el nyom nélkül, és akiket szeretünk, velünk maradnak. Örökké.

20. Egy könyv megváltoztathatja az életed!

Nektek mi a legfontosabb, amit Rowlingtól kaptatok?

amit_j_k_rowling_tanitott_nekunk_3.jpgBy BubuMaczkó 2018. július 31.

Illusztráció: Fénylabor

J. K. Rowling könyvei Magyarországon az Animus Kiadó és a GABO Kiadó gondozásában jelentek meg. Itt és itt megrendelhetőek!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvkuczko.blog.hu/api/trackback/id/tr3414152749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Melinda Kalmár 2018.08.01. 17:10:08

1. Mindegy hol vagyok, ott kell helytállnom.
2. Felelősséget vállalni önmagáért, tetteimért, társaimért - a világért nem választás kérdése. A felelősségvállalás kötelesség.

Könyvkuczkó 2018.08.01. 17:11:43

@Melinda Kalmár: Pontosan :) Olvastad Az élet dolgait is? Az nagyon sokat hozzátesz a "Rowling-filozófiához"...

bandiras2 2018.08.01. 23:38:21

A szabad fegyverviselés fontosságára.
Hol lennének a gyermekek, ha fegyver/pálca nélkül kellett volna kiállniuk a sötét erők ellen?
Majd hívják a mágikus rendőrséget!
- "Zene" kérem várjon, jelenleg minden ügyintézőnk foglalt, hamarosan kapcsoljuk /clack/
Mágikus rendőrség miben segíthetek?
Itt a valdemort csicskája, és meg akar ölni!

És 15 perc múlva kiér a rendőr meg a dementorokkal, begyűjteni a huláűkat, az elkövető meg héthatáron túl jár.

Öngondoskodásra tanít. Az állam nem véd meg. Az állam nem gondoskodik. Az állam csak megtorol ha szerinte rosszat csináltál. Az pedig hogy mi a rossz, az bármikor megváltozhat. Viszont a népet igen könnyű elnyomni ha fegyvertelen. Nem csoda hogy a kommunizmusban csak a legmegbízhatóbbaknak lehetett fegyvere, akik "szükség esetén" akár a saját anyjukat is lelőnék parancsra, de azokat aztán fel is fegyverezték ugye munkásőrség? Kicsit korábban meg mikor adolf lerohanta a lengyeleket, és betiltotta a fegyvertartást minden meghódítottnak, különösen a zsidóknak, egy rakás zsidó úgy döntött hogy nem tanúsít jogkövető magatartást, és fegyveresen bevették magukat a lengyel nagyerdőkbe.
en.wikipedia.org/wiki/Jewish_partisans#Poland
Ők túlélték.
Az engedelmes birkák meg mentek a vágóhídra. És ezért van minden eszközzel megtiltva az állampolgári önvédelem. Mert az igazi ellenséged nem a betörő, hanem a hatalom. Mert a betörő ellen harcolhatsz, de ha a nép fegyvertelen, akkor 1% fegyveres korlátlanul uralhatja a többi szerencsétlent.
És ez a Harry Potter legfontosabb tanulsága. ikor Pink gender studies dolores konkrétan még az önvédelmet is betiltotta, mert a hatalom majd jobban tudja hogy mire van az állampolgárnak szüksége, és az önvédelem képessége nincs a listán.

Könyvkuczkó 2018.08.01. 23:43:25

@bandiras2: Igen, Rowlingot láthatóan foglalkoztatja az elnyomás, a hatalom, a manipuláció és az önvédelem. És ezekről nem csak felnőtteknek beszél.