Legendás könyvek és megfigyelésük

Könyvkuczkó

Leigh Bardugo: Hat varjú

2018. december 07. - Könyvkuczkó

A Hat varjú a legjobb példa arra, hogyan érdemes kalandkönyvet írni a mai fiataloknak. Kiszámíthatatlan és pörgő cselekmény, fokozatosan mélyülő, összetett karakterek, örök, mégis aktuális témák, társadalomkritika, mindez egy jól átgondolt, magával ragadó, kissé sötét hangulatú fantáziavilágban, a Grisaverzumban. Nekem még nem volt szerencsém az írónő többi regényéhez, de így is érthető, élvezhető a történet. Izgalom, dráma, élénk párbeszédek, humor, bölcs és éles látásmód a megfelelő arányban keveredik a könyvben, amit képtelenség letenni. Ha mégis letennénk, lélekben ott maradunk a grisák, tolvajok, kémek, kereskedők, maffiózok és politikusok olvasztótégelyében, Ketterdamban. Magunkkal visszük a morális filozofálást túlélésről, politikáról, manipulációról, hazaszeretetről, neveltetésről, a szakadékról egyéni-, és közérdekről és ezek társadalmi szintű konfliktusairól.leigh_bardugo_hat_varju_4.jpg

Tudja, minden ember páncélszekrény: titkok és vágyak tárhelye. Vannak olyanok, akik kedvelik a durvaságot, én viszont jobban szeretem a finomabb dolgokat: a megfelelő pillanatban a megfelelő helyen a megfelelő nyomást gyakoroljuk. Kényes dolog.

Leigh Bardugo tudja, mitől lesz jó egy kalandregény, ami bűnözőkről szól: egyszerre több minden történik a könyvben. Akár egy mondaton belül is bemutat egy-egy szereplőt, közben viszi előre a cselekményt és érzelmek széles skáláját vonultatja fel. Hitelesen adja elő a külső és belső konfliktusokat, az emberi természet minden oldalát körbejárva. Ehhez nagy segítség, hogy minden fejezetet más nézőpontjából olvashatunk, így láthatjuk a szereplők hogyan látják egymást és saját magukat is. A jelenben és a múltban játszódó jelenetek tükörképei egymásnak és egy percre sem ereszt el a hat varjú karma. Mindennek, amiről szó van, jelentősége lesz előbb-utóbb, de ha elsőre nem is tűnik fontosnak, szórakoztatóan meséli el az írónő, így könnyű mindent megjegyezni.

Kaz hátradőlt.

– Hogyan lehet legkönnyebben meglovasítani valaki tárcáját?

– Kés a torkának? – kérdezte Inej.

– Pisztoly a hátába? – vetette fel Jesper.

– Méreg a poharába? – javasolta Nyina.

– Mind borzasztóak vagytok – közölte Matthias.

leigh_bardugo_hat_varju_1.jpgDe az izgalom és kaland mit sem érne, ha nem lenne ilyen zseniális a karakterábrázolás, ami a történet gerincét adja. Egyszerű, átgondolt, pontos, ismétlés nélküli leírásokat kapunk, amik folyamatosan csak bővülnek. De ettől csak izgalmasabb lesz megismerni minden szereplő mögött a történetét. Bizonyos szempontból mindannyian antihősök, hősies vonásokkal: együttérzést, félelmet, sajnálatot, szimpátiát ébresztenek. Mindegyikük tragikus előélettel rendelkezik, belső sérüléssel, harccal. Gyermekkori, negatív tapasztalataik és erős túlélő ösztönük átírja a morális érzéküket, de nem csak az a kérdés, honnan ered mindez, hanem az is, hová vezeti őket. Megkérdőjelezhetőek a döntéseik és választásaik, de teljesen érthetőek. Mind kívülállók, lázadók, rossz sorsúak, akiknek az élete a rendszer hibáira mutat rá, megkérdőjelezve az őket kinevelő társadalmat.

Arra teremtettek, hogy megvédjelek. Csak a halál gátolhat meg abban, hogy ezen eskümet teljesítsem.

A hat varjú leckét ad arról, hogyan gondolkozzunk úgy, mint egy bűnöző: hogyan kerüljünk ki veszélyes helyzetekből, miként alapozzuk meg a hírnevünket, mit tegyünk, hogy elkerüljük a csapdákat, milyen módon maradhatunk életben, vagy hogyan zsebeljünk ki valakit. De az ő életformájuk nem a kegyetlenségért magáért jött létre. Sok szempontból ártatlanok ők, akik fogságba estek. Nem azért lettek történyen kívüliek, mert ez mozgatja őket, hanem mert a törvények ellenük dolgoznak. A tolvaj-léttel a szabadságukat szeretnék megváltani, nem másoknak ártani. Ez egy nagyon fontos tény, ami felett a könyv nem is siklik át. Nem menti fel őket a tetteik terhe alól, de árnyalja a képet róluk, hogy ugyanúgy látjuk őket rosszat tenni, mint jót. Ők sem mentik fel magukat és mindegyiküknél van egy határ, amit nem lépnek át, vagy legalábbis önként nem… És néha ahhoz, hogy megtegyék azt, ami helyes, meg kell szegniük a szabályokat. Ezzel arra bíztatnak, gondolkozzunk, és meg merjük kérdőjelezni a felettünk uralkodók szabályait, elveit.leigh_bardugo_hat_varju_2.jpg

Amikor mindenki úgy tudja, hogy szörnyeteg az ember, akkor nem kell arra pazarolnia az időt, hogy minden szörnyűséget kivitelezzen is.

A hat varjú maga a nagy bűvésztrükk: nem ígér mást, mint egy izgalmas ifjúsági könyvet. Közben viszont belopja magát a szívünkbe, eszünkbe és innentől nincs menekvés: elveszett palimadarak lettünk, akik nem szabadulnak Ketterdamból. Mert mindenki hiteles benne, minden tettnek kövekezményei vannak. A tragikus hősök ellenére a könyv bolondos, rejtélyes, ravasz. Nem tudunk szabadulni tőle, érezzük, a kis csapat mennyire elemében van, látjuk, hogy alakul ki lassan köztük egy elválaszthatatlan, bajtársias kötelék. Nem azért, mert a szánkba rágva leírták, hanem mert jó a csapatdinamika, minden ellentétet félre tudnak tenni egy nagyobb célért és nagyszerűen működnek együtt. Közben pedig a saját életünk morális témáit gondoljuk át újra. A saját fiatalságunkat juttatják eszünkbe az olyan témák, mint a neveltetéssel való szembenézés, a saját egyéniség keresésének útja és potenciális veszélyforrásai, a baráti kapcsolatok fejlődése, a hit, a függőség hatásai, a mérgező kapcsolatok kezelése vagy a szabadság. Nemcsak műfajában kiemelkedő ez a történet, érdemes az idősebb korosztálynak is kézbe venni, hagyni, hogy sodorjon magával ez a világ. Pár napra bárkiből lehet tolvaj, kém, szökevény, szívtörő, mesterlövész vagy elítélt. Utána már csak egy valamire lesz szükségünk: a következő kötetre adagra.leigh_bardugo_hat_varju_6.jpg

By BubuMaczkó 2018. december 7.

A kötet a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg, itt és itt megrendelhető!
Köszönöm szépen a Kiadónak a recenziós példányt!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvkuczko.blog.hu/api/trackback/id/tr3214452410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.