Legendás könyvek és megfigyelésük

Könyvkuczkó

Varázsvilág: A Hugrabug-ház

2018. november 26. - Könyvkuczkó

Hugrabugnak nyájas népe

békés, igazságos.

Oda mész, ha türelmes vagy

S jámbor – ez világos.

vara_zsvila_g_a_hugrabug-ha_z_1.jpgA Hugrabug-ház lényege az élet szeretete. Nem helyezik fölé a dicsőséget, az egyéni érvényesülést. Az ő szemükben mindenki egyenlő és mindenki megérdemli ugyanazt az esélyt. Idealisták, akik igazi sportemberként viselkednek, becsületesek, hűségesek. Szigorú elvek szerint élnek, azt teszik, ami a helyes. Nem valamiért cserébe, hanem egy jobb világért. Hugrabug Helga azt vallotta, hogy őelőtte egyenlő minden tanuló, származástól, anyagi helyzettől, a szülei személyétől függetlenül. Mindenkit elfogadni pedig egy nyitott, optimista, alkalmazkodóképes és türelmes személyiséget kíván. Bár ez sokszor nem könnyű, sokan lenézik a kedvességet. Pedig ez nem jelenti azt, hogy a hugrabugosok unalmasak lennének, vagy kevésbé okosak, pláne nem azt, hogy ők lennének a “maradék”, aki a többi házba nem passzol bele. De ez a közvélekedés az előnyükre is válhat, hiszen velük van a meglepetés ereje és egy békés, családias légkör a klubhelyiségükben. A vidámság, gondoskodás, rend jellemzi őket, amitől nagyon jó házigazdák, barátok, vagy családtagok lesznek. Akiket szívesen tudunk magunk mellett, nem pedig ellenfélként. A jóságuk és kedvességük azonban nem teszi őket naivvá. Többen válnak sérülékennyé ezek miatt a tulajdonságaik miatt, éppen ezért erős önvédelmi reakcióik vannak és nem ismernek félelmet, ha meg kell védeniük magukat vagy egy szerettüket. Egy hugrabugos sosem marad ki a munkából vagy a harcból, ami jobb hellyé teheti a világot. De a szigor önmagával szemben keménnyé teheti másokkal is, a túlzott óvatosság miatt félénkké válhat és nehezen barátkozhat. De ha egyszer valakit megszeret, nincs nála hűségesebb, szeretőbb társ.

vara_zsvila_g_a_hugrabug-ha_z_6.jpgA Hugrabug-címer színei: Sárga és fekete

Ami elsőre feltűnhet a címerükben, hogy ez az egyetlen olyan színösszeállítás, amiben nincsen nemesfém. Ez is mutatja a demokratikus elveket, miszerint nincsen semmi, ami alapján jobbnak gondolnák egyik embert a másiknál. Itt nem a verseny a lényeg, hanem a harmónia. A sárga és a fekete együtt egy kiegyensúlyozott világot mutat: élet és halál, fény és árnyék, nappal és éjszaka. Az élet körforgása jut erről eszünkbe, amiben a föld búzát terem, a szorgos méhek zümmögnek, éjt nappallá téve dolgoznak magukért és egymásért, egységben, összehangolva. A sárga mutathatja a meleg, vidám, optimista hugrabugos lelkületet, a fekete pedig a komolyságukat, amivel a munkájukat végzik és a félelmet nem ismerő ellenfelet, akivé válhatnak.

vara_zsvila_g_a_hugrabug-ha_z_1_1.jpgA borz

A hugrabug címerállata rendkívül békés, kedélyes állat, nagyon óvatos, de ha felbosszantják, kimutatja milyen erős. Hevesen védi a territóriumát, ami a Hugrabug klubhelyiségén is tetten érhető. Ez az állat munkát és lojalitást szimbolizál, Helga szülőföldjén, Walesben pedig nagy borz populáció él. Terjedelmes föld alatti üregrendszert építenek, amit évszázadokig használ egy család. Rend és tisztaság jellemzi az odújukat, ami rendkívül tágas, barátságos, mégis biztonságos. Mélyre ásnak: akár egy odúról vagy az emberekről, legendás lényekről legyen szó, nem maradnak meg a felszínen. Nagy erejüknek és kitartásuknak köszönhetik, hogy kivájják és karbantartják ezeket a hatalmas üregeket, aminek előnyeit kiélvezik. A borz nagyon szereti a hasát, így a kitartó munka jutalma a bőséges lakoma. Hugrabug Helga híres volt ételbűbájairól, ő gyűjtötte össze a manókat a Roxfortba, ahol a receptjeit a mai napig használják a híres díszvacsoráikon. Az otthonteremtés, gondoskodás és vendéglátás boszorkánya ő.

vara_zsvila_g_a_hugrabug-ha_z_5.jpgA Hugrabug klubhelyiség: a pincében

Övék az egyetlen olyan klubhelyiség, ahová Harry Potter nem jutott el a kalandjai során és ez nem véletlen. Egyrészt nem volt oka egy hugrabugos után sem szaglászni, másrészt pedig ez az egyetlen, amelyik erős védelemmel van ellátva és valódi kényelmetlenséget okoz az idegeneknek. A bejárat egy hordókból álló együttes, amiben a megfelelő hordót a megfelelő ritmusban kell kopogtatni. Ha ez nem sikerülne, egy hordó kinyílik, ecettel elárasztva a behatolót. De ha oda tartozunk, vagy kedvesen meghívnak, emögött az ajtó mögött egy igazi otthont találunk közel a konyhához, a földhöz, a növényekhez, ami fényes, meleg és tele van vidám színekkel. A falon pedig Hugrabug Helga portréja biztatja szelíden a diákokat, tósztra emelt kupájával és kedves mosolyával.

A Hugrabug szelleme: a Pufók Fráter

A Hugrabug házat a Pufók Fráter szelleme kísérti, vagy inkább nevetteti, akit az egyháza élén álló emberek végeztettek ki miután gyanút fogtak, mikor parasztgyerekeket gyógyított ki a himlőből csupán azzal, hogy “hozzájuk ért egy bottal”. Illetve nyulakat húzott elő az áldoztató kehelyből. Így a lelkiismerete diktálta jótett elnyerte méltó büntetését. A szellemek között ő a legjobb kedélyű, bár néha bánkódik amiatt, hogy sosem lehetett bíboros. De nem kétlem, ha újra választania kéne a bíborosi palást, és egy beteg kisgyermek között, ugyanúgy a gyógyítást választaná.vara_zsvila_g_a_hugrabug-ha_z_4.jpgAhogyan a ház alapítója, úgy a hugrabugosok is szívesen látnak mindenkit, aki nem fél a kemény munkától, aki gondoskodó természetű, vidám és empatikus. Ez a ház tele van színes egyéniségekkel, akik jobbá szeretnék tenni mindenki életét, akik küzdenek az igazságért. Helga maga köré szerette gyűjteni a diákjait, és otthonossá tette az iskolát, hogy békességben, vidám légkörben tanulhassanak. Tonksot optimista természete, hűséges szerelme vitte előre, hogy nem sokkal a szülés után máris csatasorba álljon Voldemorttal szemben. Bimba professzor türelme mindig meghozza a gyümölcsét, amivel gyógyíthat, elbájolhat vagy megvédhet bárkit. Göthe Salmander rámutatott, hogy az empátia és mások védelme milyen szép karriert adhat valakinek és emellett még Grindelwalddal is szembeszállt, hogy ne egy fasiszta eszme uralja a varázslótársadalmat. Cedric Diggory pedig bebizonyította, hogy méltán nevezték ki az iskola trimágus bajnokának, a háza kviddicskapitányának. Tisztességes ellenfél, becsületes bajnok, és tiszta szívű fiú volt. Ő mutatta meg, miről is szól valójában a Hugrabug: keményen dolgozni, igaz barátként viselkedni, fair play módon játszani, még a leglehetetlenebb körülmények között is.

By BubuMaczkó 2018. november 26.

A többi házról itt olvashatsz: Mardekár, Hollóhát, Griffendél

A Harry Potter sorozat az Animus Kiadó gondozásában jelent meg, a kötetek itt megrendelhetőek!

A bejegyzéshez fontos forrás volt ez a videó, amit szeretettel ajánlok!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvkuczko.blog.hu/api/trackback/id/tr8614394580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pbea67 2018.11.27. 13:45:16

Csodálatosak a relikviáid! :O Mindig jó ízléssel választasz képeket a posztokhoz.
Ezt a hordó és ecet dolgot nem is tudtam, a könyvekből azért nagyon sok kimarad.
A hugrabugosokat kicsit mintha lenéznék a többiek, pedig az összeállításodból is kitűnik, hogy értékes emberek, jó boszorkányok és varázslók.

Könyvkuczkó 2018.11.27. 13:50:58

@Pbea67: Köszönöm szépen! A zászlót Londonban vettem, a Harry Potter Stúdióban. Köszönöm, elég sokat válogatok képeket, meg a készítésükkel is foglalkozom. Igyekszem változatosan összeállítani őket.
A Hugrabugról a legtöbb dolog Pottermore-on van fenn, mivel a könyvben nem sok szó esik róluk valóban. Talán még a negyedik részben Cedric miatt.
A házról az első résztől kezdve negatív, lenéző megjegyzések vannak, kezdve Malfoy-jal, talán ezért is alakult ki egyfajta nézet, hogy ők a "maradék".
Szerintem mindegyik házban érdekes emberek vannak, azért nem lehet csak négyfelé kategóriába osztani mindenkit. De hozzám egyértelműen a Hugrabug áll közel. Te melyiket érzed magadénak?

Pbea67 2018.11.27. 13:59:58

@Könyvkuczkó: Jaj, már jó ideje nem olvasom a Pottermore- t, sajnos. :( Pedig biztos tele van jó kis plusz infókkal.

Nem is tudom, régebben mi más, mint a Griffendél, de ma már más értékek kezdenek fontosabbak lenni számomra, és pont a Hugrabug kezd egyre szimpatikusabb lenni. :)

Könyvkuczkó 2018.11.27. 14:03:49

@Pbea67: Csak úgy én sem olvasgatom, csak ha keresek valamit. Engem az új színdarab pl nem érdekel, meg sok új információt kimondottan nem szeretnék tudni. Nem értek egyet azzal, hogy utólag toldják meg a hét könyvet vagy megmásítanak dolgokat. Már kiadták, kész van...
Fura, nekem mindentől függetlenül a Griffendél a legkevésbé szimpatikus. Bizonyos dolgaikkal sosem tudtam egyetérteni.