Legendás könyvek és megfigyelésük

Könyvkuczkó

Varázsvilág: Ginny Weasley, avagy a trauma formáló ereje

2018. szeptember 25. - Könyvkuczkó

Az élet tele van meglepetésekkel. Kisebb-nagyobb megrázkódtatásokkal, fordulatokkal, váratlan eseményekkel. Traumákkal, amik vagy legyőznek, vagy megerősítenek. Akárhogyan reagálunk rájuk, megváltoztatnak minket. Elvehetnek belőlünk valamit, amit már sosem kaphatunk vissza. Olyan tanulságokkal szolgálhatnak önmagunkról, a világunkról, amit nem felejtünk el. Meglephetnek minket, de közben olyan erőt is adhatnak, amit senki sem vehet el tőlünk. Erre a változásra a legjobb példa Ginny Weasley a Harry Potter sorozatban. Ahhoz, hogy láthassuk, milyen hatással volt rá Tom Denem naplója, érdemes közelebbről megnézni, honnan indult, és hová érkezett.ginny_weasley_3.jpg

Ginny cipőjébe lépve

A tizenegy éves Ginny helyzetébe könnyen beleélhetjük magunkat: egy kislány, aki kicsit el van veszve a testvérei között, mert még nem találta meg a hangját. Közben igazi rajongást érez egy idősebb fiú iránt, aki hősies, kedves és ideális példakép egy olyan lánynak, aki még keresi a helyét a világban. Állandóan rá gondol, és alig várja, hogy végre találkozhasson vele az iskolában. Majd egy reggel, minden figyelmeztetés nélkül ott ül a reggelizőasztalnál. Senki nem figyelmeztette Ginny-t, akit felkészületlenül ért ez a helyzet. Zavarát tovább fokozza az érzéketlen viselkedés felé, mikor elkezdik Harry előtt ugratni őt a vonzalmával. Ez tökéletesen mutatja, nem veszik komolyan őt, azt hiszik, ez csak valamiféle bugyuta ábránd, bármit is érezzen valójában.

Majd Ginny elkezd iskolába járni, és kinyílik előtte egy teljesen új világ. Kicsit szorong, izgul, milyen is lesz az iskola, lesznek-e barátai, mit fog tanulni, melyik házba fog kerülni. A Weasley név miatt valószínűleg lesz, aki piszkálni fogja, hiszen mindenki tudja, hogy a család szerény anyagi körülmények között él. Ebben a helyzetben bárkinek jólesne egy kis támogatás, egy megértő, baráti gesztus. Sajnos Ginny ezt a legrosszabb helyen találja meg: a naplójában. Találkozik egy fiúval, aki más, mint a többiek, aki igazán érdeklődik iránta, meghallgatja a gondolatait, kíváncsi rá, bármiről szeretne beszélgetni. Komolyan veszi őt, nem neveti ki, együttérez vele. Természetes, ha egy idő után mindig vele akar beszélgetni, senki mással: órák közben, reggel, este. Mert elmondhat neki bármit, és nála nem csak hetedik a sorban.

Az is természetes, hogy viszonozza mindezt, és örömmel megtesz apró szívességeket, amiket a legjobb barátja kér. Ez a legkevesebb, amit az ember lánya megtehet egy igaz barátnak. És végre ő segíthet valakinek, hasznosnak érezheti magát. De egy idő után a kérések átlépnek egy határt, és eljön a pont, mikor már nem szeretne tovább segíteni neki. Mikor már nem teheti, mert egyszerűen nem érzi helyesnek. Próbálja elkerülni őt, nem beszélni vele. De nem mer segítséget kérni, mert úgy érzi, a családja nem veszi komolyan. Eddig nem tették, miért most kezdenék? Az egyetlen, aki meghallgatta az, akit el kellene utasítania most. Kétségbeesésében Ginny megteszi az elképzelhetetlent. Átlépve ezen a határon szégyenli magát és retteg mindenkitől, de leginkább önmagától. Közben még mindig hiába vágyik arra, hogy családi körben komolyan vegyék és figyeljenek rá.

A titkok kamrájában

Hányszor mondtam neked, hogy ne bízz meg semmiben, ami gondolkodik, de nem látni, hogy hol tartja az eszét!

ginny_weasley_4.jpgAz első roxforti évében sárvérű diákok kövültek meg és az iskola igazi horror helyszínévé változott. De nem Draco Malfoy, vagy Voldemort volt ezekért a felelős, hanem a megszállt Ginny. Ez a kötődés, ami először jó érzéssel töltötte el, a végén embereket tett ki életveszélynek, kakasokat pusztított el, börtönbe juttatta Hagridot, és majdnem bezáratta az iskola kapuit. Ráadásul saját rajongása tárgyát is veszélybe sodorta, önmagával együtt. Ginnynek nem maradt választása: vagy feláldozza önmagát, hogy minél távolabb legyen azoktól, akiket szeret, hogy megvédje magát, vagy erősebbé válik tőle, és soha többé nem engedi, hogy ezt újra megtehessék vele, vagy a szeretteivel. Így hát alámerült a titkok kamrájába lelkiismeretfurdalásával, félelmeivel és ezek okozójával, Tom Denemmel.

Hihetetlen veszélynek tette ki magát, feltárta a saját lelkét, bizonytalanságát, félelmeit, vágyait abba a naplóba. Teljesen átadta magát neki, ami végtelenül sebezhetővé tette őt, és kiszolgáltatottá Voldemortnak. A hetedik kötetben látszik, mit tesz Harry-vel, Hermionéval, de főleg Ronnal a horcrux közelsége. Ginny nem csak közel tartotta magához a naplót, de beszélt hozzá, megnyugvást, hamis biztonságot talált benne. Miközben Voldemort erősödött, ő egyre csak gyengült. Az izolációja, és ezzel együtt a félelmei folyamatosan nőttek, míg el nem uralkodtak rajta. Így szállhatta meg a lelkét a napló. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy Harry lélekjelenléte, és a vak szerencse kellett ahhoz, hogy túléljék, és nagyon könnyen véget érhetett volna mindkettejük élete a kamrában. Ez mélyen kihatott Ginny személyiségére, és a kamrából egy teljesen más ember jött ki.

Az új Ginny

Az ismerőseid közül én vagyok az egyetlen, akit egyszer már megszállt Tudodki, és akitől megtudhatnád, hogy milyen érzés az!
Harry megdermedt a súlyos szavaktól. Azután gyorsan barátai felé fordult.
– Erről elfeledkeztem – mondta.
– Jó neked – felelte szárazon Ginny.

Az élményei hatására Ginny elvesztette a gyermeki ártatlanságát, naivitását, és megtanulta a leckét: mindig észnél van, éberebb a többieknél, és más szemmel néz a dolgokra. Bekapcsol a belső riasztója, akkor is, mikor mindenki más figyelme lankad. Megvédi magát és a szeretteit bármi áron, kiáll mások mellett, és nem enged a közösségi nyomásnak. Nyilvánvalóan erősebb, érettebb lesz és jobban tisztában van a saját sötétebb oldalával is. Egy fajta falat emel maga köré, hogy ne tudják meg, mit érez. A kiszolgáltatottság lehetőségét is elrejti magában, az erejét, ravaszságát, kreativitását viszont már egyáltalán nem fél felfedezni, és másoknak is megmutatni. Az önvédelmét tökélyre fejleszti, a rémdenevér rontás királynője lesz. Szembenéz a legnagyobb félelmeivel, a saját hibáival, és ráébred, sokkal erősebb, mint valaha is gondolta volna. De azt is megtanulja, az élet túl rövid és túl értékes ahhoz, hogy elpazarolja, megbánásokkal éljen, másokat bántson vagy ne nevessen minden nap egy jót. Értékelni tudja a boldog pillanatokat. Egy vagány, erős, empatikus, jószívű és bátor nővé érik.

Harry és Ginny

Tudta, hogy most, ebben a pillanatban tökéletesen értik egymást; tudta, hogy ha majd elmondja Ginnynek, mit kell tennie, a lány nem azt fogja felelni, hogy „nagyon vigyázz magadra” vagy hogy „ne csináld”, hanem elfogadja a döntését, mert nem is vár mást, kevesebbet tőle.

Az irodalom egyik legerősebb kapcsolata szerintem az övék. Bíznak egymásban, tisztelik, elfogadják a másikat és élvezik egymás társaságát. Őszinték és nyitottak egymás felé, így a klisés drámai megmozdulásoktól mentesen élvezik az együtt töltött perceket. De a legfontosabb szerintem a megértés, ami kialakul közöttük. Ginny, ahogyan Harry is, pontosan tudja, milyen, ha az ember mások szenvedéséért felelős. Tudják, milyen horrorisztikus Voldemort fejében lenni akár csak egy pillanatra is. Mindketten bölcsebben, óvatosabban és önállóbban élnek a traumáik után. A közös tapasztalataik, hasonló élmények közelebb hozzák őket egymáshoz és önmagukhoz is: ez segíthet szembenézni a saját démonjaikkal. Hogy tudják, nincsenek egyedül, hogy számíthatnak egymásra. Ez döntheti le a falat, amit maguk köré emeltek a saját, és mások védelme érdekében. Az ő szerelmük Harryvel nem egy gyermekkori rajongáson alapul, ami egyre mélyebb kapcsolattá válik. Az ő történetük arról az erős kötelékről szól, amit az empátia, megértés épít, és a köztük lévő távolságot eltünteti. Ez nem csak egy flört, hanem a másik legmélyebb megismerése. Ginny pontosan tudja, Harry készül valamire, és ezért szakítani fog vele. Ahogyan mindketten tudják, Ginny várni fog rá, és amiben lehet, még távolról is segít neki. Emlékezteti Harryt, miért érdemes küzdeni, elengedi, mikor kell, és megvédi, ha arra van szükség. Így lesz méltó társa, támasza gyermekkori hősének, első szerelmének.ginny_weasley_2.jpg

Ginny ereje, kitartása és bátorsága vezette ki azt az elveszett kislányt a kamrából, aki magát is meglepte azzal, hogy nem csak fel tud állni egy ilyen megrázkódtatás után, de jobb, bölcsebb emberré fejlődik, aki mindent megtesz azért, hogy a világ egy jobb hely legyen. Olyan varázs-, és akaraterő lakozik benne, amelyet még a bátyjai is megirigyelnek tőle, és bebizonyítja, hogy érdemes rá figyelni, a hibáiból tanulni, és példaként tekinteni rá.

By BubuMaczkó 2018. szeptember 25.

A Harry Potter sorozat az Animus Kiadó gondozásában jelent meg, a kötetek itt megrendelhetőek!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvkuczko.blog.hu/api/trackback/id/tr5314262771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ellenzéki Tüntető 2018.09.27. 09:18:53

Ez most átvitt értelemben Demszkyről szól? :D

Pbea67 2018.09.27. 09:18:58

Ezt is nagyon jól összeszedted. :) Elég kevés szerepel a könyvekben Ginny megszállottságáról, pontosabban arról, hogy mit élhetett át, hogy juthatott el odáig egyáltalán, pedig érdekes kérdés. :)

Könyvkuczkó 2018.09.27. 09:23:05

@Pbea67: Köszönöm! Amilyen keveset ír erről Rowling, annyira jól van felépítve ez a vonal.